1 de març de 2013
0 comentaris

L’Ajuntament de l’Alcúdia aprova una moció contra la corrupció demanant la convocatòria d’eleccions anticipades per a regenerar la democràcia


L’AJUNTAMENT DE L’ALCÚDIA APROVA UNA MOCIÓ CONTRA LA CORRUPCIÓ

 

Es demana la convocatòria d’eleccions anticipades per a regenerar la democràcia

 

Les reformes aplicades han de fer-se amb efecte retroactiu i en tots els casos ha d’exigir-se el retorn dels diners defraudats

 

El plenari de l’Alcúdia va aprovar amb els vots de Compromís per l’Alcúdia i Partit Socialista una moció contra la corrupció, presentada originalment pel PP, que finalment es va acabar abstenint en introduir-se en la moció nombroses esmenes de Compromís i una esmena del PSPV.

 

Paco Sanz, portaveu de Compromís, va posar de manifest que vivim una situació d’emergència política, social i econòmica que no es pot eradicar només amb noves lleis, sinó que exigeix ??prendre mesures radicals, començant per dalt, per la cúpula de l’estat -tots els ciutadans som iguals davant la llei, no hi pot haver ni aforats ni inviolables, que queden al marge de la llei- i acabant amb la reforma en profunditat de la Constitució.

 

La moció assenyala que el cas Bárcenas suposa, probablement, el més greu cas de corrupció que s’ha donat en la història recent. Un cas que a més està assenyalant al president del Govern Mariano Rajoy. Tenim igualment el cas Urdangarín que afecta a la mateixa Casa Reial.

 

Tot això es produeix en la pitjor situació econòmica per la qual està passant el nostre país, amb 6 milions d’aturats, amb polítiques imposades per la troica, d’austeritat, de retallades, de privatitzacions i de pèrdua de drets laborals i socials, que contrasta cada dia amb l’aparició de nous casos de malbaratament i apropiació dels diners públics.

 

El regidor de Compromís per l’Alcúdia assegurà que la indignació dels ciutadans es manifesta cada vegada amb més intensitat en innombrables moviments socials que demanen una democràcia real ja, procés que hauria de començar per la revisió de la forma de govern, del sistema parlamentari espanyol i la llei electoral actuals, per acabar amb la injustícia que tots els vots no valguen el mateix, com passa actualment.

 

La moció aprovada demana, davant la gravetat dels casos de corrupció, la convocatòria d’eleccions anticipades amb la finalitat de regenerar la democràcia tant a nivell estatal com autonòmic. Així mateix la transparència ha d’aplicar-se a totes les instàncies de l’Estat, començant per la pròpia Monarquia.

 

Igualment se sol·licita que les reformes legals que es realitzen ho siguen amb efecte retroactiu, atès que en l’actualitat, polítics que estan imputats formalment, com passa en les Corts Valencianes, segueixen exercint càrrecs públics. Així mateix, si existeix sentència condemnatòria, aquests casos haurien d’incloure la impossibilitat d’indult governamental. En tots els casos ha d’exigir-se el retorn dels diners públics defraudats.

 

Adjuntem la moció aprovada en vull llegir la resta de l’article: en roig les esmenes de Compromís i en verd l’esmena del PSPV

 

MOCIÓ EN CONTRA DE LA CORRUPCIÓ POLÍTICA

 

 

Els últims baròmetres del CIS reflecteixen una creixent percepció per part de la ciutadania que la classe política i els partits polítics ocupen el tercer lloc del rànquing dels problemes que preocupen els espanyols, seguit de la inquietud per la corrupció i el frau.

 

Segons Tranparency lnternational si baròmetre global de corrupció, Espanya ocupa el lloc 30 d’una llista de 183 països.


En els últims temps s’està registrant un creixent augment dels casos de corrupció política, empresarial i institucional que estan sent investigats pels diferents jutjats d’instrucció al nostre país. La corrupció s’està convertint en un càncer que està corroint el sistema democràtic.

 

Perquè la corrupció abasta ja el conjunt del sistema, havent arribat a les més altes instàncies del poder polític i econòmic d’aquest país, amb indicis d’enriquiment il·lícit per part d’alts càrrecs, de finançament il·legal i de frau contra la hisenda pública.

