Ramon Tremosa

Torre de Guaita

15 de juliol de 2009
30 comentaris

Primer dia al Parlament d´Estrasburg

Un dia molt intens

Ahir es va constituir a Estrasburg la setena legislatura del Parlament Europeu. El polonès J. Buzek ha estat escollit per una molt àmplia majoria al matí i en primera votació. I a la nit es va acabar l´escrutini de la tercera votació, totes elles també manuals, per a les 14 vicepresidències. Entremig, els diferents grups s´han reunit per anar preparant les properes sessions i les properes negociacions.

(segueix…)


L´edifici del Parlament d´Estrasburg és encara més enrevessat que el de Brussel.les i això fa que els nous diputats anem totalment desorientats, per causa també d´una pèssima senyalització de l´edifici. En aquest sentit, avui he d´agrair que en Raül Romeva ens hagi portat a dinar a l´Oriol Junqueras i a mi, tot donant-nos alguns consells pràctics que ens seran d´utilitat.

La composició del Parlament Europeu s’assembla més a la composició del parlament català, i al de la majoria dels països europeus, que al parlament espanyol: a Brussel·les també hi existeix un doble eix al voltant del qual s’articulen els debats polítics: d’una banda hi ha l’eix ideològic, definit segons el perfil més o menys pro-economia de mercat dels diferents partits; i d’altra banda hi ha l’eix europeu, traçat per la vocació eurofílica o eurofòbica dels esmentats partits. En el Parlament Europeu, i en aquesta legislatura encara més atesa la proliferació de grups parlamentaris, hi haurà més complexitat i més dificultats per aconseguir majories. Talment com passa al parlament català amb els eixos Catalunya-Espanya i dreta-esquerra.

En qüestions de drets civils i socials, per exemple, el grup liberal-demòcrata ALDE (el tercer de la cambra amb 84 diputats i al qual pertany CDC des de fa vint anys) habitualment vota amb socialistes i verds, mentre que en qüestions econòmiques els liberals voten sovint amb demòcrata-cristians i conservadors europeus. En moltes ocasions, però, aquesta eix es difumina, atesa la diferent visió d’Europa que separa profundament diputats d’un mateix grup: així s’entén la recent escissió dels conservadors britànics de David Cameron, que han marxat del grup popular europeu perquè volen menys unitat europea i no pas seguir construint el federalisme europeu. 

Finalment, una molt bona notícia: després de tres setmanes de negociació dins del grup ALDE seré un dels cinc diputats titulars del nostre grup dins de la comissió d´Economia i Finances (la que cada tres mesos, per exemple, reb Jean Claude Trichet i examina la política monetària del Banc Central Europeu). I també seré diputat suplent del nostre grup a la comissió de Transports, una comissió de la qual en serà titular Izaskun Bilbao, del PNB, que hereda el lloc de Josu Ortuondo en la passada legislatura. Tots dos serem presents amb veu (i quan la Izaskun no hi sigui, jo amb vot) en aquesta tan important comsissió: si Europa no ens porta el tren de mercaderies no ens el portarà ningú.

Aquestes dues comissions van molt demandades entre els 84 diputats del grup ALDE atesa la seva importància econòmica, de la mateixa manera que al grup verd les baralles són per entrar a la comissió de Medi Ambient. Tinc pensat de completar la meva feina com a eurodiputat seguint, gràcies als meus assistents, la comissió d´agricultura (que al 2013 haurà de reformar la PAC entre moltes altres coses) i la de Medi Ambient, de la qual en depén la seguretat alimentària i el benestar animal que tant pot afectar la ramaderia catalana. De fet, en les darreres setmanes ja he tingut vàries reunions amb pagesos, pescadors i ramaders catalans per anar aprenent coses i mirar de ser útil en la defensa dels seus interessos.

  1. De primer, enhorabona per voler fer front al repte que suposa ser eurodiputat català en aquest maremàgnum europeu.

    Aquí baix, sobretot en el web 2.0 (facebook, twitter) molta gent es pregunta si també vau votar, com va fer la senyora Maria Badia, al senyor Alejo Vidal Quadras com a vicepresident del Parlament.

