TocDeQueda

Pensaments, anècdotes i paraules aproximades

27 d'octubre de 2015
3 comentaris

No em toqueu el fuet!

Estic absolutament consternat : acabe de llegir una notícia demolidora que afecta d’una manera directíssima la meva existència. L’Organització Mundial de la Salut ha publicat avui un estudi “concloent” en el qual es demostra una “associació directa entre la ingesta de carn processada -productes carnis salats, curats, fumats, fermentats… per millorar-ne el sabor i la conservació-  i el risc de contraure càncer de còlon”. Més endavant hi afirma que aquesta carn s’ha inclòs dins del grup de les 100 substàncies més perilloses per a la salut, juntament amb el tabac, l’alcohol, el plutoni o l’aire contaminat. He quedat petrificat. Després de comprovar que la notícia apareixia destacada en mitjans de comunicació d’arreu del Món, he decidit de llegir-la amb deteniment. Tanmateix, el deteniment no ha fet més que agreujar la meva estupefacció : segons que diu l’estudi, “per cada 50 grs. consumits d’aquesta carn, el risc de contraure aquesta mena de càncer augmenta un 18% (…) i el risc s’incrementa en quantitats superiors”. Gaire bé caic de la cadira. Un cop m’he recobrat una mica, he tractat de fer un càlcul aproximat de les tones de fuet que, al llarg de la meva vida, he engolit d’una manera compulsiva. La xifra exacta és del tot impossible d’esbrinar però he arribat a una conclusió inequívoca: si l’estudi de l’OMS és fiable, un càncer de còlon hauria d’haver acabat amb mi fa ja una pila d’anys! Afortunadament però, encara sóc per aquest Món i amb ganes de passar-hi una llarga temporada més. Considere que visc d’una manera saludable: faig activitat física, m’agrada llegir, riure i viatjar, no fume, bec molt de tant en tant, menge de tot… No em toqueu el fuet!

  1. Enhorabona pels hàbits saludables que té. Pensi, però, que l’alimentació té molta relació amb la salut.
    Per altra banda, aquests de l’OMS no han descobert res que no se sapigués.

    Estic, però, en desacord amb vostè amb el que ha deixat escrit: “si l’estudi de l’OMS és fiable, un càncer de còlon hauria d’haver acabat amb mi fa ja una pila d’anys!”. Per aquesta regla de tres, el fumar no és dolent: hi han molts fumadors octogenaris que gaudeixen de bona salut (i per molts anys!).

    Aquesta notícia veig que ha desfermat als mitjans de comunicació públics catalans una Croada Porcina. Ni que s’hagués trepitjat l’ull de poll de la nació catalana! (O potser sí: la cultura catalana “comme il faut” en va plena de manifestacions antijueves, i una d’elles és la matança del porc i la menga dels productes que en surten de la “cel·lebració”).

    Atentament

    PD: Provi, si pot, algun embotit vegà: són fàcils de fer, i “bons” pel paladar, i no tenen els inconvenients per a la salut dels productes càrnics.

  2. Totalment d’acord amb tu, Dídac.

    Després de l’alarma inicial i d’intentar aconseguir-ne informació fiable, he arribat a la conclusió de seguir com fins ara. Això sí, com en tot, moderació.

    I a mi, que no em toquen el pernil!

  3. Benvolgut Riudoms:

    Amb el títol de l’article -“No em toqueu el fuet”- ja volia preparar els hipotètics lectors sobre el seu contingut, marcadament irònic i desenfadat, ja que és una frase s’assembla a “No em toqueu el bolet!”. De fet, l’escrit no és més que una petita broma d’una persona a qui li agrada el fuet en bogeria. La frase a la que fa vosté referència és, evidentment, una exageració sense trellat que no volia qüestionar l’estudi sinó, més bé, enfatitzar la gran quantitat de fuet que he engolit al llarg de la meva vida. I, com bé diu, l’estudi no descobreix res que no es sapiguera: en general, es menja massa carn i això no és bo. Afortunadament, sóc bastant més herbivor que carnívor, per bé que el fuet em perd! 🙂

    Benvolguda Elenna:

    Ai, el pernil… Haurem de controlar-nos! 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!