Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

9 de setembre de 2009
4 comentaris

La desinformació, confusió o d?altres… amb el Viure al Poble i l?Avui

A principis d’aquest mes d’agost, en concret el dia 6, el diari Avui va publicar una notícia signada pels periodistes Lluís Bou i Sílvia Barrosso, que feia fredat llegir, per dir-ho suaument. La informació feia referència a la resolució de la primera edició del programa Viure al poble, que el Departament de Governació ha impulsat i que el dia 4 d’agost se’n publicava la selecció. Resultat: el diari recollia, amb un to gens neutre, un suposat malestar molt i molt important d’ajuntaments socialistes i convergents pel suposat tracte no just a la resolució. Es “queixava” la peça periodística, acompanyat d’un brillant article d’opinió totalment objectiu de Salvador Cot, que la meitat dels 26 projectes seleccionats havien estat d’ajuntaments d’ERC. Era curiós veure, com fins i tot alguna informació que es donava, com quants ajuntaments i de quin color polític eren, no coincidia amb la realitat. Per exemple, se sumaven molts més ajuntaments dels psc que els què realment s’havien presentat. I tampoc no posava en dubte o havia analitzat, si el què havien demanat tenia alguna mínima bondat, viabilitat tècnica, o possibilitats de passar la prova del cotó. Simplement analitzava colors polítics d’ajuntaments i no projectes.////segueix////

Dels cinc alcaldes seleccionats i que donaven veu a la notícia, naturalment, cap no era dels afortunats del pla Viure al poble. Aquesta selecció era realment curiosa. Hi ha un alcalde, el d’Arnes, en Xavier Pallarès, que va fer el projecte amb menys d’una setmana, de fet, amb menys de 5 dies. Això ho puc afirmar amb coneixement de causa, perquè precisament el vaig rebre a la direcció general, on volia aprofitar Viure al poble per cobrir una pista poliesportiva, acció que li vaig dir que no era elegible en el pla i que no anava en la filosofia del què requeríem en la documentació i esperit del pla. Sortint d’allà, segons em va reconèixer, va anar a encarregar el projecte. Memòria que per cert, no li va costar més de 5.000 euros tal com recull al diari avui. El projecte, a corre cuita, molt a corre cuita, li va costar poc més de 3.000 segons em va dir casualment la consultora que li va redactar, tot reconeixent que ho havien fet amb presses. Per cert, l’alcalde d’Arnes, és el president de CiU a les Terres de l’Ebre. Tot i així, la memòria que van presentar no va ser mal valorada, de fet, va quedar en el lloc 39 de la selecció, amb 54 punts. Dels altres ajuntaments que parlen, com La Llacuna (CiU) que vol ampliar un pont. Fantàstic! Però no és el lloc ni programa per demanar-ho, per aquest motiu la Llacuna està valorat en el lloc 114 de la llista amb 19 punts. Navès (CiU) en l’article de l’Avui diu que no entén perquè ha quedat fora i que això és partidisme. El seu projecte diu que contempla electrificar unes masies, avui dixit. Evidentment, per aquest motiu en el llistat objectiu i de puntuació queda en el lloc 100 amb 20 punts. Un altre que fa referència l’article és el de Barberà de la Conca, valorat tècnicament amb 39 punts i en el lloc 89, atenent que se’n van agafar 26, el projecte també era millorable. O un altre, el de la Floresta (CiU) que queda en el lloc 105, amb 20 punts, i que el seu projecte consisteix tal com diu el suggerent títol “urbanització del carrer de les piscines”. És sorprenent la justa tasca periodística que es desprèn de la informació. Un cop filtrada la informació per part d’algun subjecte, venc la moto que ERC només afavoreix a ajuntaments d’esquerra i quan truco, truco precisament i naturalment els que han quedat fora perquè es queixin, sense ni comprovar que el què han presentat era “presentable” per aquesta convocatòria.

