Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

9 d'octubre de 2009
0 comentaris

Signats el convenis de Viure al poble a Castellfollit de la Roca i Albesa

Amb la resolució d’aquest mes d’agost de la primera edició del programa viure al poble, ara tant sols quedava per signar un conveni que permet al govern municipal i al departament, dotar-se d’una comissió de seguiment. Aquesta comissió copresidida per la direcció dels serveis territorials i l’alcaldia respectiva, permet impulsar, proposar o reorientar alguna mesura prevista en el pla. Ahir es van fer les primeres dues signatures, la de Castellfollit de la Roca (La Garrotxa) i Albesa (la Noguera). La signatura del conveni també permet explicar a nivell local els objectius del programa i les actuacions concretes que es materialitzaran. ////segueix////

 

En el cas de Castellfollit el projecte té una de 1.187.919 milions d’euros, i la subvenció del programa és de 635.355 euros.  Algunes de les actuacions del projecte són singulars i destacades, per exemple, la urbanització de la plaça de Sant Roc (davant del nou ajuntament i punt d’entrada al barri vell i mirador), el potent camí de Ronda, les millores de l’Església Vella, l’enllumenat del barri vell i el parc de les escultures, la promoció i revalorització de patrimoni en altres idiomes… o el mateix canvi de  l’enllumenat de la Cinglera, que té una vida de 30 anys i està totalment desfasat pel què fa a una bona il·luminació d’un dels principals atractius de La Garrotxa i interior de Girona. També s’actua en la millora de carrers i la posada en funcionament d’una oficina turística a la planta semisoterrània de l’ajuntament. El programa preveu tres anys d’actuacions, un cop acabats el canvi qualitatiu que hauria de fer Castellfollit hauria de ser important i definitiu.

 

En el cas d’Albesa, municipi de 1.500 habitants de la comarca de la Noguera els objectius i la població són diferents a Castellfollit. En aquest cas es tracta sobretot actuar en l’actiu principal que té el municipi, a nivell arqueològic, com és la vil·la romana del Romeral, i sobretot intentar connectar-lo amb la població. Les principals actuacions previstes en el programa Viure al Poble per Albesa són: per al 2009, la primera fase de l’arranjament del Clot de l’Infern com aparcament i punt d’acolliment de vehicles o turismes,i l’elaboració de la pàgina web del projecte; per al 2010, la il·luminació de la façana posterior de l’església i la intervenció en la vil·la romana del Romeral; i per al 2011, l’arranjament dels carrers del casc antic, el condicionament de l’entorn de la sèquia, la senyalització i edició dels tríptics promocionals, l’adquisició de la nova vil·la romana Torre Sulla, i el condicionament de la via romana del Tossal de Cal Montblanc.

 

Són dos exemples dels objectius que pretenia aquesta primera convocatòria de Viure al poble, que pretén millorar la qualitat de vida i el benestar de la població rural, a partir d’una estratègia global promoguda des de la mateixa administració local. Col·laborar en fer possible l’aparició de nova activitat econòmica que permetin augmentar el desenvolupament local. La revitalització i, el conjunt de mesures van dirigides a fer possible una expressió que ha anat quallant i que ens agrada molt: “reforçar l’ànima als pobles”, tot potenciant els atractius del patrimoni cultural i natural i de les infraestructures de caire turístic o econòmic. Ahir amb aquests dos alcaldes de CiU, vaig veure que la polèmica del diari Avui i aquestes subvencions, si més no era vista amb certa distància, o fins i tot, amb solidaritat respecte al departament, això s’agraeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!