Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

6 d'abril de 2014
0 comentaris

Amb Xavier Forcadell

Xavier Forcadell Esteller (Alcanar, 14 de desembre del 1980) és coordinador general de la Diputació de Barcelona i el responsable dels actes commemoratius del centenari de la Mancomunitat de Catalunya que s’ha celebrat aqueix matí al Palau de la Generalitat.

 

La seva ha estat la primera de les intervencions de la jornada matinal que ha reivindicat la feina feta per la primera institució d’autogovern del nostre país després de la derrota del 1714. M’he emocionat sentit l’amic i company de professió parlant amb el sentiment patriòtic i la racionalitat jurídica que impregna la seva actuació al front de la més alta funció administrativa de la Diputació.

Fa més de deu anys que vam fer coneixença quan era un alumne aplicat a l’assignatura de Dret Local que de la URV i dubtava entre dedicar-se al Dret Penal o al Dret Administratiu. Decantar-lo cap al segon ha estat l’única cosa en la que l’he influït al llarg de la seva carrera, els altres passos han estat compartits amb complicitat amical amb l’equip que amb el temps hem anat configurant amb Juan Ignacio Soto,  Josep Ramon Fuentes i  Josep Maria Sabaté. Plegats vam posar a disposició del Govern de la Generalitat que presidia Pasqual Maragall un Avantprojecte de Llei de Governs Locals, l’any 2009 i que no va prosperar, essent encara avui una de les assignatures pendents de desenvolupar de l’Estatut d’Autonomia del 2006.

Xavier Forcadell, secretari d’administració local per oposició, va acceptar un càrrec de lliure designació, coordinador de cooperació local a la Diputació de la Barcelona sorgida després de les eleccions municipals del 2011. Les successives dimissions dels dos coordinadors generals que l’han precedit (imputats per casos de corrupció aliens a la institució supramunicipal), l’han dut a ocupar el càrrec que actualment ocupa, assumint la tasca de regenerar, modernitzar i catalanitzar  l’organització administrativa provincial.

Autogovern i municipalisme han estat els dos eixos dels parlaments que ha clos el president de la Generalitat amb un dels millors discursos que -penso- ha fet en els darrers anys. El programa d’actes que Xavier Forcadell ha coordinat per commemorar els cent anys de la creació de la Mancomunitat de Catalunya respon a aqueix trellat entre les Diputacions i la Generalitat que acumulen la força institucional del país en aqueixa hora històrica que està vivint el nostre país.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!