Del Sud

Crònica d'un llibre

27 d'abril de 2008
1 comentari

Cròniques del Principat (II): Gràcia

Sembla mentida però, malgrat que la nit a Pineda de Mar s’allargà més del compte, a l’endemà som tots ben puntuals i entrem al cotxe a l’hora pactada, endreçats, esmorzats i, més o menys, descansats. Una volta arribem a Barcelona, girem cua cap a la vila de Gràcia, on hem quedat amb Francesc Ribera Titot, a qui li havíem demanat que ens acompanyara en la presentació de Del Sud a la Jornada per la Llengua que organitza el col·lectiu Endavant. La trobada es produeix a la Plaça de la Revolució, on els companys de l’organització independentista ja estan muntant paradetes, escenaris i tota la resta d’estris necessaris per la jornada.

Com encara queda temps, ens anem amb Titot i Xavi Sarrià a fer-nos un café en un dels centenars de locals que salpebren els carrers de Gràcia. Allà, tirant de carajillo, Titot ens confessa que, el dia anterior, havia tingut una presentació del seu llibre Entestat en la independència i quatre concerts, per la qual cosa el fet que haja vingut a Gràcia diumenge pel matí té encara molt més valor. La xerrada és magnífica, sobretot, quan Xavi i Titot comencen a explicar les seues batalles per Amèrica Llatina: el primer, fa només unes setmanes, quan Obrint Pas creuà per primera volta l’Atlàntic per tocar a Veneçuela; el segon, rememorant aquella gira de Brams per terres americanes d’on sorgí una obra mestra del rock en català: el disc Nena de Nicaragua.

Quan arriba l’hora, tornem a la Plaça de la Revolució on ja ens espera l’Elisabet, la companya d’Endavant encarregada de presentar l’acte. Pel camí, comprovem que tot el barri està farcit de cartells anunciant la Jornada per la Llengua, per la qual cosa no ens sorprén que, al llarg de la xerrada, a peu de carrer, arriben entre quaranta i cinquanta persones disposades a escoltar de què va això de Del Sud. El País Valencià al ritme dels Obrint Pas.

(Segueix llegint la crònica)
(Us adjuntem un petit album fotogràfic i un vídeo de la colla bastonera de Gràcia que va actuar en la Jornada per la Llengua. A la imatge principal, Titot, Hèctor, Antoni i Xavi, durant la presentació a Gràcia)

El primer torn de paraula és per a Elisabet. Com a representant d’Endavant, explica el sentit de la jornada que no és altre que mostrar el català com a llengua d’integració i, en el cas del nostre llibre, afermar un poc més els llaços entre el Sud i el Nord dels Països Catalans. Quan ens dóna pas, els autors comencem a explicar com el llibre utilitza els Obrint Pas a mode de metàfora o fil conductor per explicar els darrers quinze anys del País Valencià i entendre que, malgrat la imatge oficial de la Comunidad Valenciana (sic) als mitjans, hi ha molta gent que s’està partint la cara per la terra, des de diversos àmbits.

El següent a parlar és Titot, qui no dubta a lloar la tasca dels Obrint Pas dins de la música en català. L’excantant de Brams i actual veu d’Aramateix, a qui entrevistàrem a traïció en l’Aplec del Puig de 2006 per a incloure la seua visió a Del Sud, destaca com el grup valencia ha pres elements de la cultura tradicional i els ha projectat cap al futur: “han convertir la nostra cultura en un element de modernitat”, afegeix, “i han trencat amb el prejudici que diu que la música en català és només per a catalanoparlants”.

La paraula torna després al terreny dels autors del llibre i aprofitem aquest torn per destacar les amables apreciacions de Vicent Partal, al pròleg del llibre, on diu que Del Sud pot donar una imatge diferent del País Valencià a què ens tenen acostumats els mitjans oficials. També assenyalem la necessitat de crear una consciència de país tant al Sud com al Nord, ja que el Principat, sense el País Valencià o les Illes, es quedaria coix: “com deia Pere Quart, tenim una pàtria tan petita que la somiem completa; sense el País Valencià o les Illes, seria impossible un llibre com Del Sud, com tampoc no hi hauria Obrint Pas. I més, sense les Illes ni el País Valencià, no hi hauria Fuster, ni Estellés, ni Llull, ni Turmeda, ni Ausiàs March…”.

La cloenda de l’acte anà a càrrec de Xavi Sarrià, qui amb aquella mescla d’ironia i serietat tan característica, explicà com es va viure el procés de producció del llibre al si d’Obrint Pas. “De repent, ens trobem amb aquests dos periodistes que no coneixíem de res i ens diuen que volen fer un llibre”, diu, enjogassat, ” i allà que anàrem”. Sarrià destacà el fet que Del Sud “no és només un llibre sobre Obrint Pas, sinó que aprofita les nostres aventures per contar la història del País Valencià”, la qual cosa “ens va atraure molt”.

Una volta finalitzat l’acte, arribà el temps de les signatures, les fotos i, fins i tot, de gaudir d’alguns actes de la resta de la Jornada, com l’actuació de la colla bastonera de Gràcia “Cop a cop” o l’espectacle poètic on es musicaren poemes del nostre admirat i enyorat Miquel Martí i Pol. Després, dinàrem pel barri i, de nou, agafàrem el cotxe, ja que a la vesprada ens esperaven els companys de Sallent, a la comarca del Bages.

  1. ep! una breu correcció, la colla que balla al video i que juntament amb la de gràcia participaven de l’acte és la colla de ball de bastons de Capellades.
    apa, salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!