Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

11 de febrer de 2007
Sense categoria
0 comentaris

El PSM, Mateu Morro i l’agricultura a les Illes

Mateu Morro (PSM) i l’agricultura (un article de maig de 2005)

 

Per Miquel López Crespí, escriptor

 

 

L’interés de Mateu Morro, l’exconseller d’Agricultura del Govern Balerar, pel sector primari de la nostra economia, ve de molt lluny. Ja en parlàvem a casa meva fa més ce trenta anys quan, d’estudiant, en Mateu venia a cercar llibres i comentàvem l’actualitat política, els problemes del combat clandestí antifranquista.

He fet aquesta petita introducció per a explicar al lector que l’interès de Mateu Morro per l’agricultura no ve donat solament per haver estat conseller del ram en temps del Pacte. Puc donar fe que, ja d’estudiant, Mateu Morro era un home completament implicat en la problemàtica de la defena de la nostra terra i el seu interés no es reduïa, ni molt manco, a la lluita per la llibertat sinó, també, al combat per a aconseguir un model de desenvolupament econòmic respectutós amb els nostres minvats recursos naturals i que alhora defensàs el pagès.

Aleshores llegíem els primers estudis que sobre la nostra agricultura havien fet Rafel Socias i Joan Adrover. Més tard, des de l’Organització d’Esquerra Comunista que va dirigir amb molt d’encert Mateu Morro, donàrem un suport actiu a la creació d’Unió de Pagesos. La majoria dels nostres militants de pobles, aquells que tenien a veure amb el camp, entraren a militar en aquell sindicat just acabat de nèixer. Vist amb la perspectiva que donen els anys es pot constatar que no era oportunisme polític aquella entrada de gent procedent de l’OEC dins Unió de Pagesos. Tant Mateu Morro com els altres membres de la direcció de l’esquerra alternativa illenca consideràvem que sense un suport actiu als pagesos no hi hauria futur per al camp.  [Continuar]

Record que, en aquells temps, quan ja era evident que s’havia anat consolidant el model de creixement descontrolat, la famosa “balearització”, i que el sector turístic dominaria la nostra economia, discutíem com seria possible consolidar l’agricultura quan ja era evident que, sovint, el pagès feia feina damunt solars que ja tenien valors de mercat astronòmics. En aquella època, quan començava la despoblació del camp, copsàvem que el desenvolupament del turisme oferia moltíssimes possibilitats de treballs sense necessitat de tanta inversió ni tant de risc com l’agricultura.

Pagesos, el llibre de Mateu Morro Morro que Documenta acaba de publicar, és un resum força interessant que sintetitza de forma prou clara els amplis coneixements de l’exconseller d’Agricultura en tot el fa referència a la situaciò de la nostra pagesia i als problemes del camp. Mateu Morro prova de donar resposta a les preguntes que ja ens fèiem fa trenta anys, quan érem militants de l’OEC i les Plataformes d’Estudiants d’Anticapitalistes. Preguntes com: la destrucció de l’espai agrari de les Illes, és inevitable? L’extinció de la pagesia, és un fet que no té alternativa?

Pagesos ens fa una interessant descripció de l’estat actual i de les perspectives futures de l’agricultura i el medi rural de les Illes en una economia predominantment turística. Ens recorda com les transferències de 1983 no van significar la dotació d’un finançament adequat per a l’agricultura. Mateu Morro ens explica com els serveis que mantenia el Ministeri anaren quedant sense finançament i per això anaren deixant d’existir els serveis de formació, recerca, laboratoris, est adística agràcia, etc.

L’autor del llibre ens recorda igualment com, malgrat els greuges produïts pels governs conservadors, existeix una agricultura amb un pes molt significatiu, especialment en el sector hortícola, vitícola, vacú de llet (sobretot a Menorca) i porcí. Una agricultura que té una producció final agrària superior a Madrid, Cantàbria, Astúries i el País Basc. Però malgrat aquesta evidència, l’agricultura de les Illes és en situació precària i qualsevol problema pot aturar o dificultar el desenvolupament d’aquests sectors punta.

El llibre de Mateu Morro és una reivindiació acertada de la funció social del sector primari, una acurada revisió del que ha estat i és el camp, de com es troba en aquests moments, què n’hem fet els darrers vint-i-cinc anys i quines haurien de ser les grans línies d’actuació si el volem preservar de la destrucció. Aquesta obra ens ensenya a copsar l’estreta relació existent entre l’activitat agrària i la preservació de valors paisatgístics, mediambientals i culturals. Mateu Morro pensa que les solucions per a la nostra pagesia passen per una combinació d’ajuts econòmics, d’assessorament tècnic, de foment de la formació i l’experimentació, d’aplicació adaptada de la PAC, de millora de la comercialització, d’intervenció de l’adminisrtració en certs casos, al costat d’un altre conjunt de mesures d’ordenació territorial. Tot plegat podria fer possible la creació d’un sector primari molt més modern i competitiu.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!