    Ens ho podríeu aclarir?

    Salut i bona feina! 

  2. Molta sort en aquesta nova etapa com a eurodiputat. Fantàstic que puguem seguir la teva activitat al Parlament Europeu a través d’aquest bloc. El seguirem amb molta atenció!!

  3. Ramon, bon treball al Parlament Europeu. El País Valencià i el Bloc, comptem amb tu. Els del PP-PSOE i els seu acòlits ja tenen la Comunidad per a anar ofrenant….
    Has vist com el ministre José Blanco ha decidit donar prioritat a l’eix d’Aragó-Canfranc-Pirineus…..vaja, el que havies pronosticat. Així doncs tens/tenim una gran feinada per davant si no volem acabar provincianitzats…

  4. Benvolgut Ramon,

    Aviam si de la Comissió d’Economia i Finances en surt l’aplicació d’una política monetària mínimament coherent i compatible d’alguna manera amb els fonaments de llibertat, evitant la pèrdua del valor real de l’euro i el càncer de la “inflacció” (=expansió monetària i creditícia).

    Aviam si de la Comissió de Transports en surten les infraestructures necessàries per fer de Catalunya la porta d’entrada a Europa dels productes de la Xina, convertint Catalunya en l’Holanda del sud i esquitxant de riquesa tot l’arc mediterrani, desde València fins a Marsella, i especialment des de les cases d’Alcanar fins a Perpinyà !

    Aviam si la Comissió de Medi Ambient no es converteix en una defensa absolutista i integrista dels “drets” dels animals, en oposició al benestar de les persones (només cal veure què està passant ara amb el Canal Segarra-Garrigues).

    Aviam si la Comissió d’Agricultura es converteix en veritable instrument de progrés general i no en defensa obscena dels interessos del lobby agrícola-ramader, encapçalat per mafiosos violents com el gavatx Bové, subvencionant vaques amb 5 euros diaris (quan hi han persones que moren de fam amb menys de 1 euro diari) i beneficiant a grans terratinents com … la duquesa d’Alba !

    Molta sort i molt bona feina a Estrasburg !

  5. Ramon, enhorabona per l’estrena al Parlament i també pel bloc. Espero poder seguir la teva activitat i també les teves impressions d’aquest singular viatge polític que has empres. M’interessa molt el que puguis dir i observar. Crec que també interessa a molta gent.
    ànims!

  6. Bevolgut Ramon:

    Veig que vas per feina.

    Aprofito la oportunitat per felicitar-te per el teu bloc i espero veure passar aviat els trens del progress per terres de Girona!

    Liebe Grüße aus Girona, Hans




  7. Senyor Tremosa,

    Té previst continuar la tasca endegada amb
    força èxit però encara insuficient pel seu antecessor senyor Guardans? Quines
    mesures té previstes en aquest aspecte concret dels controls de seguretat dels
    aeroports? Haurem de suportar per molt més temps les impresentables actituds
    xulesques i mal educades dels prosegurs de torn amb el vist-i-plau còmplice del guàrdia civil, el gendarme o el carabinieri de torn que s’ho mira des del fons amb cara de satisfacció?

  8. La torre de guaita em sembla una iniciativa molt loable, pel que supossa poder seguir les seve trajectòria política i personal en un blog participatiu. Una manera fàcil per comunicar-nos amb vosté, felicitar-li, discrepar quan toqui o suggerir-li propostes.

    Aprofito per dessitjar-li una legislatura ben aprofitada a tots els nivells, la qual cosa segur que ens beneficiarà a tots plegats.

  9. Benvingut, crec que som molts els que us llegirem atentament.Un suggeriment,potser els apunts no massa llargs, aquest és molt llarg i internet la cosa va lleugera.I cuideu el català,si podeu dir ample o ampla no digueu amplia que sona d’ una altra llengua, bé ,també és un altre suggeriment.
    Gràcies

  10. Benvolgut Ramon:

      Benvingut a Vilaweb.
      Serà un plaer llegir-te i compartir les teves reflexions.
      Va ser un plaer escoltar-te  en el darrer Consell Nacional de  CDC.
      Et desitjo molta sort i molt bona feina i sobretot no deixis de practicar ni el piano, ni el cant!

