El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

9 de gener de 2011
Sense categoria
0 comentaris

EL CONFLICTE INSTITUCIONAL CATALUNYA-ESPANYA, MÉS A PROP

Després d’un final d’any marcat per la cronificació de la crisi econòmica i la inestabilitat dels mercats internacionals, les eleccions al Parlament de Catalunya, la victòria de CiU i la debacle del Tripartit, i la presa de possessió d’Artur Mas com a nou President de la Generalitat i del seu Govern, demà comença oficialment un nou curs polític, coincidint amb el final de les festes de Nadal.

L’any 2011 ha començat sense donar treva, encara que les festes nadalenques han actuat a mode de breu parèntesi. A Catalunya s’obra una nova etapa, plena de dificultats, però amb un nou Govern que invita a l’esperança. Una etapa que estarà farcida de sacrificis i d’incerteses, al menys fins el 2013, però que donarà inici a una recuperació, lenta però amb fonaments sòlids si la conjuntura internacional hi ajuda i a Catalunya, amb un bon Govern, ens dotem de les eines i els instruments polítics i financers que reforcin la nostra posició competitiva.

Aquesta setmana tindran lloc alguns esdeveniments rellevants, en l’ordre intern i en l’internacional. Catalunya defensarà a Brussel.les, a través de la brillant iniciativa de FERRMED, el corredor ferroviari mediterrani. Aquest és, amb tota seguretat, un dels projectes de més envergadura engegats a Catalunya des de la societat civil, en col.laboració amb les administracions i la política. El nostre futur i el nostre benestar dependrà, en bona mesura, de l’èxit d’aquest autopista ferroviària. I ho fem de la mà d’altres territoris de l’estat, com el País Valencià i Múrcia; autèntics motors de l’economia productiva i de l’exportació.

En paral.lel, i a escala global, aquesta setmana es confirmarà la voluntat autodeterminista de la regió del sur de Sudan. Un nou país africà està a punt de nèixer, deixant enrera les fronteres que de manera artificial van dibuixar les potències colonials europees en la dècada dels seixanta. La democràcia avança, també a l’Africa negra. I els defensors de les unitats polítiques forjades per la força de les armes o de les unions dinàstiques, es van quedant sense arguments.

En qualsevol cas, i per començar a analitzar el nou curs polític català, i fins i tot el conjunt de la legislatura catalana i de la nova legislatura espanyola, que neixerà a començaments de 2012 amb una més que probable victòria del Partit Popular, cal llegir amb deteniment el contingut de l’entrevista al President Artur Mas que publica avui La Vanguardia http://www.lavanguardia.es/politica/20110109/54098906742/mas-si-espana-no-se-mueve-no-hay-encuentro-sino-ruptura.html
Més enllà de les qüestions que apunta, relacionades amb la lluita contra la crisi econòmica i contra l’atur, i amb el lògic desplegament dels compromisos assumits durant la campanya electoral, que afecten a les polítiques que impulsaran els diferents consellers del Govern, cal fixar-se en el full de ruta de l’anomenada transició nacional. El Pacte Fiscal, la convocatòria d’una consulta sobre el mateix i l’advertiment sobre el col.lapse de l’estat de les autonomies si Catalunya no aconsegueix allò que és seu i necessita són, juntament amb la defensa aferrissada de la immersió lingüística, allò que marcarà l’agenda política d’aquesta legislatura. Comença doncs l’etapa més trascendent dels darrers trenta anys. L’economia i la sobirania seran els dos eixos d’una legislatura apassionant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!