Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

26 de març de 2011
0 comentaris

Aprendre català al món

http://in.directe.cat/imatges/1228175710anglo_catalan.gifL’Institut Ramon Llull s’ha convertit en la gran eina que necessitava el català per poder trespassar fronteres i expandir-se arreu. M’agrada seguir de ben prop la feina d’aquesta institució, molt especialment per comprovar els notables progressos que hi ha hagut durant els darrers anys quant a l’ensenyament de la nostra llengua per tot el món. Deixant a banda el cas endèmic de l’estat espanyol, on no hi ha cap símptoma de millora de l’aprenentatge del nostre idioma a nivell universitari (només es pot estudiar en tres universitats!!!),  hi ha dades que s’han fet públiques sobre l’ensenyament del català arreu de les universitats del món a tenir molt en compte. Cal constatar el creixent interès que hi ha en aprendre la llengua catalana en els més importants estats europeus com la Gran Bretanya, Alemanya o Itàlia, on ja venim  d’una llarga tradició d’ensenyament del català en nombroses universitats. També s’ha notat la promoció que s’ha fet en estats de l’Europa de l’est com Txèquia, Croàcia i Romania, així com s’ha consolidat en moltes universitats prestigioses dels Estats units i algunes de països de  llatinoamèrica.
Les dades que ens aporta la revista Òmnium són les següents, les quals demostren que l’ensenyament del català es troba en un moment dolç:
Alemanya- 25 universitats – 1952 alumnes
França – 13 universitats – 1053 alumnes
Regne Unit – 19 universitats – 866 alumnes
Romania – 1 universitat – 309 alumnes
Xile – 3 universitats – 108 alumnes
Itàlia – 13 universitats – 715 alumnes
Estats Units – 11 universitats – 265 alumnes
Camerun – 1 universitat – 153 alumnes
Txèquia – 2 universitats – 278 alumnes
Mèxic – 2 universitats – 164 alumnes
Croàcia – 1 universitat – 387 alumnes
Suïssa – 2 universitats – 141 alumnes
Hongria – 2 universitats – 158 alumnes
 
En total parlaríem de 124 universitats, amb 7666 alumnes, repartits entre 31 estats del món, entre els quals Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Canadà, Cuba, Estònia, Finlàndia, Holanda, Iran, Irlanda, Israel, Pol“onia, Portugal, Rússia, Sèrbia i Uruguai. El lectorat de català més important és troba a la ciutat de Praga.
El gran treball realitzat des del Llull es nota, prova de la importància de la fundació i consolidació posterior d’una institució amb aquest tarannà, una insttitució que vetlla per la difusió de la nostra llengua fora de les nostres fronteres, com tenen totes les llengües fortes del món. Ens hem de felicitar per la bona projecció que té el català arreu dels sis continents, cosa que també  demostra l’èxit de les traduccions a l’anglès i a l’italià de l’obra de la Mercè Rodorera, (cada cop més reconeguda com una de les grans novel·listes del segle XX), o  la gran difusió d’autors com Albert Sánchez Pinyol o Jaume Cabré, escriptors estel·lars de la cultura catalana l’obra dels quals és força coneguda en molts països europeus i a nord-amèrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!