JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

27 de desembre de 2011
0 comentaris

Sant Esteve, dia de la cabra del festanal de Nadal ? El segon dia de Nadal i festa dels fadrins?

El 26 de desembre català, San.tes.te.ve, l’endemà de Nadal,  deu venir “del dia de la cabra, de Nadal “.Ara amb el sopar de la nit bona i major estrés, encara n’hi deu haver més necessitat. A la Vall d’Àneu del dia després de lea festa  major  se’n diu “el dia de la Cabra”, pel  cansament que  s’arrossega pel dormir poc i menjar i beure massa, …per això es diu que  la festa major dura els seus dies i un de més.

No sembla pas que vingui de la veneració de Sant Esteve protomartir, que seria el primer  mort per la fe dies abans de la Passió de Jesús ?  Si ja se’n pot considerar, deu ser una tradició molt nova o jove. Es un constum de Barcelona que s’ha estès a tot Catalunya. Hauré de mirar que en diu l’Amades en el seu Costumari.  (Vegeu nota a sota ). El dilluns de Pàsqua Florida podria ser d’un orígen diferent. Tindria la necessitat en la festa de primavera, del despertar de la carn, de cant de ronda de les Caramelles  del jovent, i de sortir a menjar la mona al camp.

* Aquest sant era el patró dels fadrins ( els nois solters ). Això li donaria un altre caire.

* Quant hi entro trobo que es una gran festa antiga, el segon dia de Nadal dels nostre món. 

*Pronúncies, dicció.- “San-tes-te-ve” fa joc amb Santander, Santiago, Santisteban, Santolària, Santantoni, Santandreu, Santàngel, Santamanç, …..

1.- Sant Esteve (26 desembre)      
He trobat que  el Costumari de Joan Amades en diria:

Sant Esteve va ser el primer diaca escollit pels apòstols per tirar endavant la tasca evangelitzadora que havia manat Jesús. Va ser martiritzat a cops de pedra l’any 37 per divulgar la seva fe.

Ja fa uns anys, a Catalunya aquest sant era el patró dels fadrins (els nois solters) i en moltes poblacions hi havia la Confraria de Sant Esteve. Havia estat costum que a la Missa, en el moment de tirar l’almoina a la bacina, els nois tiressin ben forta la moneda a imitació d’aquells que havien llençat les pedres al sant que li van provocar la mort.

A la ciutat de Girona, durant el segle XIV, tenia lloc a la Catedral la representació del Misteri de Sant Esteve, una representació teatral i un dels documents més vells del teatre sagrat català. Es tractava de representar el martiri de Sant Esteve.
2.- ( Balears) Eliminen la segona festa de Nadal (Sant Esteve) silenciosament, sense que els mitjans se’n facin ressò (ara sembla que no ha estat el PP)Tywyll (18499 missatges)     Al Racó Català.

Doncs sí, segueixen eliminant qualsevol cosa que se surti de la norma de l’espanyolitat. Aquesta festa se celebra a tot Europa (crec) i a totes les terres de parla catalana, però a Espanya no. I com que a Espanya (la terra d’en Bauzá) no se celebra, s’ha d’exterminar, encara que se celebri a la resta d’Europa civilitzada. Què hi farem, forma part del seu caràcter colonial provincià. 

El Govern de Bauzà suprimeix la segona festa de Nadal o del dia de Sant Esteve, un tret d’identitat del nostre país, que ens singularitza en aquest món globalitzat i situa a la dona en un pla d’igualtat respecte l’home. Les parelles, per Nadal es reuneixen a casa de la família d’ella i per Sant Esteve, a casa d’ell. És una festa que es celebra al País Valencià, a les Illes Balears i al Principat de Catalunya. Quina casualitat, sempre junts… Aquest Govern està ben decidit a exterminar allò diferent que aportam al món. Però no ens trobaran asseguts!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!