Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

25 d'octubre de 2006
5 comentaris

Montilla, un candidat amb greus mancances en democràcia

Sap greu veure que hi ha candidats que es presenten a governar el teu país que no acompleixen uns mínims de democràcia. La democràcia té molts aspectes, és molt cantelluda si voleu, però n’hi ha un que tots haurien d’acceptar, i és el dret d’autodeterminació. En un comentari molt agut al meu article d’ahir, en Nil comparava aquest dret amb el dret de divorci. Tot i que la compararació segurament no és exacta perquè jo no recordo que hi hagi hagut un casori en igualtat de condicions, és prou bona. Al món hi ha prou exemples de tracte injust, per exemple, a les dones; països i cultures on la dona no pot decidir res si no ho decideix el marit. Tots estem d’acord que això no és just i que la dona té drets universals com a individu. En canvi, quan aquests drets són col·lectius, l’Estat espanyol no els reconeix. Obliga Catalunya a demanar permís, en última instància, a l’Estat. I això és una mancança gravíssima en democràcia. Montilla no serà un candidat demòcrata fins que no accepti que el conjunt de la ciutadania de Catalunya té dret a decidir si vol continuar formant part de l’Estat espanyol o si prefereix un Estat propi. Personalment opino que es pot permetre convocar ell mateix el referèndum per demostrar que aquestes mancances no són certes, perquè segurament el resultat seria favorable als unionistes. Les poques dades de què disposem, això sí, ens diuen que el percentatge de partidaris de la independència és prou significatiu perquè tinguin el dret d’expressar-se en un referèndum. Referèndum és democràcia. Ocultació és mala gestió.

Els companys de Catalunya Acció m’han recordat que tenen un document en Power Point que explica la conveniència d’un referèndum d’autodeterminació. Un altre Power Point, aquest sortit de Busot, fa el contrapunt al DVD de Madí, aquell que deia que la Capital de la Cultura Catalana és una ciutat del sud de França. Ja m’havia referit a l’efecte Bumerang. Un Power Point no és tan costós de produir i s’escampa per la xarxa a gran velocitat, de manera que és una bona eina per contrastar. El document utilitza la mateixa frase girant-la contra CiU: "quan el preu de la lluita pel poder és un país", on Mas és qui lluita per recuperar el poder i el sacrifici del país és la retallada de l’estatut i l’acord amb Zapatero per dirigir la política catalana des de l’obscuritat. Internet democratitza l’accés a la informació, però també abarateix els costos de producció de documents com aquest. Realment, qui es deixa manipular és perquè vol.

Zapatero torna a venir a Catalunya a fer promeses. Suposo que té present que no hem oblidat la darrera: respectar l’estatut que sortís del Parlament. Per tant, com si sentíssim ploure. Quan es parla de desengany, d’abstenció i d’allunyament entre societat i polítics, m’agradaria saber quin pes hi té aquest home després de la fita de l’estatut. No és estrany que la gent perdi la il·lusió en aquestes condicions. Imaginem algú que viu en un pis de lloguer el propietari del qual no li deixa fer cap tipus de reforma. I algú altre que viu en un pis de propietat, o també de lloguer, però amb un propietari que dóna plena llibertat perquè adaptem l’espai als nostres gustos. On veieu més felicitat i més qualitat de vida? Qui se sentirà millor en l’espai on viu? És prou evident que l’esforç col·lectiu s’ha de dirigir a intentar fer nostre l’espai on vivim, i cal detectar i superar els obstacles que ho impedeixen. El problema és que quan arrela el desànim i el cansament, també disminueixen les ganes de detectar i superar res. Però quin dret tenim de deixar a les generacions futures una societat vella i desenganyada?

Entre les recomanacions d’avui, la reflexió de Miquel Pairolí sobre la incapacitat de TV3 de fer la competència a Telecinco en espanyolisme a propòsit de les curses d’un pilot asturià. Es veu que la gent prefereix seguir la gesta espanyola en llengua espanyola i que els esforços de TV3 no han servit de gaire. Ai, Víctor Alexandre, quanta raó que tens! I per cert, una altra cosa que no funciona és la Renfe, però d’això no en parlo mai perquè és més vell que l’anar a peu. El que m’estranya és que fins ara la PTP no hagi convocat una concentració d’usuaris de Renfe per demostrar, de manera pacífica i multitudinària, que n’estem fins al capdamunt. Les concentracions per l’habitatge ja han arrencat, i m’ensumo que les del transport no trigaran. El govern que hi hagi a la propera legislatura ha de ser un govern que pugui agafar el brau per les banyes, perquè trobarà uns quants col·lectius amb un grau d’emprenyament bastant alt.

Per acabar, Sílvia Martínez (bloc Indústries i caminars) ha estat la primera a aportar dades a la iniciativa Referèndum és democràcia. Ho va fer en un comentari al meu mateix bloc. Els blocs, evidentment, també són un mitjà de comunicació on reportar la nostra activitat periodística. Ella mateixa també em facilita l’enllaç al web de Josep Maria Terricabras on es repridueix l’interessant article de Pedro Morón de la Fuente sobre Montilla.

