Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

30 de setembre de 2014
0 comentaris

Discurs del Dia Mundial del Turisme 2014 – 29/09/2014

En el dia d’ahir, dilluns 29 de setembre de 2014, vam celebrar el Dia Mundial del Turisme. Una celebració que va aglutinar a més de 400 persones i que va tenir com a novetat la jornada professional, La inseguretat que patim per culpa d’unes lleis insuficients. Una jornada que tenia l’objectiu de fer entendre a la societat i a l’administració que el problema de la seguretat ve donada com a conseqüència d’un sistema judicial que té mancances. Va ser clausurada per l’Honorable Conseller del Departaments de Justicia, el Sr. Germà Gordó.

Després de la jornada es va dur a terme l’acte institucional anual, que va estar presidit per l’Honorable Conseller del Departament d’Empresa i Ocupació, el Sr. Felip Puig. Un acte que està caracteritzat per la reivindicació del sector davant les administracions per explicar-los en què estem contents i descontents respecte el turisme. A continuación podeu llegir el meu discurs:

Bon dia,

Benvinguts al Castell de Biart. Saludo a l’Honorable Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, alcalde de Masarac, Lluís Pujol, subdelegat del Govern de l’estat, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, vicepresident de la Diputació i del Patronat, Miquel Calm, vicepresident del Patronat, Josep Blanch, president del consell Comarcal de l’Alt Empordà, Xavier Sanllehí, diputat provincial, David Mascort, gràcies per acompanyar-nos al Dia Mundial del Turisme. Alcaldes i regidors dels municipis de la província de Girona. Diputada al Congrés, Concepció Veray, senador, Rafael Bruguera, diputats i diputades al Parlament, Pere Vila, Maria Dolors Rovirola, Marina Geli i Xavier Crespo, director dels serveis territorials, Ferran Roquer, director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, director del Patronat, Ramon Ramos, agraït a tots per acompanyar-nos. President de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba. Cap de la Regió policial de Girona, Joaquim Belenguer, cap de l’àrea regional de trànsit de Girona, Pedro Castrejón, cap del sector de trànsit de Figueres, Jesús Suárez, inspector cap de l’ABP de la Selva Marítima, Francesc Cardús, cap de l’àrea de coordinació interpolicial i cap del destacament del Pertús, Jordi Puig i Xavier Vinagre, inspector cap de la Comissaria de Figueres, Alfons Sánchez, i sotscap de la Comissaria de Figueres, Luís Lupiánez. Tots els nomenats formen part del cos dels Mossos d’Esquadra, que juntament amb representants d’altres cossos policials aquí presents, han participat a la jornada professional i els dono les gràcies perquè ha estat molt profitosa.

President del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, presidente de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos i president de la Confederació Catalana, l’amic Joan Molas, president de la FOEG, Ernest Plana, president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, vicepresidenta de la Federació d’Apartaments Turístics de Catalunya, Esther Torrent, presidenta de l’associació d’empresàries de Girona, Maria Rosa Agustí, president de PIMEC Comerç Girona, Josep Maria Vergès, gràcies a tots per venir.  Saludo també els membres de la junta directiva de la Federació: Miquel Gotanegra, vicepresident de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Montse Closas, presidenta d’Unió d’Empresaris d’Hostaleria de les Costa Brava Centre, Enric Portas, president de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Antoni Creus, president de l’Associació d’Hostaleria de la Selva, Josep Carreras i Lluís Hortet, president i vicepresident de l’Associació d’hostaleria, turisme i restauració de Girona, Jesús Pont, vicepresident de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Nativitat Bover i Isabel Castro, presidenta i vicepresidenta de l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, Fran Barroso, president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Jaume Adserà, president de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya.

Amics i amigues del sector, empresaris i associats, sigueu tots benvinguts a l’onzena edició del Dia Mundial del Turisme.

Aprofito per felicitar a tots els Miquels presents avui amb nosaltres, que espero que tingueu un bon dia de sant.

Vull agrair a les empreses i entitats patrocinadores de l’acte: el Patronat de Turisme “la Caixa”, Repsol, Gas Natural Fenosa i Garatge Plana, així com a tots els col·laboradors i proveïdors de la Federació que amb la seva participació fan possible que puguem celebrar un any més aquesta diada. També als col·lectius gastronòmics que treballen per oferir-nos gastronomia de qualitat, pròpia del territori gironí.

