14 de febrer de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Albert Ràfols Casamada al Prat de Llobregat

Fins el 28 de febrer podem veure l’exposició, inaugurada recentment: Albert Ràfols Casamada. El traç i la paraula, al Centre d’Art Torre Muntadas del Prat de Llobregat, carrer Jaume Casanovas número 80.

Diumenge de carnaval, rellegint el Punt Diari, apareixen de cop i volta les fotografies d’una parella singular de la nostra cultura, la Maria Girona i l’Albert Ràfols Casamada, disfressats de marinera i de pirata en una festa de carnaval de l’escola Eina; la noticia Un matrimoni amb art, dóna a conèixer una exposició acabada d’inaugurar a Barcelona dedicada a la parella d’artistes que van iniciar conjuntament la seva trajectòria vital a partir de la seva adscripció al Grup dels vuit, durant els anys cinquanta.

Es significatiu que per il·lustrar aquesta notícia s’hagin triat les fotografies d’ells dos a l’escola de disseny Eina on ambdós van exercir docència i especialment en Ràfols Casamada hi va mantenir una vinculació molt estreta des dels seus orígens.

De fet el seu compromís amb la pedagogia ja ve de l’any 1962 quan dirigeix l’escola Elisava, que havia contribuït a posar en funcionament un any abans. Aquest fet es d’una impotància cabdal perquè posa els fonaments de la formació actual en l’àmbit de les arts plàstiques i el disseny. Per primera vegada una escola de l’estat espanyol es dedica prioritàriament a l’ensenyament del disseny i visualitza socialment la figura professional del dissenyador.

Per desavinences internes entorn del pla d’estudis d’Elisava, emparada a l’òrbita del CIC, en Ràfols Casamada, juntament amb un grup de professorat, se n’escindeix i l’any 1967 funden l’escola Eina. Com va remarcar l’Oriol Pibernat, l’actual director de l’escola, en notificar la mort d’en Ràfols Casamada el 17 de desembre passat, “Eina va significar un diàleg permanent entre el disseny i l’art contemporani, hi convivien moltes avantguardes artístiques i era de caràcter laic”.

Aquesta relació amb l’escola ha estat una constant al llarg de la seva vida, va ser-ne director des dels seus inicis fins l’any 1984 quan va passar a presidir la Fundació Eina de disseny i art fins pràcticament el moment de la seva mort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!