6 de juliol de 2012
0 comentaris

COMPROMÍS PER L’ALCÚDIA DAVANT ELS INCENDIS FORESTALS. CAL DEPURAR RESPONSABILITATS I INCREMENTAR URGENTMENT ELS RECURSOS.


COMPROMÍS PER L’ALCÚDIA DAVANT ELS INCENDIS FORESTALS

 

CAL DEPURAR RESPONSABILITATS I INCREMENTAR URGENTMENT ELS RECURSOS TANT D’EXTINCIÓ COM DE PREVENCIÓ D’INCENDIS

 

IMPULSAR LA CREACIÓ D’UN VOLUNTARIAT MEDIAMBIENTAL A L’ALCÚDIA

 

REVISAR LA POLÍTICA FORESTAL, APOSTANT DE VERITAT PER UNA GESTIÓ I PREVENCIÓ ADEQUADA I PER UN ORDENACIÓ INTEGRAL DEL TERRITORI


Els incendis originats a Cortes de Pallàs el dijous 28 de juny i a Andilla el divendres 29, han suposat un autèntica catàstrofe ecològica, sense precedents, amb la destrucció de 50.000 hectàrees dels nostres paisatges, dels nostres boscos i muntanyes.

 

Han sigut 22 els termes municipals valencians afectats en els dos incendis, 7 d’ells de la nostra comarca, la Ribera del Xúquer, on es calcula que 8.000 hectàrees han sigut calcinades. Poblacions com Torís, Montroi, Real, Catadau, Llombai, Carlet i Tous van resultat afectades.

 

L’incendi originat a Cortes ha cremat prop de 30.000 hectàrees destruint paratges tan pròxims i volguts pel veïns i veïnes de l’Alcúdia com el Matamon i ha afectat a poblacions veïnes nostres com la de Carlet. El foc va estar a punt d’afectar al nostre poble durant la nit del dissabte 30 de juny i el diumenge 1 de juliol. De fet els veïns i veïnes de la partida de la Florentina foren evacuats per precaució de les seues vivendes.

La lluita contra la degradació de l’entorn natural, els incendis forestals, els seus efectes i la desforestació del sòl valencià requereix de la implicació de tots– administracions públiques, ciutadania, organitzacions empresarials i sindicals, entitats cíviques, ecologistes i culturals– en una estratègia d’acció conjunta.

Compromís per l’Alcúdia ha presentat una llarga moció que us adjuntem i que proposa a l’Ajuntament l’aprovació dels següents 8 punts

1- Lamentar profundament els danys personals, especialment la mort del pilot que cobria les tasques d’extinció dels incendis, els danys materials patits pels ciutadans, i la terrible pèrdua de patrimoni natural d’incalculable valor ecològic dels incendis de Cortes de Pallás i Andilla.

2- Manifestar l’agraïment i retre homenatge a les persones que aquests dies s’han deixat la pell en els incendis: bombers, agents mediambientals, membres de la UME, de la Guardia Civil, voluntaris de Protecció Civil, pilots d’helicòpters, avionetes i hidroavions, membres de les Brigades Rurals d’Emergència…

3- Instar al Govern Valencià a una profunda revisió de la política forestal, que aposte de veritat per una gestió i prevenció adequada, planificada i amb suficients mitjans personals. Demanar, en aquest sentit l’obertura d’un debat polític i social que permeta implementar una nova política forestal a la Comunitat Valenciana; un debat que ha d’estar obert a la participació de tots els sectors implicats. Elaborar un nou Pla d’Ordenació Forestal de la Comunitat Valenciana, ja que a l’any 2007 el Tribunal Superior de Justícia anul·là el Pla d’Ordenació Forestal que havia aprovat el govern valencià l’any 2004 perquè era contrari a dret. Aquet  Pla d’Ordenació Forestal, en el què haurien de participar experts en el tema, ha de ser l’encarregat d’establir els criteris de conservació i reconstrucció de la coberta vegetal, indicar les mesures contra l’erosió, regular l’aprofitament ordenat dels boscos, compatibilitzar els criteris naturals amb l’aprofitament social o fomentar el coneixement i el respecte al nostre patrimoni forestal, entre altres qüestions.

4- Requerir que la Generalitat Valenciana ocupe el lloc que li correspon en matèria d’Ordenació del Territori amb una planificació integral, incloent el recolzament a l’agricultura i la ramaderia tradicional -evitant que les urbanitzacions disperses s’ubiquen en la proximitat de sòls forestals i fent complir l’exigència d’unes distàncies mínimes a les masses forestals, per a minimitzar l’afecció a les propietats i vides humanes en cas d’incendis- que dote pressupostàriament els Plans de Prevenció de les Demarcacions Forestals, que augmente els períodes de contractació dels mitjans de prevenció i d’extinció d’incendis i que realitze inversions en matèria de prevenció i educació ambiental.

5- Depuració de responsabilitats, instant al Govern Valencià a assumir les responsabilitats polítiques pertinents realitzant una exhaustiva investigació de tots els fets i circumstàncies: rapidesa, coordinació, disposició de mitjans, avaluació del treball de prevenció realitzat, efecte dels retalls efectuats en els passats anys…

6- Increment urgent dels recursos, revocant de manera immediata els retalls efectuats en personal i mitjans, amb l’establiment de línies pressupostàries, per una part d’ajuda als particulars i municipis afectats per les catàstrofes forestals, i per altra d’increment de les accions de prevenció i extinció d’incendis, recuperant les brigades suprimides PAMER que realitzen tasques de neteja i manteniment de paratges en prevenció a possibles incendis.

7- Impulsar la creació d’un voluntariat ambiental local, amb participació ciutadana, que puga col·laborar, amb les administracions i experts adients en la regeneració de la zona cremada així com realitzar altres tasques de protecció, neteja i regeneració ambiental en el nostre municipi o en altres on es requerisca la seua presència.

8- Traslladar el present acord al President de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra, al Conseller de Governació, Serafín Castellanos, a la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, a la Plataforma Bosc Viu i als ajuntaments de les poblacions afectades de la Ribera.

L’Alcúdia 6 de juliol de 2012

Paco Sanz

Portaveu del Grup Municipal de Compromís per l’Alcúdia

Adjuntem íntegra la moció presentada

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!