Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 d'agost de 2015
0 comentaris

62 del Maestrat: en defensa del terme Països Catalans

Seixanta dugues personalitats del món de la cultura i l’educació vinculades al Maestrat han estat els promotors d’un manifest -que reprodueixo tot seguit- reivindicant l’ús del terme Països Catalans en llibertat.

Comparteixo totalment el contingut del document i el trobo especialment oportú en el moment present del conflicte plantejat entre l’ordre estatal espanyol i el dret d’autodeterminació dels Països Catalans, que arreu de la nació emergeix com a única garantía per a la supervivència de la nostra comuna identitat col·lectiva.

 

“Va ser l´any 1962 que Joan Fuster popularitzà el terme “Països Catalans” amb la publicació de “Nosaltres, els valencians” per Edicions 62, en el marc de la lluita cultural i política contra el franquisme. Un terme emprat per primera vegada precisament per un altre valencià: l´historiador de Catarroja Benvingut Oliver i Esteller. Avui, 50 anys després, les 62 persones sot-signants d’aquest manifest volem reivindicar l´ús del terme Països Catalans per a referir-nos a aquells territoris que conformen la catalanofonia: des de Fraga a Maó i des de Salses a Guardamar.

Nosaltres, que tenim vincles estrets amb el Baix Maestrat, on vivim, treballem i estimem, som conscients que compartim llengua amb els territoris abans esmentats.És per això que defensem l’ús d’aquesta denominació en qualsevol àmbit i en qualsevol context. Per tant, davant la polèmica suscitada aquests darrers dies al voltant de l’ús d’aquest terme, condemnem l’atac flagrant cap a la llibertat d’expressió que representa la criminalització del terme i de les persones que el fem servir, en la nostra vida diària, per a referir-nos a una unitat geohistòrica, cultural i lingüística, de la qual ens sentim partícips.

De la mateixa manera, condemnem i rebutgem tota actitud discriminatòria o intolerant cap a aquells que se senten més còmodes utilitzant qualsevol altre terme que encaixe millor en el seu sentir identitari i que ubique la realitat valenciana en d´altres contextos territorials, històrics o polítics, siguen oficialment reconeguts o no.

Històricament, el terme “Països Catalans” ha patit una politització estratègica per part dels col·lectius contraris a la seua utilització, en la línia argumental d’un discurs secessionista fonamentat en l’odi i la divisió entre pobles germans. Aquesta manipulació neix de la ignorància voluntària i tendenciosa cap al nostre passat comú. La nostra intenció, doncs, és la de despolititzar-lo per tal de poder assolir-ne la normalitat.

Cada ciutadà, en un context democràtic com el nostre on el respecte a la llibertat d´expressió esdevé fonamental, és lliure d’utilitzar el terme identitari que més adeqüe a les seues sensibilitats, interessos, sentiments o ideologia. En el nostre tarannà no hi tenen cabuda les actituds intolerants cap als qui utilitzen termes i símbols amb els quals no ens sentim identificats; de la mateixa manera, exigim respecte cap als qui lliurement i pacíficament emprem termes o símbols amb els quals altres persones poden no sentir-se identificats.

Benicarló, 28 de juliol de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!