Del Sud

Crònica d'un llibre

2 d'octubre de 2009
4 comentaris

Obsessionats amb manipular la història

Aquesta nit he eixit del diari amb un pensament; el Govern valencià està obsessionat en reescriure la història per evitar allò que li és incòmode. Pot semblar exagerat… però a vegades les comparacions són odioses.

– Un funcionari del partit únic que treballa en Ministeri de la Veritat i es dedica a reescriure els documents històrics en favor del partit.

– Un dirigent de l’Administració valenciana que obliga al Cor de la Generalitat a canviar el text d’una obra de Ruperto Chapí que es presentará en el Palau de la Música amb motiu del 9 d’Octubre per eliminar les referències al “poble català”. S’exigeix que es canvie per “poble aragonés o valencià”.

El primer és part de l’argument de 1984 de George Orwell. El segon una notícia que, malauradament, podrem llegir hui a la premsa valenciana.

PD. Mentres l’Ajuntament de Torrent tanca la farsa i definitivament canvia el nom de l’Avinguda País Valencià.

La partitura que demostra la bogeria d’alguns. La foto és del company Vicent Bosch.

  1. He llegit la notícia jo també, i un es pregunta quin vi beuen abans de prendre eixes decisions. És una manipulació total, algo que és prou habitual en el PP de València, però aquesta vegada és tan descarat i xapucero que sorpren fins on poden arribar. Una obra musical es pot reinterpretar, es poden fer versions en un moment donat… però quan els motius del canvi de lletra -que mai es modifica en realitat- són polítics i un tant malintencionats, es pot veure la mala baba que s’amaga d’arrere. 

    A mi m’ha recordat a altres xicotetes manipulacions que fan altres ideologies també amb intencionalitat política. Per exemple els règims comunistes i feixistes al llarg del segle XX.

    Però no cal anar molt lluny per trobar més exemples. Ací, els nacionalistes canvien la lletra de l’Himne de València, escrita per Maximiliano Thous; li lleven el “per ofrenar noves glòries a Espanya” per un “Tots baix dels plecs de la nostra Senyera”…

    També podem veure altres manipulacions històriques, com el que ha transformat a l’històrica “Corona d’Aragó” en la “corona Catalano-aragonesa”. Al pareixer, alguns neohistòricistes volen que la paraula “catalana” aparega en eixe regne, perquè dir a seques “corona catalana” és massa descarat. 

    I ara ens trobem que el PP no s’aconforma en utilitzar Canal 9 per a fer el mateix. Aiii, que mala és la política que vol adoctrinar a la gent… i no ensenyar-la pensar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!