Aquest any comptem amb la Cuina del Vent de l’Alt Empordà, la Cuina de l’Empordanet del Baix Empordà, Cuina Volcànica de la Garrotxa, l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, Girona Bons Fogons, Selva Gastronòmica i l’Associació d’Hostaleria del Ripollès.

Des de principis d’aquest mes de setembre, una nova associació s’ha adherit a la nostra patronal. L’Associació de Turisme Rural Girona, presidida per en Ramon Corominas, a qui saludo i li dono la benvinguda.

Amb la incorporació de Turisme Rural, la Federació ha crescut. Ja som onze associacions que representem les activitats d’allotjament turístic i de restauració de les comarques gironines, cadascuna amb les seves particularitats i diferències pel que fa el territori. Estem representats a la muntanya, a l’interior, a la ciutat i a les zones costaneres. En definitiva, a tot el territori. I any rere any anem creixent i sent un lobbie empresarial més fort. Tot gràcies a l’esforç diari de les persones que treballem dia rere dia per mantenir l’esperit associatiu del sector turístic gironí, amb l’objectiu de donar un bon servei als empresaris que el formem.

El Dia Mundial del Turisme 2014, és diferent. Per primera vegada, ha estat encapçalada per una jornada professional, que ha reunit a més de 150 persones, entre autoritats polítiques, empresaris de l’hostaleria, representants de patronals empresarials, representants de cossos policials i d’àmbit judicial, i empresaris d’altres sectors relacionats amb l’hostaleria.

La jornada l’hem titulat, LA INSEGURETAT QUE PATIM PER UNES LLEIS INSUFICIENTS, amb l’objectiu de donar a conèixer al sector turístic i a la societat en general, els problemes per mantenir la seguretat ciutadana i turística que es troben els jutges i els cossos policials, a causa d’un sistema judicial que té mancances.

Fer entendre a la societat que en aquest país la inseguretat que patim empresaris i civils és per culpa d’un mal sistema judicial, que governs anteriors i actuals han intentat canviar i millorar. Però de moment no hi ha fets consumats, i la falta de seguretat continua als nostres carrers.

La reincidència és un dels problemes més habituals que ens trobem. Els delinqüents actuen de forma reiterada sense ser penalitzats ni sancionats de forma que sentin pressionats per no tornar-ho a fer. I vegada rere vegada actuen. Parlo de casos de furts i robatoris, que solen ser les actuacions delictives més habituals. Que perjudiquen i malmeten la imatge del nostre país, i per això s’han d’eradicar. El turista ha de trobar un territori cívic i segur.

D’aquestes jornades n’hem extret unes conclusions molt concretes que volem que serveixin de manifest perquè les administracions tinguin coneixement de com volem que el nostre país sigui segur.

Dia Mundial del Turisme. Com cada any és moment de fer un anàlisi exhaustiu de com ha anat la temporada turística. És moment de reflexionar si durant els mesos d’hivern hem fet els deures i hem treballat en una línia correcta. Moment de preguntar-nos què ens ha faltat o què ens ha sobrat. I tots junts reflexionar.

Nosaltres, la nostra junta ho ha fet, ha reflexionat i ha analitzat com ha anat la temporada. La conclusió és que NO estem contents, ni satisfets. Hem tingut el pitjor mes de juliol dels darrers anys. El temps no ens ha acompanyat, el consum i la despesa turística no han estat els esperats, ens ha faltat gent, i les facturacions han sigut baixes.

Evidentment que a alguns establiments els ha anat bé i així ens ho han comunicat, però no ha estat un resultat general. N’ha sortit perjudicat tot el sector: restaurants, terrasses, hotels, bars, càmpings, cases rurals, cafeteries, gelateries.

Som conscients que la climatologia no la podem controlar, i que no vivim al Carib o a les Canàries. Però també som realistes, toquem de peus a terra, i ens hem adonat que la Costa Brava i tota la província de Girona ha perdut els seus orígens i la seva essència. Hem deixat de ser atractius.

