PEDRA A LA MÀ

El bloc dels jocs mancala - Jordi Climent

Tipus de peces de joc en els jocs mancala

0

Per simplificar, les peces de joc usades en els jocs mancala s’anomenen “llavors”, malgrat siguin pedres o altres objectes. Generalment, aquestes peces de joc no tenen un valor determinat ni pertanyen a un jugador o altre. El seu color, mida i forma no són importants. El nombre de peces que es necessiten per jugar varia en funció de les regles de cada joc. Es té constància que, de manera tradicional, s’han utilitzat llavors, petxines, pedretes, còdols, petits cargols. Fins i tot, excrements de cabra, d’ovella i de camell. En l’actualitat, a més a més de les peces tradicionals, es fan servir altres materials (peces de fusta o plàstic, boles de vidre,…).

Ho podeu llegir, de forma gratuïta, en el número 12 de la revista Món aualé on es mostren alguns exemples de peces de joc que s’usen de manera tradicional i en l’actualitat en els jocs mancala.

Segells amb taulers mancala d’arreu del món

0
Fa 60 anys que apareixen taulers mancala en segells, sobres commemoratius del primer dia d’emissió i en altres documents filatèlics. En el número 10 de la revista digital Món aualé es mostren 18 segells on apareixen taulers mancala, persones o personatges que hi juguen. El segell més antic del que tinguem constància va ser editat l’any 1954 a Indonèsia. El segell més recent ha estat emès l’any 2013 a Sierra Leone. Els països més prolífics en emetre segells d’aquest tipus són Malàisia (en tres ocasions: 2002, 2009, 2010) i Indonesia (1954, 2001).

 

10 anys dels Blocs Vilaweb. Per molts anys!

0
Publicat el 28 de juny de 2014

És una gran satisfacció poder formar part d’aquesta comunitat blocaire que ofereix VilaWeb, el portal informatiu més antic dels Països de parla catalana.

La meva modesta aportació es remunta a tan sols 2 anys enrere amb algunes entrades. Gràcies a VilaWeb he pogut parlar sobre la meva dèria: els jocs mancala i ser llegit per amics, coneguts i visitants ocasionals. Gràcies a tots els blocaires, els blocs de +VilaWeb han esdevingut una referència a tots els Països Catalans per la varietat temàtica.

Enhorabona per aquest primers 10 anys de vida! I que en vinguin molts més! Per molts anys!

 

Surt a la llum “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment”

0

S’acaba d’editar, en format digital, el treball de recerca “Ayo olopon i altres jocs. Alguns mancala del sud-oest de Nigèria descrits recentment“.

Aquest document descriu amb detall les regles de 7 jocs mancala i 4 variants. La majoria d’aquests jocs mancala no havien estat mai documentats ni descrits. Ayo olopon és com els iorubes anomenen a l’aualé. Avui en dia, una persona que tingui l’oportunitat de viatjar a Nigèria pot veure com homes vells i joves juguen al carrer a l’Ayo olopon i a altres jocs mancala, distribuint peces, una a una, en forats successius al voltant del tauler de joc.

El treball de recerca el vam dur a terme na Vicenta Canal, en Bernat Casanovas i en Jordi Climent durant el mes de juliol de 2009 a Lagos i a altres llocs del sud-oest de Nigèria. En total es descriuen 11 jocs mancala tal i com es juguen a les localitats de Lagos, Ibadan, Abeokuta, Ilesa, Oshogbo, Ile-Ife, Ilobu i Oyo.

Per a cada joc s’ha recopilat o s’ha intentat recopilar, si més no, les següents informacions: el nom del joc i significat d’aquest nom en la llengua local; el(s) informant(s) principal(s); el lloc i data de la troballa; i la descripció de les regles resumides de cada joc, especificant: tipus de tauler, nombre peces per jugador, disposició inicial de les peces, la direcció i el tipus de sembra, com i on es fa la collita, l’objectiu, i com i quan acaba.

El podeu llegir de forma gratuïta a: http://issuu.com/jordicliment/docs/t-178-2014

També podeu llegir-lo en anglès i en espanyol.
 

 

Pesos i recipients dels akan per pesar i guardar pols d’or en forma de taulers mancala

0
Publicat el 6 de gener de 2014
Una de les peces més populars de l’art dels akan són els pesos d’or. Aquestes peces són un testimoni significatiu dels rics jaciments d’or de l’Àfrica occidental. Es van utilitzar per mesurar la pols d’or, que circulava com a moneda a la Ghana i Costa d’Ivori actuals, entre els akan fins al segle XIX. Podem trobar pesos d’or i recipients en forma de taulers d’aualé o que mostren escenes on es juga a aquest joc. Els akan són un grup humà que viuen al sud-est de Costa d’Ivori, a Ghana i al sud de Togo. Es pot llegir a la revista digital gratuïta Món aualé (octubre-desembre 2013) un article que aporta més informació.

El Kirikú juga a l’aualé

0
El Kirikú és un petit xiquet africà al qual pocs prenen seriosament per la seva escassa grandària. És el protagonista de tres films d’animació: Kirikú i la bruixa (1998); Kirikú i les bèsties salvatges (2005); i Kirikú i els homes i les dones (Kirikou et les Hommes et les Femmes), estrenada el 2012. Al començament de la quarta història d’aquest tercer film es pot veure com el menut xiquet africà juga a l’aualé en dues files de sis forats excavats a terra. Es pot llegir a la revista digital gratuïta Món aualé (octubre-desembre 2013) un article que aporta més informació.

Foto: 2012 © Les Armateurs / Mac Guff Ligne / France 3 Cinéma / Studio O. Tots els drets reservats.

 

Jugant al Sungka entre la runa a Filipines

1
Dues setmanes després de patir el súper tifó Haiyan, a Tacloban (la ciutat més afectada de Filipines pel desastre natural que es troba encara en ruïnes) uns nens juguen al joc Sungka.
A la imatge, els nens estan jugant al joc Sungka en l’únic espai d’aquesta casa (bany) destruïda per la tempesta, que també serveix com un refugi quan sigui necessari. El joc Sungka és similar a altres jocs mancala d’Àsia com el Dakon o el Congklak.

© Fotografia: Erik de Castro / Reuters. mirades.ara.cat

La revista Món aualé al Museu d’Art Africà de Belgrad

0
L’edició especial en paper de la revista digital Món aualé ha arribat al Muzej africke umetnosti / The Museum of African Art de Belgrad, a Sèrbia.
Ivana Vojt, comissària i autora del catàleg de la premiada exposició Mankala, misaona igra (Mancala, joc de pensament) del Museu d’Art Africà de Belgrad, a Sèrbia, ha rebut 7 números de la revista Món aualé, editats fins a l’actualitat, per a “enriquir la nostra biblioteca perquè altres investigadors la puguin llegir i utilitzar”, tal i com ens ha comentat.En el darrer número de Món aualé (núm.7) vam entrevistar a Ivana Vojt. En aquesta conversa ens explicava què va suposar per ella haver rebut el Premi Projecte de l’Any del Comitè Nacional de Sèrbia de l’ICOM, organització internacional de museus i de professionals dels museus fundada dins de la UNESCO. També ens va explicar quin és el secret per reunir la magnifica col·lecció de taulers mancala i altres objectes relacionats de l’exposició “Mancala, joc de pensament”, que es pot visitar ara en format virtual. Aquesta exposició va obrir el 27 de desembre de 2012 i estava programada finalitzar el 10 de juliol de 2013. Degut a l’èxit de visites es va prorrogar fins el 6 d’octubre passat.

Jocs mancala al continent americà

0

Es coneixen diversos jocs mancala americans. Alguns han desaparegut, tot i que van ser documentats ja fa dos segles. Uns altres es segueixen jugant avui en dia o s’han jugat almenys fins a finals del segle XIX o inicis del segle XX. També hi ha mancales que s’han reintroduït o han aparegut a partir del segle XX com a resultat de projectes comercials als EUA i han esdevingut populars. Els jocs mancala foren duts per primera vegada a Amèrica pels esclaus deportats d’Àfrica occidental.

En aquest article del núm. 7 (juliol-setembre 2013) de la revista digital gratuïta Món aualé, us mostrem jocs mancala americans. A la pàgina 9 es presenta un mapa del continent americà amb la ubicació geogràfica dels jocs. S’especifiquen els països on es juguen o s’han jugat tradicionalment, o bé s’han introduït o s’han creat des de finals del s.XIX fins a l’actualitat. Es coneixen almenys 20 jocs mancala tradicionals al continent americà, amb diferents regles. I, pel cap baix, s’han reportat mitja dotzena més de mancales dels quals es desconeixen les regles.

Imatge: pàg 8-9 Món aualé. Revista divulgativa dels jocs mancala. REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL. ISSN 2014-7597.

 

Entrevista a Ivana Vojt. Jocs Mancala al Museu d’Art Africà de Belgrad.

0

En la revista digital Món aualé conversem amb Ivana Vojt, la comissària i autora del catàleg de la premiada exposició Mankala, misaona igra (Mancala, joc de pensament) del Muzej africke umetnosti (Museu d’Art Africà) de Belgrad.

Aquesta exposició ha rebut el Premi Projecte de l’Any del Comitè Nacional de Sèrbia de l’ICOM (Consell Internacional de Museus). L’ICOM és una organització internacional de museus i de professionals dels museus fundada dins la UNESCO que atorga cada any premis en els camps d’aportacions extraordinàries i de ratificació de les activitats dels museus.

En el Museu d’Art Africà de Belgrad (MAA), Ivana Vojt, historiadora d’Art, us guia a través de la història, comparteix les seves experiències dels seus viatges a l’Àfrica i us ensenya com observar els objectes exposats al Muzej afri?ke umetnosti (Museu d’Art Africà) de Belgrad, a Sèrbia.

A Món aualé, conversem amb Ivana Vojt sobre la col·lecció de jocs mancala reunida en l’exposició, sobre què ha suposat per a ella rebre aquest reconeixement i ens fa una valoració, ara que l’exposició està a punt de concloure. Cal dir que degut a l’èxit de visitants, l’exposició “Mancala, joc de pensament” estarà oberta fins el 6 d’octubre de 2013.  L’exposició es pot visitar ara també en format virtual a www.galerijeimuzeji.com. Amb el final de l’exposició, la visita virtual es mourà al segment d’”arxius” de la pàgina oficial del MAA.

En el núm. 7 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada aquest mes de setembre de 2013.

 

Els jocs mancala al IOCUS: Escola d’estiu de Jocs Tradicionals

0
Publicat el 15 de juny de 2013

Us animo a anar al IOCUS: Escola d?estiu de Jocs Tradicionals que es celebrarà del 1 al 5 de Juliol de 2013 a Tàrrega/Anglesola (Urgell). Aquesta edició té com a novetat la possibilitat d?assistència a activitats sols de matí o de tarda i/o a tallers monogràfics.

Em plau dir-vos que m’han convidat com a docent, especialista en jocs mancala i editor de la revista digital Món aualé per col·laborar amb una comunicació que portarà el nom de Els jocs mancala a l’educació: una experiència de pràctiques lúdiques a l’ESO. 

El IOCUS està organitzat per la Cia. de Jocs l?Anònima Associació Cultural. Aquesta escola d?estiu està destinada a majors de 18 anys: estudiants universitaris, graus i cicles formatius, d?altres formacions; caps, monitors/es i educadors/es de lleure; professionals de l?ensenyament (mestres d?infantil, primària i secundària, universitat); animadors/es socioculturals; professorat d?ensenyaments de règim especial; persones vinculades al món de l?esport; ludotecaris/es; professionals de l?àmbit social; qualsevol persona que tingui ganes de reaprendre a jugar.

El IOCUS és una activitat inclosa en el Pla de Formació Permanent del Departament d?Ensenyament (petició en tràmit). Monogràfic vàlid per a la obtenció del títol de Director de Lleure, en diverses Escoles de Formació. L’Escola d’estiu de Jocs Tradicionals ofereix recursos per a aplicar el joc i l?esport en diferents contextos; difon el patrimoni lúdic d?arrel tradicional catalana; dóna a conèixer el patrimoni lúdic dels PPCC i del món; permet experimentar el repertori lúdic; utilitza el joc com a element d?intervenció socio-educativa; mostra experiències i bones pràctiques lúdiques; construïr materials de joc; i cercar i posar en valor jocs populars i tradicionals.

PROGRAMA I TRAMITACIÓ DE LA INSCRIPCIÓ AL IOCUS – Escola d’Estiu de Jocs Tradicionals: Programa i Formulari inscripció

L’aualé a l’escola

0
Publicat el 1 de juny de 2013

L’aualé i els altres jocs mancala permeten exercitar i aprendre nombroses habilitats necessàries per la vida personal, social i professional.

És evident que els jocs de videoconsoles, les aplicacions de mòbils i tauletes digitals han reduït la pràctica dels jocs de tauler. Però un joc com l’aualé pot aconseguir motivar i interessar tot l‘alumnat, facilitant així que tota una classe treballi, molts cops sense adonar-se‘n, i no es distregui amb facilitat.

Dins d’una aula els jocs com l’aualé ens ensenyen a conviure amb els errors i a aprendre d’aquests; promouen la creativitat; ajuden a prendre decisions; ofereixen les mateixes oportunitats a tots els jugadors. Hi ha professors/es i mestres que no són partidaris dels jocs de tauler perquè impliquen competició, fins i tot, rivalitat. No obstant, si de forma educada i esportiva canalitzem aquesta tensió, aleshores podrem potenciar diferents factors educatius que compensen aquest presumpte inconvenient dels jocs de tauler.

A nivell social ens permeten educar la tolerància i respectar les diferències, ja que generen actituds de convivència, respecte, saber perdre i complir les normes establertes. A nivell intel·lectual, ens permeten treballar diferents conceptes gaudint del joc, doncs, permeten desenvolupar habilitats i capacitats referents al càlcul i a l’abstracció, porten a raonaments lògics i matemàtics sense ni pensar-ho. També ens permeten introduir i compartir dades geogràfiques culturals i d‘història. A nivell afectiu, permeten potenciar l’autoestima i l’afany de superació i el trencament de barreres comunicatives com l’edat, el gènere, les diferències culturals. Una bona observació permet al professorat detectar les diferents actituds de l‘alumnat davant del joc.

Podem plantejar la utilització pedagògica d‘un joc tipus mancala tenint en compte quin serà el moment apropiat, quina és la forma correcta i amb quina finalitat. Resoldre problemes és una activitat útil, que motiva. És objecte d’aprenentatge. Existeix un problema sempre que algun obstacle separa la realitat actual amb la desitjada. Les situacions inicials en els jocs de tipus mancala són d‘aquestes característiques. Quan per resoldre problemes manipulem materials, l’activitat esdevé entretinguda i proporciona una bona predisposició per part de l‘alumnat. Els jocs com l’aualé parteixen d‘aquesta base manipulativa.

NOTA: adaptat de l’article original L’aualé a l’escola de la Revista digital Món aualé vol.1 núm.1 (gener-març 2012), pp 15

 

 

Entrevista a Bernat Casanovas. Jocs mancala a Moçambic

0
Publicat el 11 d'abril de 2013

Recupero una conversa que vàrem tenir, de mà de l’Aina Canal, per a Món aualé amb Bernat Casanovas amb qui compartim una passió: passar moltes estones jugant a diversos dels jocs mancala, sobretot a l’aualé. És tanta aquesta passió que el va dur a viatjar a indrets llunyans i remots per aprendre’n de nous i divulgar-los.