  11. L’enhorabona per haver decidit fer el salt a la blogosfera. Serà divertit poder seguir els intringulis de la política europea per aquesta via.
    Un prec: a més de les coses serioses, estaria bé que també et fixis si hi ha marro entre ses senyories. I ens n’informis puntualment…
    Apa, molta sort!

  12. M’agradaria saber quin ha sigut el teu vot, és a dir si has donat suport a president del Parlament europue a um membre dels conservadors europeus, companys de grup del PP, i d’Alejo Vidal-Quadras.

    Cordialment

  13. Benvingut al món blocaire. Espero que mantinguis el bloc amb les teves impressions i ens expliquis el que passa pel parlament europeu de primera mà.
    Et seguiré llegint.
    Salutacions.




  14. Senyor Tremosa,
    Arran d’aquest article li vaig deixar un comentari. Alguna raó per no
    publicar-lo? Potser recordarà que abans de dedicar-se a la política vostè
    sempre em responia…

  15. Bon dia Ramon,

    Enhorabona per haver aconseguit el primer objectiu. Ser-hi present a dues de les comissions clau a nivell global (Economia) i per Catalunya (Infraestructures). Crec que, pel teu perfil (poc polititzat) i la teva formació, seràs d’extrema utilitat a la cambra europea i podràs defendre els nostres interessos racionalment, sense que ningú pugui condicionar el teu vot.

    Durant la campanya, ja vas demostrar estar més que preparat per afrontar aquest i qualsevol repte polític que et proposin. Crec que la societat catalana està cansada de la politització i tu representes un sospir d’aire fresc. Durant els debats de campanya, vas demostrar ser un candidat independent, no lligat a discursos polítics, capaç de representar a diferents perfils. Amb intel·lectuals com tu al capdavant de les llistes electorals, el projecte de la casa gran recobra tot el sentit.

    Seguiré amb entusiasme les teves vivències al Parlament Europeu.

    Fins ben aviat,

    Carlos.

  16. Ramon,

    Em sembla molt bé l’elecció de comissions que has fet. Et permetrà fer molta feina. No li treguis l’ull, però, a la Comissió de Comerç Internacional, que és la que segueix els acords comercials internacionals. Per una economia com la catalana, el que es decideix en l’àmbit de l’OMC ja saps prou bé que és important.

    Paco 

  17. Senyor Tremosa:

    Auxò és el que estic veient que els catalans ens fan espolia fiscal, cultural, social.
    Aquest dies en la espera de la Sentència del Tribunal, aquest son els meus sentiments, impoténcia.

    Estàs veient com un Tripartit esta jugant amb els impostos dels catalans,
    la crisi, que tenim, un paro general de les infrastructures, la línia 9, porta mesos aturada, ara l’Eix Transversal i a sobre el Sr, Nadal, la vol fer autopista de pago. Quan això no és fa fer pensant així.

    Ara el Tren de mercaderies que no pasará per Catalunya, però si que ens trauran els diners per fer-la.
    Es parla aquest dies de la Sentencia, fins i tot la retallada de la nostra llengua, treure de l’Estatut la paraula Nació. el TAV parat.

    Jo puc dir, amb tota la meva serenitat del món que desitge de tot cor, que Catalunya sigui un Estat de Sobirans.

    Veus amb tota la claredat, que les persones que estan manant, no fan més que mentir, el Tripartit esta unit amb el PSOE i el PP.

    Els catalans qui tenim que ens defensin a ningú.

    Ara la Llei de les Caixes la FROB que les Caixes que és fusionen queden, al Banc de Espanya per sempre. Però les que és facin de noves també, ens volen fondrà.

    No tinc idea, que és podrà fer, si puc dir que jo, no li veig una altra sortida, per poder viura tranquils.

    Perdoni Sr. Tremosa, però avui estic molt trista.

    Montse Varderi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!