Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 de maig de 2011
0 comentaris

Libres (CXVII)

“Mayo sangriento. Barcelona 1937”, de Manuel Cruells, Editorial Juventud, Barcelona, 1970.

El títol original d’aquest llibre de Manuel Cruells era “Els fets de maig”, no va poder publicar-lo en català i a l’edició en llengua castellana consta que és una traducció. La singularitat de l’obra rau en el fet que l’autor fou testimoni dels esdeveniments en tant que militant d’Estat Català i que aporta una perspectiva historiogràfica allunyada de l’abundant bibliografia publicada, sobretot, pels historiadors de formació marxista. El punt de vista llibertari també ha tingut els seus divulgadors, però la participació dels milicians separatistes enquadrats en unitats militars de l’exèrcit republicà o a les forces d’ordre públic comandades pel Govern de la Generalitat és poc coneguda tot i que va ser rellevant durant els fets de maig del 1937.

Els separatistes d’Estat Català actuaren amb lleialtat total al servei del Govern de la Generalitat talment com ho fan els catalans amb sentit d’estat veritable. Un cop passat el moment de crisi el govern de Madrid ho aprofita per recuperar l’ordre públic a Catalunya en detriment del del govern autònom i passar comptes amb les forces polítiques catalanes entre les quals Estat Català. “Desde Valencia, y con el beneplácito de los anarquistas, se atribuía la generación de los sucesos a una acción ultranacionalista; se reclamaba, por tanto, la suspresión y eliminación de la única fuerza ultranacionalista que se movía entonces en la escena política, Estat Català, que había guardado una fidelidad excesiva y, preciso es decirlo, muy combativa al Gobierno de la Generalitat, en todo momento a sus disposiciones. Esta fidelidad gubernamental era tan evidente que debió rectificarse la orden de supresión y eliminación. Así pues, también los anarquistas intentaban acusar a los débiles; tal como decía Federica Montseny, osaban con el débil, Estat Català, porque no se atrevían a acusar a los fuertes, el Gobierno de la Generalitat y los partidos políticos que lo componían”, (pàgina 117).

Post Scriptum, 3 de maig del 2017.

L’historiador Josep Antoni Pozo, entrevistat avui a Vilaweb a propòsit del vuitantè aniversari del Fets de Maig del 1937, cita les obres de Manuel Cruells sobre la guerra del 1936-1939 com una de les cròniques més fidedignes dels esdeveniments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!