Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 d'octubre de 2012
5 comentaris

25-N: les causes i les conseqüències de la no coalició independentista

El fet consumat de la no coalició independentista té unes causes que cal explicar i pot tenir unes conseqüències que marcaran l’evolució política del país en els anys a venir.

En primer lloc, la cimera  d’ahir té un precedent immediat en les converses  que hi va haver les setmanes prèvies a les eleccions espanyoles de l’any passat. Allavòrens també ERC va semblar que inicialment s’avenia a fer una coalició amb SI però a l’últim moment va trencar les converses per acord de la seva permanent i va afegir a la seva coalició amb Reagrupament el lema “Catalunya sí”, amb la clara voluntat de confondre l’electorat fent veure que Solidaritat hi participava quan realment va abstenir-se de concórrer a les eleccions generals.

Però, en segon lloc, i mes important, hi ha una causa més profunda i que rau en l’actitud d’Esquerra de defugir realment plantejaments en termes de conflicte Catalunya-Espanya i optar sistemàticament per fórmules de col·laboració subordinada amb l’estratègia d’altres partits com el PSC abans i CIU ara. L’endemà mateix de l’èxit d’ERC a les eleccions generals de 2004 que encara marquen el seu sostre electoral va començar el discurs de la  desactivació del mandat explícitament independentista que hom havia rebut després del gest de sobirania de negociar amb ETA al marge de l-Estat.

Dos anys mes tard, al 2006, enlloc de dir no a l’EStatut, la direcció volia dir si sense gosar dir-ho obertament ni als militants ni a la societat. L’aparició de sectors crítics al si del partit Uriel, Carretero i altres té com a objectiu situar la independència en el centre de l’estratègia del partit. Objectiu encara avui impossible i que explica l’opció legitima de crear-ne un altre fora d’ERC. D’aquí ve l’hostilitat i l’animadversió d’una Esquerra falsament gradualista i realment addicta a l’ordre establert a tots els que de manera congruent mantenen un plantejaments rupturistes que ells son incapaços de sostenir.

La conseqüència és que l’independentisme polític va per darrera del moviment civic i a remolc de les forces que com CIU lideren la transició des de l-autonomisme a plantejaments autodetrministes amb una formula híbrida -l’estat propi- que permet diverses concrecions que donen marge a un acord amb l’Estat. ERC te voluntat d-esdevenir complement de CIU, no de liderar el procés cap a la independència. El fet que no hi hagi coalició independentista afebleix aqueixa opció i permet que els partits que fins ara han gestionat l-autonomia amb la connivència dels poders factics i econòmics, com la Caixa, Abertis, i altres continuïn exercint la seva hegemonia. 

  1. A aquestes alçades, no vul ni saber les “raons” o excuses d’uns i d’altres per no trobar un punt d’encontre en aquests moments històrics… Solament puc dir: Vergonya, senyors, vergonya !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  2. Percibo que en Cataluña hoy. hay efectivamente una fuerte presión por la independencia, el Estado propio etc., pero que parece que los partidos políticos siguen a lo suyo (sus cuotas de participación, sus escaños, los dineros que reicben del Estado español…)
    Aquí pasa lo mismo, pero el horizonte de la independencia lo percibimos mucho más lejano. De hecho tanto Bildu como el Pnv ya han dicho que ésta no es la legislatura de la independencia. Y yo me pregunto, sino es ésta, ¿cual será?
    Es desmoralizante.
    A pesar de todo, Cataluña lo está tocando (espero)
    Aurrera beti!
    Una abraçada molt fort

    Luis
     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!