Sense país, sense llengua- i fins i tot sense història- no hi ha cuina: la cuina desl Països Catalans té tot això, però ara corre el risc seriós de perdre la llengua- el món de la rstauració no compleix la mínima llei d´ús del català- i amb històries com la “dieta” mediterrània, la fusió, la cuina de disseny i altres galindaines de moda, pot perdre la seva realitat i la seva identitat. D`això en parlarem avui a Esparreguera a les 7 a Can Pasqual, c dels Cavallers 26.
La setmana passada ho vàrem fer a Eivissa, en una conferència organitzada (amb molt d’ èxit) per l´Institut d’ Estudis Eivissencs.
Jaume I i els països de llengua catalana: la formació d’ una cuina nacional. Espai, història i llengua.
Jaume I és el constructor de l´espai geogràfic i político-cultural de la cuina catalana, que a la Baixa Edat Mitjana esdevé cuina de referència . Mestre Robert- l’ l´antecedent de Ferran Adrià projecta aquesta cuina , des de la cort de Nàpols, arreu d’ Europa. Aquesta cuina, de nou, torna a tenir una projecció universal: diagnòstics i reptes en un món globaltizat.
Contingut de la conferència:
El temps de Jaume I: una nació en formació, d’ Occitània a Múrcia.
L’ espai geogràfic: la “mediterrània catalana”, segons Pierre Deffontaines
L´espai nacional i político-cultural: dels Pirineus a Elx i les illes, segons Pierre Vilar
De què parlem quan parlem de cuina catalana?.Consciència i ocultació (Aragó, França, Espanya…).Alimentació, cuina, comensalitat.
Altres aportacions: fenicis, grecs, jueus, àrabs,occitans i càtars, italians, Amèrica: del segle XVI al XIX
La primacia enogastronòmica catalana:Libre de Sent Soví, Mestre Robert, Francesc Eiximenis, Arnau de Vilanova, Ordinacions i intervencions reials. Cuina, cultura i comensalitat.
Gramàtica i plats de la cuina dels països de llengua catalana:
-Bases,entrants, amanides, sopes
-Arrossos
-Pasta
–Verdures, llegums, cereals
–Peix i peix sec
-Carn i caça
-Vari: ous, bolets, cargols, conserves, embotits, formatges
-Dolços i begudes
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!