Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

16 de maig de 2012
0 comentaris

Campredó i els actes de commemoració del 700 aniversari de la dissolució dels Templers

Des de l’Institut Ramon Muntaner s’està coordinant durant l’any 2012 tot un seguit d’activitats per commemorar el 700 aniversari de la dissolució de l’orde del Temple, les quals estan tenint lloc arreu de diferents poblacions ebrenques com: Ascó, Ginestar, Miravet, Riba-roja d’Ebre o Campredó, totes elles amb un important patrimoni templer a reivindicar.  Justament Campredó ha agafat un protagonisme ben especial i singular, atès que des de la societat civil s’hi han tirat endavant dos certàmens templers de notable interès durant el mes d’abril i maig. Primerament, la parròquia Sant Joan Baptista va organitzar les Jornades templeres a la Corona d’Aragó, que van permetre escoltar conferències de grans especialistes  sobre el fet templer als antics regnes d’Aragó i de València, i als comtats i altres territoris del Principat de Catalunya, així com vam poder gaudir d’unes magnífiques  exposicions explicatives. Soldevila va organitzar la tradicional jornada anual del patrimoni medieval que va incloure l’estrena de l’obra dramàtica La Caiguda dels templers, i una visita guiada de treball a la Casa del prat, a més de nombroses activitats de caire lúdic i amb una festa musical nocturna inclosa, que van fer reviure l’esplendor medieval veritablement.
Totes aquestes activitats comptaven amb pressupost zero, i van ser realitzades amb coneixement de causa, màxima estima pels històrics edificis, col·laboració desinteressada d’especialistes en l’àmbit templer i molta imaginació. Massa sovint, des dels ajuntaments principals i poderosos l’excusa del cost econòmic tira en orris  la realització d’activitats culturals de notable importància, malauradament.
Soldevila també impulsarà l’organització d’activitats de commemoració templera a les veïnes poblacions de Tortosa i Amposta  en col·laboració amb Òmnium i Amics dels castells i del nucli antic, durant les quals hi haurà una visita al poblat de Fullola i .es presentaran diversos llibres històrics, algun dels quals en el marc de la impressiva Casa del prat campredonenca, la casa gran de la Sotscomanda del Prat. I és que la societat civil s’ha de moure culturalment com a mostra de rebel·lia davant de la passivitat política.
Des de Soldevila ens interessa molt especialment la promoció de  la marca Campredó Templer,  amb la intenció explícita d’homenatjar el patrimoni històric medieval campredonenc (Torre de Font de Quinto i Casa del Prat.). El nom implica, òbviament, una reivindicació explícita del passat templer, amb l’orgull que ens suposa disposar d’edificis de l’Orde Militar de primera importància històrica tant per a les Terres de l’Ebre com per a la resta dels Països Catalans.
Creiem que cal combinar l’activisme amb l’estudi acadèmic. Ens mou  l’estima pel nostre passat i pel nostre present, per les petjades que la història ha deixat al nostre terme i ens ha donat personalitat. El nostre objectiu és difondre arreu els valors patrimonials de Campredó i convertir-lo en el referent templer a les nostres comarques. El Dr. Joan Fuguet, fill de Barberà de la Conca i un dels grans especialistes en la història templera a la Corona d’Aragó, recentment en una entrevista al programa Lletres Ebrenques d’Antena Caro apadrinava de tot cor el Campredó templer, i reconeixia els nostres valors patrimonials i la important acció de promoció templera que es realitza des del nostre xicotet poble. De moment, ens n’estem sortint amb escreix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!