Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

5 d'agost de 2009
0 comentaris

‘Cooficial’ és un adjetivo simétrico.

Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.
Cooficial és un adjectiu simètric.

Quantes vegades hem de repetir la evidència d’un fet, lingüístic o mundà (deixem-ho ara així) per molta tradició i tradicionalismes o nacionalismes lingüístics que li vagin a la contra (deformant, negant, mentint, difamant la realitat, etc.), quan és prou clar? Sigui per coneixement, per contrast amb experiència o per simple coherència amb el què diem i el significat dels mots.

En aquest exemple de la cooficialitat penso que es deu al complex de superioritat que té l’espanyolisme respecte a l'”espanyol” que no pot acceptar que aquesta seva llengua sigui cooficial perquè voldria que fos Única a Espanya i si ho pogués ser també a l’univers, entenc: model pretensió totalitària, problema d’esquema.

Repasso algun dels mites del nacionalisme espanyol que anotava a: Los seis mitos fundamentales del nacionalismo lingüístico español, los seis son falsos.

Del vídeo de la conferència a càrrec de Juan Carlos Moreno amb el títol; “La
Lingüística y el nacionalismo lingüístico español” dins el marc de la
Jornada 10 Anys de Filologia catalana a la UOC.

Els nacionalistes lingüístics espanyols diuen i fan uns quants disbarats i barbaritats:

04:42.- Fan treballs dedicats a atacar el concepte de llengua pròpia: objectiu eliminar la llengua pròpia (la catalana, la gallega i la basca) com a característica de la nació concreta.
 
I en aquesta cantarella afirmen que tenim por a internacionalitzar-nos, que ens volem quedar tancats, que és per això que volem la nostra llengua. Vaja. Això té un punt de cinisme greu en ser precisament l’espanyolisme que nega la nostra internacionalitat i ataca la possibilitat d’internacionalització. Bon exemple per veure on duen alguns dels cacaus mentals en que es situen.

08:58.- Mite de les virtuts del castellà primitiu.

Segons aquest mite el castellà primitiu, el castellà antic, tenia unes propietats que l’havien de fer una  llengua més apte per a expandir-se com a llengua de comunicació que totes les altres: era una llengua més fàcil d’aprendre, més regular, més accessible, el sistema de les cinc vocals….

La lingüística ens mostra que és una afirmació absurda, que totes les llengües del món tenen aspectes més o menys difícils d’aprendre, si, cinc vocals, però això ho trobem a moltes llengües, i de verbs irregulars, el castellà…… 500, 600, 700.
Si tenir cinc vocals fos tant importants per a ser llengua de comunicació (això és impressionant!), com és que el basc , que en té cinc, està arraconada? I, més al seu favor, només té dos verbs irregulars.

11:20 Llengua de certitud i enteniment diu un altre mite, aquell que vol mantenir encara ara el rei espanyol en les seves passejades per territori català al costat del mite de la llengua de convivència (un altre insult clar a les altres llengües).
 
No perdeu detall, comença així:

“(…) Visto con nuestros ojos de hoy resulta difícil entender lo que significó ese temprano patrón (se refiere al castellano) que otorgó certezas a los hablantes, pero resultó crucial en un momento en que alrededor de él (el castellano) muchas evoluciones de lenguas vulgares titubeaban….. es decir los hablantes de aragonés titubeaban, los hablantes catalanes titubeaban y los hablantes del castellano eran ciertos…”

Això s’afirma a una obra fonamental de la filologia espanyola, i s’ensenya a les facultats sense crítica.
La veritat és que és terrible, conclou Moreno, i inacceptable. I tant. I d’agrair els seus esforços per a que es vegi ben vist i clar.

Interessant atendre a la diferència entre nacionalismes que no són totalitaris i destructius, i nacionalismes que sí que són totalitaris i destructius.

…………………………….
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/137593
http://www.youtube.com/watch?v=d4B6Hu3z-4A
http://10anysfilologiacatalana.uoc.edu/index.php/?page_id=10
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/28792

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!