El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

10 d'octubre de 2010
Sense categoria
1 comentari

SÍMPTOMES DE CANVI

Més enllà de les enquestes publicades els darrers mesos, que coincideixen en donar per feta una clara derrota del Tripartit en les eleccions del 28-N, inclosa la caiguda lliure del PSC-PSOE, s’estan produint alguns símptomes significatius que donen a entendre que la demoscòpia no és l’única mala notícia per José Montilla, Joan Puigcercós i Joan Herrera. Institucions del prestigi i la capacitat de sintonitzar amb la realitat del país, des del punt de vista econòmic i social, com són el Cercle d’Economia i la Cambra de Comerç de Barcelona, han abandonat el seu tradicional conservadurisme i han proclamat als quatre vents que Catalunya està sent maltractada pels poders de l’estat, tant des del vessant econòmic com des del polític i institucional. 

El clar posicionament del Cercle d’Economia, reclamant noves fòrmules d’articulació entre Catalunya i Espanya una vegada aixecada acta notarial del fracàs que representen la Sentència del TC contra l’Estatut i l’actitud dels poders centrals de l’estat envers Catalunya, i el de la Cambra de Começ de Barcelona davant de l’incompliment flagrant dels compromissos inversors del govern de ZP a casa nostra, han estat dos dels esdeveniments de més relleu que s’han produit en els darrers temps.

Aquestes denúncies, que no són alienes a la conjuntura electoral que vivim en l’horitzó del 28-N, són especialment rellevants no solament per la tradicional prudència amb la que es manifesten tradicionalment aquestes dues entitats, sinò també perquè darrera del Cercle d’Economia i de la Cambra de Comerç de Barcelona hi trobem des de les empreses més potents i les grans corporacions fins a les petites i mitjanes empreses que representen, aquestes últimes, més del 90% del teixit productiu català. I encara tenen més valor si tenim en compte que la Presidència i la Junta de la Cambra de Comerç de Barcelona s’han caracteritzat aquests últims anys per un seguidisme del Govern de la Generalitat que en determinats moments ha deixat aquesta institució en un lloc que no es mereixen les empreses que en formen part.

El Cercle d’Economia ha sintonitzat clarament amb els plantejaments polítics d’Artur Mas i de CiU al denunciar el fracàs de l’encaix de Catalunya a Espanya, una vegada consumada la mort de l’Estatut i evidenciada la nul.la voluntat política del socialisme -i la del món que representa el PP- per fer possible un nou marc institucional de relació entre ambdues realitats nacionals. I la Cambra de Comerç de Barcelona, després de recolzar per activa i per passiva un Tripartit terminal, a 50 dies de les eleccions al Parlament de Catalunya, ha denunciat els dèficits inversors de l’estat a Catalunya a compte dels Pressupostos Generals de l’estat per al 2011, que de nou incompleixen les previsions de l’Estatut en matèria d’inversions en infraestructures en més de 2.000 milions d’euros. Han estat sengles esmenes a la totalitat per al socialisme governant, a Espanya i a Catalunya.

I la mostra de la punteria d’ambdues denúncies la tenim en la reacció del PSC-PSOE i de José Montilla. La seva resposta ha estat el silenci. No han tingut ni el coratge ni la lucidesa suficients com per ni tan sols maquillar les xifres o matitzar les conseqüències de la Sentència del TC contra l’Estatut. El posicionament del Cercle d’Economia sobre el fracàs del Madrid polític en relació al reconeixement de Catalunya i el desplegament de la seva capacitat d’autogovern, i el de la Cambra de Comerç sobre l’expoli que patim, amb la manca d’inversions en infraestructures prevista en els pressupostos de l’estat de 2011 són dos elements més que avalen, aquesta vegada de manera frontal i desacomplexada, el canvi de cicle polític que està a punt de donar-se a Catalunya. Ben aviat no quedarà cap entitat o institució d’un mínim prestigi que no s’hagi posicionat a favor del canvi i contra la política de terra cremada del Tripartit i del socialisme de ZP.

  1. Ahir, durant la celebració anual de la CECOT, la Patronal terrassenca i del Vallès, una de les entitats empresarials més actives i innovadores del país, el seu President, el Sr. Antoni Abad, va reclamar, davant de José Montilla i Artur Mas, la negociació amb l’estat per a l’obtenció del Concert Econòmic o el Pacte Fiscal. Al marge de la cara que li devia quedar al súperheroi José Montilla, aquesta aposta sintonitza el 100% amb l’objectiu prioritari de CiU i Artur Mas per a la propera legislatura.
    Ls adhesions del món de l’empresa a les propostes polítiques i econòmiques de CiU són una bona notícia. Cal l’aliança entre la política, el món de l’empresa i la societat en el seu conjunt per treure Catalunya del sot. El CANVI és més a prop.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!