Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

25 de setembre de 2009
0 comentaris

23 actuacions pel desenvolupament local i econòmic a les Terres de l?Ebre, Lleida, Tarragona, Alt Pirineu i Aran

Avui surten publicades les resolucions de Lleida, Tarragona i Girona de l’eix 1 del FEDER. Tal com ja he explicat alguna altra vegada, el Departament de Governació, a través de la direcció general d’Administració Local, gestiona una part dels fons FEDER, que estan adreçats al món local del país. És en aquest marc, que vàrem impulsar la signatura d’un acord inèdit, que es va materialitzar al juny de l’any 2008 amb la signatura del Conseller Ausàs i els presidents de les diputacions. Atenent que l’eix 1 del programa operatiu dels fons FEDER a Catalunya té com a objectius la innovació, el desenvolupament empresarial i l’economia del coneixement, es va idear un mecanisme de codecisió i cogestió dels fons, que a més, es territorialitzen conjuntament amb una altra administració més propera als ajuntaments: les quatre diputacions de Catalunya. Aquestes no n’han pogut ser beneficiàries, sinó que en l’acord de cogestió i codecisió es van comprometre a aportar un 25% del total de les actuacions, per tant, la meitat del què el departament a través del FEDER hi posava. A més, l’acord marca que pel desenvolupament i execució d’aquestes accions, faran un seguiment proper, tutelaran i acompanyaran les actuacions seleccionades. ////segueix////

Governació sempre ha tingut clar que garantir que els ajuntaments de Catalunya poguessin gestionar una part d’aquests recursos, equivalia a protegir i vetllar pels interessos més propers al territori i potenciar l’equilibri territorial, sobretot de zones menys afavorides. A més és una forma de facilitar una bona gestió d’aquests recursos europeus, així com poder fer actuacions de valor afegit que ajudin a dinamitzar alguns municipis o àrees. L’acord a què es va arribar, permet garantir que amb molta més intensitat, i més equilibrat a tot el país, hi hagi projectes que millorin la competitivitat d’aquell territori.  Per tant, el treball conjunt entre el Departament de Governació i les diputacions permetrà una coordinació interadministrativa, permetrà ajuntar esforços i la territorialització en la definició de criteris d’actuacions i objectius a subvencionar. La possibilitat de singularitzar i prioritzar eixos a cada territori, el tractament de les especificitats dels territoris del país… tot això, comportarà una major eficàcia en la consecució dels objectius estratègics a Catalunya, comptant amb els ens locals del país.

 

El cas de la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre

 

Aquest territori tenia unes característiques diferents a la resta. Amb uns pulls molt potents, sobretot  situats al voltant de la costa, i amb un dels ajuntaments més ben posicionats en aquests àmbits a nivell nacional com és Reus, i amb uns altres territoris que han iniciat fa poc aquest camí (Conca de Barberà, Vandellós i l’Hospitalet de l’infant, El Vendrell) o que hi estan entrant (Tortosa, Montsià…).  Per tant, la resolució i els projectes finançat venen a equilibrar aquesta situació. Recolzar aquells que estant per davant però també ajudar a aflorar alguns territoris.

 

El cas de la demarcació de Lleida i Alt Pirineu

 

Per mi, aquest àmbit serà el més experimental de tots. Aquí la situació era molt més verge. A excepció del CEEI de Lleida, pivotant sobre el parc científic, ajuntament i sobretot diputació no hi havia altres equipaments, al marge del petit centre de La Seu. Amb les actuacions aprovades s’aposta per fer una xarxa, una malla de centres-incubadores per l’emprenedoria a Ponent. Crec que en un termini d’un, dos anys, l’aportació a aquesta decisió donarà fruïts i almenys tindrem aquest territori equiparat a d’altres que no siguin de l’àrea metropolitana de Barcelona. De fet, són 9 centres com el de Tremp, Les Borges, Palau d’Anglesola, Solsona, Balaguer… que faran una xarxa de centres en benefici de l’emprenedoria.


En definitiva són centres adaptats a les necessitat i a la sostenibilitat del territori com poden ser Neàpolis de Vilanova i la Geltrú o Vila icària de Sant Joan de les Abadesses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!