Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

18 de setembre de 2009
0 comentaris

MAPACAT: Els límits municipals, una política estructural de país

Avui al Consell comarcal de la Noguera, acompanyat del President del Consell, en Vicent Font, i del coordinador territorial del departament per l’Alt Pirineu i Aran, en Josep Ardanuy, hem fet una jornada de sensibilització i explicació del projecte MAPACAT, el mapa municipal de Catalunya. L’objectiu de la jornada és donar a conèixer el procediment que seguim, i al mateix temps, sensibilitzar del procés de delimitació municipal. La delimitació municipal és el reconeixement jurídic i definitiu dels límits de termes municipals entre municipis veïns. El benefici és evident, clarificar l’àmbit de prestació de serveis, fet realment important per saber a on s’acaben i comencen les competències entre les diferents administracions. Sempre insistim que el què interessa no és parlar d’aquestes línies en tant que una visió patrimonialista de la qüestió, sinó com a la clarificació de la prestació de serveis. I això es fa sobre la base d’un principi evident però al mateix temps potent de citar, sobretot des del prisma polític local: Catalunya és la suma de municipis. ////segueix////

 

Des del Departament de Governació i Administracions Públiques s’impulsa de manera decidida i amb molta intensitat en els darrers tres anys, l’elaboració del Mapa Municipal de Catalunya (MAPACAT), entès com el conjunt de línies que delimiten els municipis de Catalunya. L’elaboració d’aquest Mapa, que s’ha de fer en format digital i a escala 1:5.000, comporta el procés de delimitació de totes les línies de terme dels municipis de Catalunya. En concret, es tracta de substituir els límits poc precisos que fa quasi cent anys, va fer l’Instituto geográfico espanyol, algunes d’elles amb un deficient tràmit, i a més amb les limitacions evidents de la tecnologia dels anys 20 del segle passat. Per tant, davant una competència municipal, el què fa el Departament de Governació a través de la Direcció general d’administració local, és ajudar, auxiliar, perquè aquesta delimitació sigui efectiva per uns límits més concrets i referenciats amb coordenades UMTS, mitjançant tecnologia del segle XXI.

 

El total de línies de terme dels 946 municipis de Catalunya és de 2.816, incloent els perímetres límítrofs amb Catalunya Nord, França, Espanya-Aragó, i el País Valencià. D’aquestes, 121 corresponen als municipis de la comarca de la Noguera. La Direcció General d’Administració Local ha organitzat aquesta jornada per informar els ajuntaments de la Noguera, on és previst que en un termini d’un mes comencin els treballs amb els ajuntaments, així com amb els ajuntaments de municipis limítrofs, de les comarques del Pallars Jussà i Alt Urgell, que tampoc no han iniciat els treballs. Amb aquesta informació directe és pretén que el procés de delimitació dels seus termes, sigui més àgil i amb menys contratemps.

 

Aquesta feina, és d’aquelles desagraïdes, ja que en molts casos significa aflorar aquell situació mig sabuda o no d’aquell límit municipal que tothom intueix que arriba fins allà… però quan això es fa amb coordenades i amb plànols exactes això provoca aflorar problemes de delimitació. És per aquest motiu, que hi pot haver gent que es pregunti perquè ens compliquem tant la vida, la raó és evident: perquè aquesta és una política d’estructura que ja hauríem de tenir. Per mi, però també pel Departament, ordenar i clarificar els límits municipals, no és tant sols una forma d’evitar problemes a les administracions, sinó que a més, és un tema estructural. No ens podem permetre el luxe de no tenir clars els límits interns del país. Catalunya també són els seus 946 ajuntaments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!