Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

7 d'abril de 2009
3 comentaris

30 anys de democràcia local i l’execució de l’alcalde de Banyoles

Aquest dissabte vaig ser a Banyoles per participar, en l’acte de commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics organitzat per l’Ajuntament de Banyoles al Teatre Municipal de Banyoles. De fet, s’acosten uns dies de reiterats homenatges a aquesta efemèride. La de Banyoles però tenia un rerefons especial, ja que acompanyat de l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, s’ha fet una hora abans, l’acte d’homenatge a Llorenç Busquets i Malagelada, Alcalde de la ciutat de Banyoles, durant la guerra civil, Llorenç Busquets va ser afusellat l’any 1939 per defensar els ideals democràtics. ////segueix////


Llorenç Busquets Malagelada va néixer a Banyoles el 1905. Va ser membre de la UGT i del PSUC, i els dos primers anys de la Guerra Civil va formar part del consistori com a regidor diverses vegades. Va ser nomenat alcalde de Banyoles el gener de 1938; el març de 1939, però, poc després que els “nacionals” ocupessin la ciutat, el van detenir acusant-lo d’haver fet requisar una casa particular per allotjar-hi acusats. En el consell de guerra del 15 d’abril de 1939 el van condemnar a mort, i la sentència es va executar el 12 de maig. Per tal de retre homenatge a aquesta figura política de la història local, l’equip de govern, amb el recolzament del ple municipal, va decidir batejar un nou passatge a la ciutat amb el seu nom. Es tracta del dit verd que enllaça l’Estany amb el nucli de la ciutat.


El descobriment de la placa al nou passatge Llorenç Busquets va ser emotiva, ja que l’alcalde actual va llegir cartes que Busquets, des de la presó, va adreçar a la seva dona i fill. De fet, el fill encara viu també va intervenir posant la pell de gallina a més d’un, i sobretot, fent una certa reflexió-queixa sobre que aquest reconeixement hagués estat bé anys abans. En la meva intervenció, vaig recordar com a la història de Catalunya, els que han estat i són enemics de la nostra llibertat han atacat els electes de l’administració local, amb tanta o més virulència que els representants del govern del país. Segurament, per la por de la relació democràtica directa que suposa ser els representants del poble. Sinó no s’entendria com amb la mateixa situació que Llorenç Busquets de Banyoles, va passar també amb l’alcalde de Montesquiu, en Leandre Salomó, afiliat a ERC i a UGT, que a l’edat de 39 anys va morir al camp de la bota de Barcelona. L’afusellament va ser el 8 d’agost de 1939 i el consell de guerra condemnatori el 13 de maig del 1939. Tres quarts del mateix a l’alcalde de Taradell, Ramon Blasi, afiliat a ERC. Se li va fer el consell de guerra el 21 d’abril de 1939 i fou executat el 26 de maig de 1939 a Barcelona. Tenia 45 anys. I naturalment no van ser només aquests, multitud d’altres alcaldes i regidors foren executats pels enemics del país. És una nova constatació que també el país es construeix des dels ajuntaments, i això els adversaris ho saben.

  1. He llegit l’interessant article que has fet sobre el cas de l’Alcalde de Banyoles i altres. A la meva ciutat, Mataró, va passar un fet bastant similiar. A més, molts consellers municipals també van ser executats. El centre d’estudis local va treure fa anys una publicació explicant-ne part dels detalls.

  2. He llegit l’interessant article que has fet sobre el cas de l’Alcalde de Banyoles i altres. A la meva ciutat, Mataró, va passar un fet bastant similiar. A més, molts consellers municipals també van ser executats. El centre d’estudis local va treure fa anys una publicació explicant-ne part dels detalls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!