Jordi Mayoral

El bloc de Jordi Mayoral

14 de gener de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Minut 17, segon 14

Era impossible que no hi hagués un canvi de paradigma entre els culers després de viure durant ja un grapat d’anys el millor Barça de la història i un dels millors equips de tots els temps. La por que empresonava l’alegria dels socis i aficionats, el temor, l’ai ai ai i l’“avui encara patirem” s’han capgirat gairebé com una truita i al Camp Nou hi regna un clima de confiança, entusiasme i empatia amb l’equip, una germanor entre afició i jugadors i no només amb els cracs que marquen la diferència, sinó també amb els lesionats i els suplents més emblemàtics. La massa social ha canviat i ja no és cert que el Camp Nou sigui un cementiri, que l’afició no animi, que l’ambient sigui glacial. Els aficionats que van a l’estadi viuen contagiats de l’espectacle que es viu a la gespa i això es nota.

Francament, no sabem si aquest canvi de paradigma serà per sempre o bé, quan tornin –si tornen– els mals resultats i el joc de l’equip es fa menys atractiu, es reprendran les queixes, la mala maror, la divisió guerracivilista, la confrontació i la resta de tics característics que han marcat els culers durant generacions. No, no sabem com evolucionarà l’actitud dels barcelonistes a l’estadi, però en pocs mesos cal destacar novetats rellevants: el Camp Nou ja és un estadi sense fum; els mòbils amb connexió a internet, per fi, funcionen, fet que dóna joc a la interactivitat i, sobretot, pel que fa a la negativa a la grada jove –que hauria pogut suposar un fre a l’animació a l’estadi–, no només s’ha evitat i el camp sol ser un clam, sinó que una gran part dels culers ha fet seu el càntic central del país, vingut dels carrers de pobles i ciutats…

I és que recentment vivim al Camp Nou una de les màximes expressions de catalanisme a la història del Barça. Sí, els crits d’independència en el minut 17 segon 14, tant en la primera part com en la segona, són un element ja habitual a l’estadi, són una consigna que crida bona part de la graderia i que s’ha consolidat de manera extraordinària. Així, el Barça (l’afició del Barça) fent-ho des de baix, des de la voluntat de cada una de les persones que crida a favor de les llibertats nacionals de Catalunya, és un dels principals propagadors de la causa catalana al món (així va quedar palès al reportatge de la nord-americana CBC) i esdevé un nou motor de la causa independentista país endins. El Barça sempre ha estat un dels catalitzadors principals del catalanisme i ara, en aquest repte gegantí que viu el país, ho torna a ser, desacomplexadament, amb naturalitat, com no podia ser d’altra manera.

Davant dels que voldrien que tot fos intocable, dels que neguen qualsevol reclamació de drets civils i nacionals en el marc del futbol, dels especialistes a afirmar que no es pot barrejar la política i l’esport, milers de culers en cada partit fan de gota malaia perquè els representants polítics no s’oblidin del mandat que tenen entre mans i alhora exerceixen pacíficament d’altaveu de l’anhel d’independència arreu del món. Tot plegat, no sabem quan durarà, si el càntic pro independència s’apaivagarà o arribarà ben viu fins a la celebració del referèndum l’any 2014. Això sí, segurament aquest és un dels capítols més destacats sociològicament de l’afició del Barça dels darrers anys.

(Publicat a El 9 Esportiu el 14/1/2013)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!