Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

13 de gener de 2009
0 comentaris

Governació compleix amb la dignificació de les alcaldies de municipis petits

Avui surt publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, la convocatòria de la segona anualitat perquè els ajuntaments es puguin acollir a les compensacions als ajuntaments per poder retribuir als alcaldes i alcaldesses. Un total de 410 municipis de menys de 2000 habitants han rebut, a finals de desembre, les compensacions econòmiques per als càrrecs electes dels municipis més petits. Aquest és el primer ingrés de la Generalitat que serveix per pagar, total o parcialment, un sou i compensar les hores de dedicació dels electes locals. Però també serveix per fomentar l’accés a l’activitat política amb uns mínims, independentment de la situació econòmica de l’electe, i per dignificar la tasca i la figura dels representants municipals, així com dotar-los dels màxims mitjans per aconseguir una gestió i una representació eficients. El Departament de Governació i Administracions Públiques, com a departament competent de les relacions interadministratives entre la Generalitat i el món local, ha realitzat d’aquesta manera, una nova fita, un nou pas en la dignificació i reconeixement de la tasca dels electes locals a través d’aquesta remuneració. ////segueix////

Dels 946 municipis del nostre mapa municipal, la gran majoria, més de 600, no arriben als 2.000 habitants. Parlem d’un percentatge molt elevat de municipis de dimensions reduïdes que no tenen cap possibilitat, per si mateixos, de retribuir als seus representants la dedicació de temps i diners personals en favor de la cosa pública. Per aquest motiu, i per posar fi a la polèmica sobre la quantia dels sous d’aquests representants institucionals catalans, es va establir aquesta línia de subvenció que l’any 2008 se n’hauran beneficiat aquests 410 ajuntaments.  D’aquesta manera, el Departament de Governació ha pretès acabar amb la situació en què viuen algunes localitats, on l’ajuntament té un pressupost tan reduït que l’alcalde no cobra res o que, fins i tot, hi perd diners perquè deixa de fer hores a la seva feina remunerada. També s’evita excloure de la vida política els ciutadans que, sense poder prescindir d’una activitat principal remunerada, estiguin disposats a dedicar-se al servei de la col·lectivitat.

Per iniciativa del Departament de Governació, encara no fa un any, el Govern va aprovar el Decret pioner per a la creació i la regulació d’un fons amb el que s’establia un règim de compensacions econòmiques a favor de determinats càrrecs electes dels ajuntaments dels municipis més petits. En aquest sentit, l’aprovació del Decret va representar el reconeixement i l’atenció efectiva al món local per part de l’Administració de la Generalitat, a més d’un primer pas envers la institució de l’estatut de l’electe local, que ha de néixer amb la nova Llei del governs locals de Catalunya. La setmana passada, el Govern va aprovar les compensacions econòmiques que podran percebre els municipis que s’hi presentin aquest any 2009. Unes quanties que suposen un increment del 2% respecte les de l’any passat.

 

Amb aquesta iniciativa,  Catalunya se suma a l’exemple d’altres indrets d’Europa. A Portugal, l’Estatuto dos eleitos locais, de 1987, regula els drets i deures dels electes locals i les seves remuneracions, compensacions, cobertura del règim de la seguretat social, vacances, suport en processos judicials, etc., i a França, la Llei de 1992, sobre les condicions d’exercici dels mandats locals, tracta les garanties laborals i professionals dels electes, els seus drets a la formació, les compensacions econòmiques i el règim fiscal, la seva protecció pel que fa a la seguretat social i la jubilació, l’acumulació de mandats, etc. També a Navarra, tots els ajuntaments tenen garantida, a través del govern foral, una indemnització per poder remunerar tots els alcaldes i alcaldesses, independentment del cens de l’ajuntament.

 

En altres ordenaments, les normes que configuren l’estatut i el reglament dels electes es troben disperses entre les normes que regulen el règim jurídic dels ens del govern local o entre les disposicions pròpies del dret laboral o, eventualment, de la funció pública. Fora d’Europa, però dins la tradició jurídica francesa, s’ha regulat la remuneració dels electes locals al Québec, que ha de ser fixada per reglament del consell municipal. Si aquest no ho fa, els electes reben la remuneració fixada per la llei, d’acord amb una escala de població i amb les actualitzacions periòdiques corresponents.

 

Des del Departament de Governació i Administracions Públiques continuarem treballant per donar tot el nostre suport al món local i poder garantir, sostingudament, el bon funcionament dels ajuntaments catalans, perquè estem convençuts que l’efectivitat i la dignificació de la democràcia local, són peces clau en la democràcia avançada que volem per a Catalunya i també en un equilibri territorial del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!