Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 de febrer de 2014
0 comentaris

La Móra-Tamarit, una proposta de desconcentració municipal a Tarragona

L’Associació de Veïns de la Móra-Tamarit, una àrea urbanitzada a partir dels anys seixanta del segle passat a l’extrem nord del terme municipal de Tarragona -tocant a Altafulla-, ha iniciat una campanya de recollida de signatures entre els residents per tal que l’Ajuntament de la ciutat s’avingui a crear un òrgan territorial de gestió desconcentrada.

 

Es pretén afavorir la participació ciutadana en l’administració dels assumptes que afecten directament aqueix nucli separat de població. En un municipi extens, com és el cas de Tarragona, amb nuclis de població consolidats ben distants de la ciutat (Sant Salvador, Bonavista, Sant Pere i Sant Pau) i de la seu dels òrgans de govern local és un senyal de vitalitat social que sorgeixin demandes adreçades a assolir formes estables de gestió desconcentrada. L’Ajuntament de Tarragona no ha posat cap dificultat a l’aspiració de la població de La Canonja, (fusionada a la força amb la capital l’any 1964), recuperés fa pocs anys la seva històrica municipalitat, però no ha fet cap pas efectiu per desconcentrar la gestió dels serveis als barris.

A Barcelona, la desconcentració mitjançant els dictrictes ha estat un èxit en tots els àmbits, però a la resta de ciutats catalanes de gran població no hi ha hagut experiències equiparables. Algunes són urbs compactades al voltant d’un centre històric a redós del qual s’hi han anat articulant barris perifèrics que no han arribat a precisar, fins ara, una sectorialització dels serveis municipals. Però la dinàmica de canvis a nivell nacional i social que està experimentant el nostre país duu a que localment apareguin reivindicacions orientades a l’aprofundiment democràtic de la vida municipal. Aqueixa dels veïns de la Móra-Tamarit, n’és una mostra actual però que enllaça amb els nuclis històrics precedents de Ferran i Tamarit (castell bastit al segle XI i poblat fins a començaments del segle XX).

L’article 65 de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, ja en el seu redactat original l’any 1987, preveu que si la majoria dels veïns empadronats ho demana l’Ajuntament està vinculat preceptivament a crear l’òrgan territorial de gestió desconcentrada per administrar els assumptes veïnals. Tot i que la legislació afavoreix la participació ciutadana per aqueixa via són ben pocs arreu de Catalunya els casos en que s’ha arribat a implantar efectivament aqueixa mena d’organismes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!