Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

17 de desembre de 2011
2 comentaris

Exposició de pessebres a Campredó


Divendres 21 de desembre tindrà lloc la inauguració de l’exposició de pessebres de l’artista pessebrista campredonenc, Germán Machí. La parròquia Sant Joan Baptista ha preparat un acte cultural de pes, com tots els que tira endavant el rector Mn. Víctor Cardona, que comptarà amb el primer pregó de Nadal que se celebrarà al nostre poble. La tradició pessebrista campredonenca ja compta amb arrels llargues, després de la celebració de tot un seguit de pessebres monumentals durant els anys 1990. Al web de Campredó, www.campredo.altanet.org podeu consultar les imatges i els textos sobre aquesta activitat pessebrista, que va tenir molta importància dintre del Nadal ebrenc. German Machí, col·laborador de Soldevila a la fira al carrer i amic, és un pessebrista de notable talent. 
Recuperem un apunt que publicàrem sobre la figura de Germçan Machí el 2008. Felicitem novament l’amic Mn. Víctor per tota la seua activitat, aquest cop a redós del fet pessebrista que ens enorgulleix a Campredó.

 Germán Machí, un artista pessebrista campredonenc

Germán Machí és l’artista pessebrista campredonenc per excel·lència. Durant deu anys va ser el responsable del Grup Local de Pessebristes que es va encarregar de tirar endavant un pessebre monumental que s’instal·lava al Temple Sant Joan Baptista, que era tot un homenatge a la tradició arquitectònica de Campredó i de la resta de pobles de les Terres de l’Ebre. Es va convertir en un veritable plat fort del Nadal ebrenc, per la gran quantitat de visitants que rebia, i per la qualitat de l’obra que es portava a terme.
Enguany ens ha obsequiat amb set pessebres més, que estaran exhibits permanentment a l’església, que són tota una meravella estètica. Segueix l’estructura del naixement de Jesucrist, òbviament. Ens situa davant de diversos episodis bíblics prou coneguts. He de destacar de manera molt especial l’apartat dedicat a l’antiga església de Campredó, que estava situada en l’actual plaça Tomàs Cardona. Ens permet recuperar una imatge entranyable d’antany del nostre poble, que molts i moltes tenim ben vigent. En un altre apartat es recrea amb els edificis de l’estació de ferrocarril local, un conjunt arquitectònic d’alt nivell que malaurament està en ruines, en un estat de conservació francament deplorable. 
He reivindicat en nombroses ocasions Germán Machí com a gran artista nostrat. M’agrada reconèixer els mèrits dels veïns campredonencs, especialment d’aquells/es que tenen inquietuds artístiques i literàries. Al webwww.campredo.altanet.org podeu trobar un apartat explicatiu de les primeres edicions del pessebre monumental, que vaig redactar personalment l’any de la instauració del web, el 2000. Hem de reivindicar aquesta tradició pessebrista a Campredó, que ens aporta aquest singular artista que com és diu popularment pel poble “té molt bones mans”.

  1. D’artistes n’hi han molts, de genis pocs. German és un d’aquest genis, els pessebres que ha fet són espectaculars, cada any intentant millorar l’anterior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!