Amb aquesta reflexió no volem dir que tirem la tovallola, però advertim que ens hem de reinventar amb la recerca del glamour de la província de Girona. El glamour s’aconsegueix amb un nou model turístic que torni a convertir les terres gironines atractives:

  • Necessitem      que els nostres destins turístics tinguin ports esportius amb capacitat      per a vaixells de grans dimensions i luxosos.
  • Que      els parcs naturals deixin de ser prohibitius per tots aquells que tinguin      un projecte en ment, amb l’objectiu de convertir-los en paratges seductors      pels turistes.
  • Que      les masses s’entenguin com un benefici a la nostra província, no com un      inconvenient. La qualitat del turista és important. Però tots som turistes      i tots viatgem per arreu del món, per passar-ho bé. Les masses ens les      trobem a tot arreu: al Carib, a les Illes Canàries, a les Illes Balears, a      les pistes d’esquí, a la muntanya. Entenem que s’han d’aturar els actes      incívics, però no fer fora els nostres visitants.

Necessitem que l’administració aposti per la remodelació i la reconversió del nostre territori. Que Girona torni els seus inicis. Hem perdut discoteques en els municipis, que eren els número 1 de Catalunya. O d’altres situades en paratges idíl·lics i amb vistes al mar, que la malaurada llei de costes ha fet clausurar. Qui no recorda aquelles nits a Platja d’Aro?, o a Lloret de Mar, Roses, Llançà, Cadaqués?. Què se n’ha fet d’aquell atractiu?. De les terrasses repletes de turistes consumint a tota hora, dels hotels plens amb el cartell de complet, de les platges sense trobar-hi un forat buit, dels carrers comercials plens de visitants comprant. Ho hem perdut i lentament ens anem apagant.

L’anuari econòmic de “la Caixa” publicat aquest 2014, ens informava que des del 2007, Girona té un 25% menys d’activitats de restauració. Contínuament companys de sector tanquen els seus hotels, restaurants i bars.

A Girona pràcticament no tenim agricultura, ni indústria, ni ramaderia. Prengueu consciència que la nostra activitat econòmica són ELS SERVEIS i EL TURISME. Ja és hora d’apostar pels empresaris turístics.

L’administració s’ha de conscienciar i recolzar el sector. Ha de treure línies de finançament perquè els empresaris gironins que formem l’estructura de la petita i mitjana empresa gironina i així els autònoms, puguin invertir en els seus negocis, perquè GIRONA sigui una altra vegada el que era.

Ja hem construït palaus d’esports, escoles, instituts, hospitals, parcs, carrers, centres cívics, piscines municipals, rotondes de circulació, enllumenats nous, escultures que decoren els nostres pobles i que a vegades no sabem ben bé que representen. Tot això és correcte, tenim el país bastant endreçat, encara falten moltes obres i infraestructures per fer i arreglar, però sempre faltaran. Ara ens toca al sector turístic i per això ens cal que l’administració inverteixi amb nosaltres. Deixem de banda d’una vegada per totes el pensament, del turisme rai. Està passat de moda. El turisme necessita un impuls i aquest ens l’ha de donar l’administració.

Sapigueu que aquesta reflexió no és d’un conjunt d’empresaris que temporada rere temporada es queixa. Sinó d’un conjunt d’empresaris que estan molt preocupats pel seu futur i pel conjunt dels ciutadans i del país.

La crisi ens ha tocat a tots, i la incertesa és constant amb nosaltres. Necessitem solucions, tornar a convertir la Costa Brava, l’interior i els Pirineus el que eren.

Què dir de l’Aeroport de Girona- Costa Brava?. El malson de les comarques de Girona. Un aeroport que no ens funciona, que respecte l’any passat ha perdut 405.000 passatgers, i un 25% de les rutes. Que viu només d’una sola companyia, Ryanair, i en definitiva un aeroport que anem perdent a poc a poc.

L’aeroport no funciona, això és clar. Li falten vies de comunicació, una connexió directe amb els destins més turístics de la província. I una connexió directe amb el Tren d’Alta Velocitat.

L’aeroport de Girona com el de Barcelona, hauria de tenir una estació de tren per connectar-lo: en un primer lloc amb les ciutats de Girona i Figueres, i en segon lloc amb la ciutat de Barcelona. Una estació de tren seria una gran millora per la funcionalitat de l’aeroport.

Tot i així té un problema de finançament. Actualment la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, l’estant mantenint, en una conjuntura econòmica complicada, i que entenem que no és fàcil fer-ho.

Però senyors tenim una eina econòmica, de principis de l’any 2012. L’impost turístic, que dins l’estat espanyol només el paguem a Catalunya i que nosaltres, els empresaris, el vam acceptar amb condicions. Aquella taxa que té l’objectiu de finançar la promoció de Catalunya. I que de moment, a la província de Girona no en veiem grans resultats, ni grans inversions.

El 2013 es van recaptar 7,3 milions d’euros a terres gironines, dels quals el 30% anaven destinats als ajuntaments, i la resta, uns 5 milions pel foment del turisme. I ens preguntem: què se n’ha fet?, com s’ha invertit a la província de Girona?.

L’operativa de l’impost turístic no funciona. Sabem que alguns ajuntaments recaptadors del 30% no utilitzen els diners per ampliar la partida de turisme del pressupost dels seus municipis, sinó per substituir-la. L’empresariat- qui coneix perfectament la conjuntura econòmica del turisme- NO controla l’impost, NO pot decidir, i això és un autèntic error. Hauríem de ser més participatius en la decisió d’on destinar els diners recaptats.

I…tornant a l’aeroport, voldríem que una part es destinessin per potenciar-lo. Girona és una potència turística molt important per Catalunya. És propietària de marques centenàries, la Costa Brava i el Pirineu, i per això es mereix un aeroport com Déu mana.

En les negociacions de l’impost turístic, l’administració catalana, es va comprometre que passat dos anys del seu inici, es revisaria la seva continuïtat. Ara ens toca fer aquesta revisió. Demanem que se’ns escolti per fer un anàlisi exhaustiu de la funcionalitat de l’impost, i de la participació del sector. Volem ser decisius en la inversió i promoció del nostre territori, i per això hem de poder participar en tot el que comporti.

I que quedi clar: si els recaptadors principals de l’impost turístic, no podem decidir, nosaltres no el volem. Ens oposem a que es continuï cobrant. I si la situació no dóna un tomb
prendrem determinacions.

2014. Un any complicat en l’àmbit econòmic, social, empresarial, financer. Un any d’inici de canvis i de la por com a protagonista. Una por sobretot per la incertesa del futur, del que passarà i serà tot el que ens envolta.

Nosaltres tenim una petició: encara que estiguem vivim moments difícils, el país no es pot parar. Ha de tirar endavant, continuar, ara més que mai ser productiu, no deixar de banda els projectes emparaulats. També demanem que no hi hagi grans canvis en les estructures de les administracions. Pel sector empresarial  és complex i cansat, definir i explicar les mateixes línies d’actuacions una vegada, una altra i una altra… Perquè significa començar un projecte, deixar-lo a mitges i tornar-lo a començar repetides vegades, per acabar no obtenint els resultats esperats.

També ens preocupa la gran diversitat de normatives i lleis pels quals estem regits. Tenim les europees, les nacionals, les autonòmiques, les provincials i les locals. Moltes vegades del mateix àmbit, però no d’igual interpretació, i cadascuna amb els seus matisos. I és aquí on hi ha un problema. Constantment es publiquen decrets i lleis que ens afecten, que burocratitzen més el nostre sector.

Ens hem de regir per unes mateixes lleis i evitar les duplicacions que només ens porten complicacions. Ja està bé de sentir-nos atemorits només aixecar les persianes dels nostres establiments. L’administració ha d’estar al nostre costat i no crear més impediments que només fan que entorpir el nostre dia a dia. Ens hem de sentir recolzats.

Les paraules se les emporta el vent, les persones venen i se’n van, però els fets queden per la història. Nosaltres volem fets, volem tirar endavant i que Girona, torni a ser el que era. Deixar de banda, la crisi que arrosseguem fa set anys, i tornar a començar. Però per això calen fets consumats, cal escoltar-nos i cal fer-nos costat.

Moltes gràcies i us desitjo que passeu una bona jornada i que puguem celebrar moltes més edicions del Dia Mundial del Turisme.

 

 

Antoni Escudero i Martínez

President de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.