Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Més sobre els ‘lobbies’ a Brussel.les

1

Tot just acabo d’arribar de Girona, on he participat en un nou acte de Dones amb Iniciativa en el marc de la ‘Campanya Global contra els feminicidis’, i reviso quatre notes perquè demà dissabte seré a Madrid, a la Fira de Biocultura, en què participaré en una taula rodona sobre els lobbies a Brussel.les. La qüestió de fons és: quin paper han de jugar, i poden jugar, els grups d’interès (lobbies) en el marc de les institucions europees? Aquesta és la pregunta que de fa temps ens fem al Parlament Europeu (veure aquest apunt anterior, El poder dels lobbies a Brussel.les, o aquest altre Els lobbies a Brussel.les (reportatge d?Ana Carbajosa), o aquest article del gabinet de premsa de l’Eurocambra). El paper dels grups d’interès o ‘lobbies’ al Parlament Europeu fa temps que és motiu d’un intens debat que ens afecta a totes les persones que tenim alguna vinculació amb les institucions comunitàries i, per extensió, a totes les ciutadanes i ciutadans que es veuen afectats per les normatives comunitàries. La següent nota que ha preparat l’equip de premsa del Parlament defineix prou bé el problema. Ara la Comissió es planteja (segueix…)

establir
uns criteris que regulin aquesta pràctica, cosa que em sembla bé, és
clar. El problema, com sempre, és com, qui i amb quins criteris. I en
aquesta definició és evident que els primers interessats a posar-hi
cullarada són els mateixos ‘lobbies’. Sigui com sigui,
en el marc d’aquest debat recomano vivament la lectura del llibre: Conspiraciones Tóxicas. Cómo atentan contra nuestra salud y el medio ambiente los grupos empresariales, escrit per Rafel Carrasco, Miguel Jara i Joaquín Vidal i publicat per Edicions Martínez Roca-Grupo Planeta (veure aquesta entrevista digital amb els autors).

Dissabte 24 de novembre a les 12 horas.

Taula rodona: Lobbies industriales. Los que mueven los hilos de nuestra salud y medio ambiente.

Lloc: Fira de Biocultura. Madrid

Participants:

Rafael Carrasco. Periodista de medio ambiente coautor de Conspiraciones tóxicas: Cómo atentan contra nuestra salud y el medio ambiente los grupos empresariales (Ediciones Martínez Roca, 2007)

Joaquín Vidal. Periodista de Interviú, coautor de Conspiraciones tóxicas.

Carlos Bravo, coordinador de la campaña antinuclear de Greenpeace.

Raül Romeva, Eurodiputado por Iniciativa per Catalunya Verds

Miguel Jara. Escritor y periodista independiente, autor de Traficantes de salud: Cómo nos venden medicamentos peligrosos y juegan con la enfermedad (Icaria Editorial, 2007) y coautor de Conspiraciones tóxicas.

Més informació:

Grupos de interés acreditados ante el Parlamento Europeo
Código de conducta
Estudio de 2003 del Parlamento Europeo sobre grupos de interés (en inglés)
Iniciativa en favor de la Transparencia de la Comisisón
Comisión de Asuntos Constitucionales del PE

Foto: Rafel Carrasco, Miguel Jara i Joaquín Vidal, autors de Conspiraciones tóxicas. Font: El Mundo