Sóc lector fidel del bloc “Bona vida” que manté Jaume Fàbrega a Vilaweb. En comparteixo les observacions punyents i estimulants sobre les formes de vida i la mentalitat que ens singularitzen als catalans. L’apunt d’avui, “El purgatori de Dante i els menargues”, el trobo excepcional.
Així doncs, tenim bona cuina i bon vi, però no tenim autoestima, som uns menargues, bé a dir Fàbrega. La poca estima per allò propi pot tenir causes diverses, (algunes autòctones i ancestrals fins i tot), però en l’actualitat el menyspreu per la catalanitat en totes les seves formes (degradació de la llengua, destrucció del territori i del patrimoni històric, i davaluació de la cuina, entre d’altres), és induït des del “patró” espanyol, uniformitzador i assimilacionista. La reafirmació culinària, vinícola, és també un acte de reafirmació nacional i, a més, gratificant. Al contrari dels pobles que es reafirmen en el sacrifici, els catalans ho fem en el gaudi de la vida. Aquesta és la nostra esperança i la nostra victòria.
Post Scriptum, 14 d’agost del 2009.
Ahir al vespre -a la casa dels margallons-vam sopar a la fresca els meus fills i una colla d’amics. Cuinant al foc a terra, vam preparar un seguit de plats del país: rèmol a la llosa de pissarra, barat a la brasa, pop estofat amb pataques, escopinyes amb absenta. Per beure, vi de la terra penedesenca (Vallformosa) i cava 2014, nou estat d’Europa (distribuït pel XECNA -Xarxa d’Establiments amb Consciència Nacional-).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Hi ha molta feina a fer Jaume, però totes aquestes
desviacions poden ser i són variades, però la principal (per mi) n’és el verí
progre que Catalunya ha anat inoculant els últims 30 anys.
Ens n’han fet molt de mal, i costarà reconduir-ho,
però espero que aquesta societat estigi a l’alçada sobretot pel que fa a les
seves classes mitjanes.
He tingut una idea per a un post avui.
http://blocs.mesvilaweb.cat/moisesmarti