“Sabem què significa rendir-se…”

Juan Negrín, últim President del Govern de la República Espanyola, va deixar escrita una frase per a la Història; un petit discurs on explica perquè calia lluitar fins al final contra el feixisme, malgrat la desigualtat de forces i les poques possibilitats de vèncer. En unes poques paraules, Negrín justifica la lluita d’una manera incontestable: hi concentra l’essència de tot plegat: coratge, impotència, dignitat, clarividència. Són unes paraules contundents, dramàticament inqüestionables; uns mots que, des que vaig llegir per primera vegada, mai no he pogut oblidar:

“Lluitar perquè no teníem cap altra opció; lluitar per protegir els drets elementals i salvar allò què poguérem, encara que la victòria no fora possible; lluitar, sobretot, per salvar la nostra dignitat. Per què continuar resistint? Molt senzill: perquè sabíem què significava rendir-se”.

Juan Negrín no s’equivocava: sabia perfectament, què significava rendir-se. Perduda la guerra, Espanya es va sumir en la foscor i la barbàrie d’una dictadura feixista i assassina que duraria quaranta anys. I, ara, ben entrat el segle XXI, eixa España ha tornat amb més força que mai per intentar sotmetre Catalunya novament. Els catalans, però, encara sou a temps de capgirar la història d’una vegada per totes i teniu l’armament necessari per guanyar la batalla: voteu! Convertiu en present les paraules de Negrín i “voteu per protegir els drets elementals i salvar allò què pugueu, encara que la victòria no siga possible; voteu, sobretot, per salvar la vostra dignitat. Per què continuar resistint? Molt senzill: perquè sabem què significa rendir-se”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *