Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de novembre de 2009
1 comentari

Luís García, el PSC(PSC-PSOE) i el dret d’autodeterminació de la nació catalana

El 12 de desembre del 1989 es va aprovar, per part de la Comissió d’Organització i Administració de la Generalitat i Govern Local, la proposició no de Llei sobre el Dret d’Autodeterminació de la Nació Catalana. Luís García Sáez, va ser el portaveu del Grup Parlamentari Socialista.

El Grup Popular no va participar a la sessió i, dels diputats socialistes, únicament  va assistir-hi Luís García per expressar la posició contrària del PSC(PSC-PSOE). Cap dirigent del seu partit va voler fer aquest paper.  Aquesta va ser, segurament, la intervenció políticament més rellevant de la seva trajectòria com a diputat -precisament en una deliberació carregada de significació, però sense cap mena de transcendència pràctica-.  Els arguments de Luís García, però, són els mateixos que utilitza avui el PSC per oposar-se a les consultes municipals sobre la independència de Catalunya i també els que la Mesa del Parlament va emprar -vint anys després- per oposar-se per unanimitat a la tramitació de la iniciativa legislativa popular en favor del dret d’autodeterminació.  

Ara que rep un tracte denigrant -com la resta de presumptes corruptes catalans- i que el PSC se’n desmarca, s’escau remembrar les seves paraules: “el poble català s’ha autodeterminat, amb la ratificació de l’estatut i amb les diverses votacions i participacions en el marc constitucional i en l’ordenament vigent al nostre país”. Més endavant afegia: “nosaltres el que no volem és donar peu a qualsevol mena de dubte de la nostra posició inequívoca de respectar l’ordenament vigent a Espanya i a Catalunya, a la Constitució i a l’Estatut. I acabava afirmant: “Hi ha procediments establerts en el marc constitucional per desenvolupar el que són les majors cotes d’autogovern que tots compartim i, per tant, el que cal és iniciar el procediment de revisió, tal com estableixen les mateixes normes constitucionals i l’Estatut d’Autonomia, si és que, efectivament, volem fer això”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!