 

Més divertida encara és la informació signada per Lluís Bou,  al cap d’un parell de dies, que podia arribar a fer entendre que la selecció dels projectes és un trobada de dues persones. De fet, diuen que de dos alts càrrecs del govern, que es posen d’acord i ja està. Al marge que les persones que posen a la notícia, almenys una no està en cap comitè de selecció perquè és un subdirectora del departament d’innovació universitats i empresa, Montserrat Penalva, i no d’economia, com suposo volien dir, afirmar això és desconèixer, alarmantment, el procediment. O encara pitjor. Si es desconeix i abans de publicar, hagués estat normal aprofundir-hi, o demanar almenys que s’acosti a una certa realitat del procediment que s’utilitza, ja que sinó denota una lleugeresa flagrant. Haver realment treballat i estudiat el tema, hagués comportat assumir el procediment, que com que són una part fons europeus és bastant més complexe que una trobada de dues persones. Aquest tractament epidèrmic o superficial em fa patir, ja no per aquest tema, sinó com a lector habitual o assidu de l’Avui. El desenvolupament de la mateixa notícia té alguna altra perla digne d’algun premi d’investigació periodística. Tot el tractament el fa com si el Govern hagués muntat unes comissions “florero”, ex novo, per fer la selecció. Fins i tot, destaca que la comissió on hi ha la veu municipal, només és consultada i preceptiva, però no vinculant. Com si això fos nou d’ara. En cap moment, comenta que aquest funcionament està estipulat en un decret de l’any 2002, època CiU, i que en el fons ja recull el funcionament anterior encara més evident. De fet, el Decret 29/2002, de 5 de febrer, pel qual es regula la Comissió de Govern Local de Catalunya DOGC núm. 3573, té en el seu article 9, la regulació de les tres subcomissions que emanen de la comissió de govern local de Catalunya. Per tant, ja fa algun any, que aquesta subcomissió , la de Cooperació i Règim Econòmic, funciona. On hi ha les veus i representants de quasi totes les veus municipals, o almenys de les dues entitats municipalistes  la FMC i l’ACM. Es va aprovar per unanimitat la selecció dels projectes. Per últim, i per acabar de reblar en el clau. Resulta que com he anat publicant aquesta setmana passada hem fet públic els llistat de la preselecció del projectes FEDER, eixos 2 i 4, que el mateix dia que la notícia comenta també es van informar per la mateixa comissió, amb la mateixa gent, amb els mateixos colors polítics. El resultat d’aquesta convocatòria no l’he vist publicat al diari Avui encara. Resulta, que d’aquests eixos de convocatòria el resultat és:

 

CiU, 88 projectes que són els 40% dels 221 seleccionats

PSC, 62 projectes que són el 28%

ERC , 43 projectes que és el 19%

Independents, 24 projectes l’11%

ICV, 4 projectes un 2%

PP, 1 projecte

 

Jo encara no he vist cap brillant article informant o dient res al respecte, en especial a l’Avui. És una llàstima. De fet, de tota aquesta polèmica només hi va haver aquest diari i alguna publicació comarcal que van fer seguiment, això crec que també és una altra demostració de cap a on anven “els tiros”…. 

 

  1. Hola Carles,

    crec que el teu escrit és prou clar, la premsa o alguns anomenats periodistes haurien de vigilar quan escriuen i poden, o volen, influir sobre les persones i sobre la opinió general de la política, que ja no és bona i només i falten comentaris d’aquests per acabar-ho d’espatllar.

    M’agradaria que el citat diari publiqués els números que aquí has penjat, a la seva portada i intentés donar explicacions…

    Com pot un periodista jutjar unes decissions sense veure els projectes i les valoracions?

    Salut i endavant!

    Victor G.

  2. De tot en diuen diaris!

    Jo creia que l’avui era un diari de país, però només cal veure com es gestiona… ja fa temps que vaig quedar desenganyat.

    Aquests articles haurien de sortir als mitjans, i no tota la porqueria partidista que hi ha.

    Endavant Catalunya!

    Joan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!