Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

17 d'abril de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Panorama Polític (IV)

En aquest context,  Catalunya té poques possibilitats de sortir-ne beneficiada. Un bon finançament que s’ajusti a l’estatut és impossible perquè el govern de Madrid no pot sortir del marc conceptual al que abans feia referència. No pot sentir que l’acusin de ser proclius als catalans. Totes les declaracions dels nous ministres van en la línia de l’Espanya de tots, d’igualtat interterritorial, de cohesió. No hi ha espai per la diferència.


Però això no és el substancial. El govern del PSOE i el partit del mateix nom de cap manera poden donar a Catalunya la força econòmica que li correspondria per la riquesa que generen el seus ciutadans, perquè no podria seguir fent la política que practica i perquè no volen perdre Espanya ni disminuir el pes de l’administració de l’Estat.

No cal dir que el dèficit públic de l’Estat seria espectacular i insostenible, no podria seguir pagant (quants cops s’ha de fer?) l’anomenat deute històric andalús, no podria subsidiar els sectors econòmics que l’interessa ni construir les infraestructures que li convenen en els territoris que li són propers. No podria posar E-cartells (E d’Espanya) per tota Catalunya pagats amb el que no transfereixen.

No podria seguir condicionant la política catalana amb una Generalitat que emet deute per pagar despesa corrent i que no pot assumir, en bona part per la seva culpa en gastar sense criteri, l’estat del benestar: escoles amb més prefabricats (abans barracots) que mai, amb retallades de personal anunciades, amb una sanitat que s’aguanta pels pèls i amb una llei de la dependència que no pot pagar ni fer-ho a temps.

La Generalitat no pot impulsar polítiques públiques anticícliques, d’incentivació de la demanda, de protecció de sectors amb dificultats i d’impuls de nous sectors amb futur perquè s’ha quedat sense recursos i ha malgastat els que tenia. La Generalitat actual no pot plantar cara perquè senzillament no té força ni té la voluntat política per a fer-ho. La patacada l’estan rebent els ciutadans de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!