 

Cal posar de manifest que els cas Bárcenas suposa, probablement, el més greu cas de corrupció que s’ha donat en la història recent. Un cas que a més està assenyalant al president del Govern Mariano Rajoy. Tenim igualment el cas Urdangarín que afecta a la mateixa Casa Reial.

 

Tot això es produeix en la pitjor situació econòmica per la qual està passant el nostre país, amb 6 milions d’aturats, amb polítiques imposades per la troica, d’austeritat, de retallades, de privatitzacions i de pèrdua de drets laborals i socials, que contrasta cada dia amb l’aparició de nous casos de malbaratament i apropiació dels diners públics que indigna encara més a la ciutadania en la que augmenta la sospita d’una doble taula de mesura en la justícia, entre els governants i els seus ciutadans.

 

Vivim una situació d’emergència política, social i econòmica que no es pot eradicar només amb noves lleis, sinó que exigeix ??prendre mesures radicals, començant per dalt, per la cúpula de l’estat -tots els ciutadans som iguals davant la llei, no hi pot haver ni aforats ni inviolables, que queden al marge- de la llei- i acabant amb la reforma en profunditat de la Constitució.


La corrupció política té indignats a tots els ciutadans, però sobretot als polítics honrats. S’està vivint un dels moments de major desafecció dels ciutadans cap als representants dels partits polítics, i que es manifesta cada vegada amb més intensitat en innombrables moviments socials que demanen una democràcia real ja, procés que hauria de començar per la revisió de la forma de govern, del sistema parlamentari espanyol i la llei electoral actuals, per acabar amb la injustícia que tots els vots no valguen el mateix, com passa actualment.


La llista dels principals casos de corrupció vinculats a les diferents formacions polítiques és extensa: el cas “Marea” a Astúries, el “Palma Arena”, “Nóos”, “lbatur”, ‘Bomsai “o” Funerària “a Balears, el “Palau” o el cas “Pretòria” o “Pujol” a Catalunya, el cas “Bravo”, “Balenciaga” o cas “Margüello” al País Basc, el ‘Pokémon’ a Galícia, el “Guateque” o el “Gürtel” a Madrid,” Mercasevilla “,” Llits “,” lnvercaria “, ‘Malaia”, “Majestic” o “ETS” a Andalusia, la trama delictiva “Varadero” a Canàries, o els casos “Fabra”, “Gürtel”, “Brugal”, “Emarsa”, “Nóos-Urdangarin” i “Cooperació”, així com els casos descoberts relatius a la gestió de diverses entitats financeres, tots ells a la Comunitat Valenciana, “Bárcenas”, Ajuntament de Lloret, Fundació Idees, etc. Seria impossible enumerar totes les causes penals obertes, entre procediments judicials i diligències d’investigació, contra membres de partits polítics per casos de corrupció. Com hem vist, la corrupció no és patrimoni d’un determinat espectre polític, ja que hi ha exemples de tots els grups. No és la nostra intenció denunciar polítics concrets ni centrar-nos en cap partit polític, sinó intentar que els culpables d’accions delictives es responsabilitzen dels seus actes, encara que existeixen diferències notables pel que fa al nombre d’imputats o al volum de diners públics que ha estat desviat, que s’ha de posar de manifest, perquè en la culpa global no caduque la responsabilitat dels partits majoritaris a cada territori que són els principals responsables, allà on s’han donat casos de corrupció.


Aquests problemes no poden ser ignorats o minimitzats per més temps, s’han d’investigar amb celeritat i ha arribat el moment d’enfrontar seriosament a aquests, tant per apartar de la vida pública als corruptes, com per escometre les reformes legals necessàries perquè siga impossible presentar candidats a les llistes electorals sobre els que hi ha indicis racionals d’haver comès actes de corrupció. Ja que això comporta un greu desprestigi a les nostres institucions. Advoquem per una legislació extremadament bel·ligerant davant qualsevol cas de corrupció que garanteixi la persecució fins al final d’aquest tipus de delictes.


