28 de novembre de 2012
0 comentaris

MOCIÓ SOBRE EL DEUTE DE LA GENERALITAT AMB EL CAMP VALENCIÀ


MOCIÓ SOBRE  EL DEUTE DE LA GENERALITAT AMB EL CAMP VALENCIÀ

 

El pressupost de la Conselleria d’Agricultura ha baixat en els últims 10 anys el 42% mentre que el pressupost de la Generalitat Valenciana s’ha incrementat el 33%. Per tant, la importància de l’agricultura per al Govern Valencià ha passat del 4,31% al 1,88%. En una dècada, la dedicació de la nostra administració cap al sector agrari ha baixat el 56%. Una de les conseqüències és que en 10 anys, s’han abandonat 108.017 explotacions agràries.

En estos moments, la Generalitat Valenciana li deu al sector agrari uns 120 milions €:

– 24,5 milions d’euros corresponents a ajudes nominatives als llauradors per incidències climatològiques, renovació de maquinària, ajudes a les ADS, plans de millora de les explotacions agràries, lluita contra plagues o reconversió de cítrics.

– 55 milions aproximadament corresponents a Ajudes agroambientals (producció integrada de cítrics i vinya); Agricultura Ecològica; Agroambientals de l’arròs i fruits secs) que no es paguen des de l’any 2011.

– 40,5 milions d’euros aproximadament de deute compromès amb les Comunitats de Regants a les que no paga des de setembre de 2010.

En total, hi ha aproximadament uns 25.000 llauradors i ramaders valencians als que la Generalitat Valenciana li deu algun tipus d’ajuda i amb els que juga amb la seua renda i amb el futur de les seues explotacions.

Si amb pressupostos com els de l’any 2004, dotats amb més de 400 milions d’euros no han estat capaços de millorar la competitivitat del sector agrari, millorar la situació de rendibilitat de les explotacions agràries valencianes ni, per tant, millorar la renda dels llauradors i ramaders valencians, com va a fer front als reptes del sector i pagar els deutes pendents amb els 240 milions d’euros del pressupost del 2013?

Després de la caiguda de preus en camp per als citricultors valencians de la campanya passada i després de les mobilitzacions dels productors, la consellera va crear quatre grups de treball, dels que dos ni es van arribar a reunir, per a buscar consensos i posar en marxa mesures per a evitar que el que ve passant any rere any en el sector tornara a passar: caiguda de preus en origen, importacions massives, no utilització del contracte, etc. D’aquestes taules no han eixit millores del sector.

Davant aquesta situació d’impagaments i aprofundiment  de la crisi del camp presentem les següents propostes:

1- Exigir a la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua el pagament del deute amb el sector agrari que puja a 120 milions d’euros, així que amb la finalitat de planificar l’activitat econòmica de les explotacions agràries valencianes, es comunique als beneficiaris legítims d’ajudes pendents de pagament el dia en què la Generalitat valenciana abonarà els seus deutes.

2- Exigir a la Conselleria d’Agricultura la posta en marxa de mesures destinades a evitar la pèrdua de rendibilitat de les explotacions agràries valencianes, principalment a causa dels baixos percebuts per les produccions agrícoles i ramaderes.

3- Exigir el compliment de l’article 18 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitats Valenciana que textualment diu: “Des del reconeixement social i cultural del sector agrari valencià i de la seua important labor en l’activitat productiva, en el manteniment del paisatge, del territori, del medi ambient, de la cultura, de les tradicions i costums més definitòries de la identitat valenciana, La Generalitat, adoptarà les mesures polítiques, fiscals, jurídiques i legislatives que garantisquen els drets d’aquest sector, el seu desenrotllament i protecció, així com dels agricultors i ramaders.”

4-  Notificar aquest acord a la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, i a les organitzacions agràries Unió de Llauradors i Ramaders i AVA-ASAJA.

Paco Sanz

Portaveu del Grup Municipal de Compromís per l’Alcúdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!