És significatiu l’elevat nombre de restaurants catalans amb estrelles de la guia Michelin (una dada que contrata amb la pràctica inexistència de nominats representatius de la cuina castellana). I encara crida més l’atenció que alguns dels nostrats cuiners estrella obrin sucursal a Madrid per projectar la seva traça als fogons. La cuina catalana no està valorada com a tal malgrat que tradició culinària del nostre poble està llargament acreditada des de l’edat mitjana i ja al segle dinou corrien per Barcelona els fascicles d’una obra anònima titulada “La cuinera catalana”.
Gastrònoms com Jaume Fàbrega menen des de fa anys una intensa acció divulgativa d’aquesa sapiència ancestral lluitant contra l’alienació nacional a la que els catalans estem sotmesos en aquest camp: “A Catalunya hi ha un fenomen únic a Europa: el menyspreu per la pròpia cuina”, declarava al digital El Debat el 15 de desembre del 2008. A Euskal Herria la cuina basca és reconeguda amb la seva especificitat arreu del món. Ja és hora que la cuina catalana ocupi el lloc que es mereix internacionalment.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!