BONA VIDA

Jaume Fàbrega

13 de desembre de 2011
3 comentaris

PAELLA, VALENCIANA, CATALANA, MALLORQUINA…

El que a Catalunya en diem paella és força diferent de la valencina. Perquèqe no em diem paella catalana?

PAELLA MALLORQUINA

L’ arròs a la paella és un plat d’ origen valencià, cosa totalment irrefutable. I, encara avui, l´autèntica paella valenciana es pot dir que només es menja al País Valencià. Quan algú de fora hi va i la critica, sol ser degut al fet que no la coneix, i només l´ha tastada a través de les versions que se’ n fan a Catalunya o a Mallorca, que són ben diferents. En aquests llocs, en ésser el plat més demanat pels turistes, d’ una banda, i en ésser també l’ arròs un dels pilars bàsics de la cuina- arròs a la cassola, arròs brut, arròs negre-, no és estrany que l’ arròs a la valenciana sigui present arreu. No obstant, com hem dit, tant a Catalunya- incloent la Catalunya Nord, on ara és també un plat d’ èxit- com a les Balears, allò que s’entén per una paella són coses ben diferents. D’ entrada cal saber- cosa que no sol ser coneguda fora del País Valencià- que la paella valenciana és a base de pollastre (o conill) i té sempre “verdura” (mongetes seques o fesols, mongetes tendres i uns fesols gegants que només es troben a València, és a dir, tavella, ferradura i garrofó). Aquestes ingredients no es posen mai a les paelles extra-valencianes- llevat, a vegades, de la mongeta tendra o bajoca-, però se sol preferir el pèsol, desconegut pels valencians de l´Horta. D’ altres diferències substanciosa és que tant la paella mallorquina com la catalana es fan amb sofregit que inclou ceba i és sempre el que els valencians en diuen “mixta”, és a dir, amb marisc i carn (costella de por, pollastre…). A més, sempre sol incloure pebrot.

A Mallorca solen batejar com a mallorquina la paella que fan, cosa molt convenient- i que caldria aplicar a Catalunya-, ja que és obvi que ambdues són diferents de la valenciana.

De fet, la paella s’ ha encreuat amb l’ “arròs sec” balear, com a Catalunya ho ha fet amb l’ arròs a la cassola. A Mallorca, a més, a molts restaurants podem veure un oferta completa: paella mallorquina o mixta, paella de marisc, paella negra i paella cega (a València seria la de “senyoret”, i a Catalunya la Parellada)- i hi podríem afegir la paella vegetal-, al costat, és clar, del deliciós arròs brut i d’ algun arròs sec. En aquest darrer cas poden incloure no solament pollastre o conill, sinó porc, tords, colom (i fins gorrions/pardals/teuladins), botifarró, sobrassada, bolets, carxofes, faves, cargols…Alguns d’ aquests ingredients, altrament, ja eren presents en algunes paelles o arrossos valencians- especialment els cargols “vaquetes”-,  pilotes, sang i menuts (turmes, cresta, pedrer/morella, fetge…), pebrot, carxofes, faves, anguila, ànec.

  1. Gràcies per aquest article. Sembla que és un tema tabú: tots el coneixem (com a mínim els catalans, potser hi ha valencians que no coneixen com es fan a fora, o jutgen aquestes altres paelles massa a priori de “mal fetes”) però ningú no en parla.

    Fins i tot a la viquipèdia en català es va haver de blocar l’article per aquest motiu, massa polèmic i que provocava modificacions (amb grans esborrades) continues. Si mireu la pestanya de comentaris a l’article veureu que això és cert.

    Personalment no ho entenc, segur que a Barcelona i Mallorca en van fet una adaptació més burgesa. Bé, també els canalons catalans són a l’origen una adaptació dels italians al gust i gastronomia catalans. L’ensaladilla russa no la reconeixerien a Rússia. Etc. Jo ho trobo normal. I bonic.

  2. No cal eixir, del País Valencià, per poletmizar al voltant de la paella, jo mateix “soc paella”  la paella vingué un poc després de la mamella, sino al mateix temps. No deu haver cap tabú per parlar-ne, tot açò es riquesa cultural i gastronòmica. Aqui a la Marina Baixa , una comarca d’Alacant , també paella la fem de qualsevol cosa, (Aladrocs, LLampuga, bacallà, pollastre, conill….) tot el que trobem al abast. Si ben cert es que la que s’anomena Valenciana, esta geograficament ubicada a la ciutat de Valencia i al seu voltant, comarques de les hortes i la safor, Lloc on tenen una horta meravellosa, i aquesta es la paella diguem-ne ortodoxa. Bé aixis ens ho podriem agafar tots, perque no?, tant els valencians que no som d’eixes comarques (les hortes), com els que son de fora del País Valencià.
    Hem de tindre en compte per sanitat sociolinguística i geogràfica no comparar termes com  paella valenciana-Catalana-Balear. ja que aqui tenim la mala sort (si es pot dir aixi), que la ciutat de Valencia dona nom al Pais, cosa que  no passa ni a Catalunya ni a les Illes.
    Tampoc tinc molt clar si m’he fet entendre , perdoneu si de cas trobeu la cosa un poc confusa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!