En la mateixa línia de regeneració democràtica, és important la reforma del Codi Penal que posa fi a l’exempció de la fi de la responsabilitat penal dels partits polítics, i fins i tot la reforma de la Constitució, ja que la figura del monarca, podria ser una institució inviolable però no la seva persona, que ha d’estar subjecta a l’imperi de la llei, de la mateixa manera que la resta de ciutadans. Pel que fa als partits polítics, els sindicats i les patronals, són entitats de naturalesa associativa privada amb personalitat jurídica pròpia, de manera que no té justificació que estiguin exempts de qualsevol tipus de responsabilitat penal, sobretot quan les fundacions, organitzacions no governamentals (ONG ) i altres ens privats sense ànim de lucre estan subjectes a aquesta responsabilitat.


La inclusió dels partits polítics, els sindicats, les patronals i totes les institucions de l’estat en el règim de responsabilitat de les persones jurídiques col · laborarà sens dubte al fet que els mateixos comencin a complir els deures que objectivament els competeixen de persecució de la xacra de la corrupció, com ara l’establiment de filtres i mesures necessàries per eradicar als corruptes de les seves llistes electorals, la creació de protocols de minimització de riscos delictius i codis d’ètica i conducta dels seus càrrecs públics.


ACORDS


Per tot això, sol·licitem als membres del ple de l’ajuntament l’aprovació dels següents acords:


1. Que s’activen tots els mecanismes d’investigació i s’adopten les mesures necessàries per tal d’assegurar que els acusats formalment per un delicte relacionat amb la corrupció no puguen integrar candidatures electorals ni, si és el cas, seguir ostentant càrrecs públics, emprenent les reformes legals necessàries per incloure aquests supòsits com a causes d’inelegibilitat i incompatibilitat en la nostra legislació. Aquestes reformes legals s’han de fer amb efecte retroactiu, atès que en l’actualitat, polítics que estan imputats formalment, com passa en les Corts Valencianes, segueixen exercint càrrecs públics. Així mateix, si existeix sentència condemnatòria, aquests casos haurien d’incloure la impossibilitat d’indult governamental. En tots els casos ha d’exigir-se el retorn dels diners públics defraudats.


2. La resposta dels partits polítics davant les accions corruptes ha de ser absolutament clara, nítida i el més ràpida possible, respectant el dret constitucional a la presumpció d’innocència.

 

3. Que tots els partits polítics insten a aquelles persones que hagen sigut imputats directament per un jutge per la presumpta comissió d’un delicte inclòs en l’àmbit de la corrupció que, si no és possible fer-los deixar obligatòriament els seus càrrecs polítics o representatius, a que abandonen les seues funcions públiques i representatives i que, si no ho fan voluntàriament,  siguen expulsats pels respectius grups o partits polítics dels mateixos de manera forçosa, mantenint-los en eixa situació fins al moment en que es produisca una decisió judicial que alce la imputació penal o resolga favorablement per a l’imputat la seua situació.


4. Exigir la Justícia celeritat en els casos de corrupció, aplicant per a això des dels partits polítics i totes les instàncies de l’estat, començant per la pròpia Monarquia, la més absoluta transparència en els seus comptes per tal de facilitar la instrucció judicial.

 

5. Que s’arribe a un Pacte d’Estat contra la corrupció, el màxim consens en la futura Llei de Transparència, accés a la informació pública i Bon Govern que reconegui el dret a la informació, la comunicació i el coneixement com un dret fonamental i que reguli específicament la transparència de dades institucionals.


6. Emprendre de manera immediata un programa de reformes legislatives en l’àmbit administratiu, fiscal i penal dirigides a impedir o dificultar l’especulació, el tràfic d’influències o l’evasió d’impostos.


7. Davant la gravetat dels casos de corrupció tant a nivell estatal com a nivell autonòmic, demanar la convocatòria d’eleccions anticipades amb la finalitat de regenerar la democràcia.


8. Remetre aquest acord al President del Govern de la Nació, el president de la Generalitat Valenciana, als diferents grups polítics amb representació en les Corts Valencianes i en el Congrés dels Diputats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!