“Els noms dels jocs mancala canvien d’un poble al del costat. Imagina què pot passar en tot el conjunt d’Àfrica, i més si es té en compte que en qualsevol país es parlen desenes o inclús centenars de llengües (…) A Moçambic ens trobarem que un mateix joc és identificat amb noms diferents. Els makues l’anomenen txuva o ntxuva. Els makues del nord-oest, que limiten amb Malawi l’anomenen m’palé. Tchadji o txadji és com li diuen a Ilha de Moçambic, una de les zones amb molta tradició, on a cada ombra d’arbre hi ha grups de gent jugant-hi. Els makondi juguen al ntxadjo. (…)”, ens explica en Bernat Casanovas, qui dirigeix La Factoria d’Imatges, empresa especialitzada en el desenvolupament de continguts educatius digitals, d’aplicacions per a mòbils, gamification, disseny i marketing digital, desenvolupament HTML5, simulació i realitat virtual. 

En el núm. 3 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada el passat mes d’agost de 2012.

Entrevista a Biel Pubill. Jocs mancala etíops al segle XXI

1
Publicat el 4 d'abril de 2013

A Etiòpia no és difícil trobar gent jugant a diferents jocs de mancala. Els nens pastors que es troben a les cataractes del Nil, a Tis Abay, juguen fent forats a la terra humida. Al sud del país es troben ramaders sumais que juguen en taulers de dues files de 12 forats. Tot això ens ho explica en Biel Pubill, que va viatjar aquest passat estiu a Etiòpia i va reportar diversos jocs mancala d’aquesta zona.

En Biel Pubill i Soler és professor d’educació física de l’Institut de Flix. És autor d’articles d’opinió i divulgatius sobre jocs populars i tradicionals en diverses revistes i llibres. Un gran col·leccionista de joguines tradicionals i populars. Innovador pedagògic, editor de materials didàctics i promotor de projectes lúdics. Creador de diversos blogs com el Ben jugat! Jocs tradicionals. President de l’Associació cultural Lo Llaüt d’Ascó. Co-coordinador de la FestCat del 2003 al 2010 (escoles d’estiu de cultura popular de Catalunya; conjunt d’activitats i programes formatius del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya). Co-coordinador del IOCUS – Escola d’Estiu de Jocs tradicionals Tarrega/Anglesola.

En el núm. 5 de la Revista digital Món aualé, podeu llegir l’entrevista realitzada el passat mes de març.

La simbologia del poble akan en els taulers mancala

0

Adinkra és una tela estampada tradicional feta pel poble ashanti de Ghana, a Àfrica occidental. Els símbols que decoren la tela es diuen símbols adinkra. Aquests símbols han crescut tant en popularitat que s’utilitzen per decorar més enllà de la roba. S’usen en l’arquitectura, mobles, metalls, ceràmica, teixits, talles de fusta com són els jocs de mancala. Cada símbol adinkra té un significat propi, també un nom i un proverbi associat a ell. Aquestes paraules de saviesa reflecteixen les creences religioses, els valors socials, la filosofia i la història política del poble akan.

En la fotografia que acompanya aquesta entrada podeu veure un símbol adinkra, conegut com Sankofa. Es tracta d’un ocell mític que té les potes ben plantades al davant o que està volant, però amb el cap girat enrere, com mostra el tauler mancala. L’ou a la boca representa el coneixement del passat sobre el qual es basa la saviesa, i també significa la generació venidora que es beneficiarà d’aquesta.

Aquest símbol sovint està associat amb el proverbi “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi“, que es tradueix en: “No està malament tornar enrere per allò que se ha oblidat”. Els akan creuen que el passat il·lumina el present i que la recerca del coneixement és un procés que dura tota la vida.

Els akan es troben principalment en la meitat sud de Ghana i en la veïna Côte d’Ivoire (Costa d’Ivori) a la frontera occidental de Ghana. Els ashanti o asante constitueixen el major contingent dels pobles akan o gent de parla twi.