Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

31 d'octubre de 2017
0 comentaris

MANUEL PÉREZ BONFILL: ARXIU, RUTA I RECULL DE CONTES
El 21 d’abril de 2016 l’equip de govern de Campredó concedia el nom de Manuel Pérez Bonfill a la Biblioteca municipal, mitjançant un acte cultural d’alt nivell que va incloure recitacions poètiques musicades i una emotiva glosa de la seua persona per part d’estimats companys de lletres i de docència: Joan Beltran, Manel Ollé i Octavi Iglesias. Va inaugurar-se igualment una exposició d’exteriors sobre la seua obra i personalitat. Ens trobàvem en el marc de l’Any Manuel Pérez Bonfill, en què es commemorava el seu norantè aniversari. Diverses associacions culturals (Òmnium, Soldevila), l’institut tortosí on va treballar durant 40 anys i l’AMPA, l’Antena cultural de la URV, la regidoria de cultura de Tortosa, la biblioteca Marcel•lí Domingo, i el Consorci de normalització lingüística a les Terres de l’Ebre, varen propiciar la realització d’actes poètics, reconeixements literaris, l’edició d’un recull de contes seus i la reedició d’un dels seus poemaris, així com la publicació d’una entrada a l’Espai lletra de la UOC, al costat de les grans figures literàries de les lletres catalanes. Les tres universitats amb seu a Tortosa (URV, UOC i UNED) li varen oferir un gran homenatge acadèmic, alhora que va ser nomenat fill predilecte de la ciutat, mentre que la mostra de teatre amateur d’Òmnium i la nostra biblioteca passarien a portar el seu nom. Des d’un primer moment, des de la regidoria de cultura i patrimoni i l’àrea d’ensenyament, vàrem dir que aquesta nomenclatura no seria una cosa casual, sinó que volíem convertir el centre en l’espai de debat i de difusió de l’obra del nostre professor de sempre.
Aquest mes de novembre tindrà lloc un seguit d’activitats d’alt nivell, que ens faran donar un salt considerable en aquests estudis. El proper divendres 17 de novembre s’inaugurarà l’Arxiu Manuel Pérez Bonfill, que ocuparà el seu lloc en un preciós armari restaurat de la Sala d’Art Francesc Llop, al costat mateix de la Biblioteca. Hem estat treballant a fons en la recopilació de tota mena de documents, articles seus i sobre la seua obra, llibres individuals i reculls col•lectius on ha participat, epístoles a escriptors amics, material audiovisual, cartells, etc., que ens permeten comptar ja amb un material informatiu molt complert, que anirem ampliant properament. Hem comptat amb l’ajut de persones molt motivades en la difusió de l’obra de l’ancià escriptor com Ricardo Gascón o Albert Aragonés. Creiem que és una aposta molt important, que ens ha permès ordenar bona part de la seua producció. Estarà a disposició de qualsevol persona durant l’horari lectiu de la biblioteca, totes les tardes des de les 16 a les 19 hores.
Complementàriament, també presentarem la ruta literària Manuel Pérez Bonfill, mitjançant la qual ens permetrem fer un homenatge a la gent de lletres més transcendent de la ciutat de Tortosa al llarg dels temps. Des de Menahem Ben Saruq o Abú Bakhr Al Turtushí, passant per Cristòfol Despuig o el Rector de Vallfogona, fins als membres de la Generació de 1952, amb Jesús Massip, Ricard Salvat, Gerard Vergés o Zoraida Burgos. L’endegarem properament i esperem que tingui una molt bona rebuda, ja que també l’aproparem als alumnes de literatura del batxillerat.
Finalment, hi haurà durant els propers mesos l’edició d’un recull de producció en prosa en llengua castellana. Es tracta de “Hemingway proses”, que inclou contes premiats en diversos certàmens arreu de l’estat als anys 1950, dos cartes a Gerard Vergés i Juan Agustín Goytisolo, i dos articles publicats a la cultural revista GÈMINIS (1953-1961). És una compilació heterogènia i necessària, que serà editada per la seu a Tortosa de la UNED, gràcies a l’interès del seu director Josep M. Franquet. Aquesta obra es troba molt dispersa i no estava a l’abast dels lectors. El domini literari de la llengua castellana per part del professor Pérez Bonfill és excel•lent, fruit d’anys d’estudi i dedicació.
Realçar la figura de Manuel Pérez Bonfill és sempre un plaer, un deure col•lectiu. L’escriptor i amic Xúlio Ricardo Trigo considera Gerard Vergés com el secret més ben guardat de la literatura, el mateix podem dir de l’entranyable Manolo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!