  1. Vull dir que estic d’acord en el què dius de les seves promeses, com si sentim ploure. Però trobo que ens hauríem d’enfadar, lo just; el què demani la barra de dir-nos que ens farà el favor de respectar les institucions catalanes; només pel fet de dir-ho. A banda que no el crec.

    Continuant amb Referèndum és democràcia, avui he recollit una trentena de respostes amb signatura i DNI. Era mercat, i he preguntat a tothom que ha passat vora la taula on prenia un cafè. Pregunta: Si es fes un referèndum per la independència de Catalunya, quin seria el seu vot?

    És cert que hi ha qui no ha volgut saber res perquè havia de signar; però no ha estat aquesta la principal raó que m’he trobat per no respondre. Ho han estat una mena de por a opinar, renecs contra els polítics, o un "jo no vull saber res (de política; o "d’aquestes coses")". Aquestes coses sí que les considero problema.

    Resultats:
    SI. 21
    NO. 4
    No ho sé. 5

    Els qui han respost "no ho sé" realment no ho sabien. M’han comentat que els falta informació sobre quina seria la situació; quines coses entren en joc. Només un cas en que m’ha dit clarament que amagava la seva resposta en el "no ho sé".

    I no hauríem de trobar sorprenent la resposta d’una senyora. M’ha dit que no podia respondre; que primer li ho havia de dir al seu marit. Que si després aquest ho sabia es podria enfadar. Posem-la al costat del fet que hi ha una mena de por a opinar. I dels que apel·len al fatalisme de "no hi ha res a fer-és impossible".
    I li podríem posar aquestes coses al davant dels qui tenen la poca vergonya de parlar de "contaminació" sobiranista. És clar que són antidemòcrates, i que també afirmen que "la autodeterminació no existeix, Catalunya no existeix, la serietat política no existeix, etc."(sense cap raó ni evidència, clar! No sé com ens ho empassem). El problema és que es presenten com a demòcrates però viuen i fan política de rendes totalitàries.

    Referèndum és democràcia. I tant. I quan els qui entrevisto em pregunten què és un referèndum, així els hi ho explico. Tampoc no m’aturo aquí quan em trobo qui em diu que no hi ha res a fer perquè "ens fan creure el que ells volen". Els dic que hi ha altres coses que passen, moltes altres coses que passen al marge de la tendenciosa, poc rigorosa, informació que acostumem a rebre.
    Un detall que trobo molt positiu és que avui l’ambient no tremolava tant com fa més o menys un any si al cafè parlàvem de política.

  2. Em pregunto quin sentit té la filosofia de CiU. Anar aconseguint més competències, sempre demanant una mica més, per anar més enllà, però per arribar… a on? Mai es proclama que l’objectiu sigui la independència del país. S’aspira a ser la Comunitat Autònoma més autònoma de totes -si més no, més que les altres- respecte a Madrid, però Déu nos en guard de deixar de ser espanyols! A qui demanaríem coses, aleshores?

    El paral·lelisme és fàcil i l’actitud de CiU s’assembla a la del nen de papà que renuncia a guanyar-se la vida per demanar sempre el duret del diumenge al papà que denega o remuga. La putada de la qüestió és que CiU no s’adona que el papà no fot brot, només passa a cobrar als llocs on els nens va fent feinetes i s’endú tots els calers, per després passar-nos-en un misèrrima part fent veure que és magnànim. L’altra cosa és que CiU potser s’adona d’aquesta realitat, però mentre ella sigui qui rep el duret, ja li estarà bé la sensació de privilegi i de peix al cove.

    Això no va enlloc. La filosofia de CiU (acostar-se a la independència, però sense arribar-hi mai) em recorda la paradoxa matemàtica de Zenon (no sé si era aquest grec, o són les influències del Sant Patró de la vila on visc), sobre aquell -ciutadà, sòmines, ésser o tortuga, no ho sé- que cada dia recorria la meitat de la distància que li faltava per arribar a destí.

    El primer dia es produia un gran avenç (restitució de la Generalitat i estatut del 79), ja que es recorria la meitat de camí. El segon dia, Déu n’hi do (1985: les visites de Pujol, ambaixador de Catalunya, al Japó, Alemanya, etc… buscant empreses que s’instal·lessin al país en el marc de l’entrada d’Espanya a la CEE: un gol!). I així cada dia esgarrapant una concessió, cada vegada més minsa (cal dir res de l’estatut acordat a Madrid a 21 de gener d’enguany, respecte l’avenç que suposà el del 79?). És cert que cada dia som una micona més autònoms, però amb aquesta actitut i aquesta filosofia, sempre serem a meitat del camí que ens separa de la veritable llibertat. I mira que hi arribarem a estar a prop, amb el temps i una canya! Però amb CiU… mai no arribarem enlloc. Això sí: serem els espanyols més independents d’Espanya!! D’altres, mentrestant, ja farà temps que no són espanyols i podran decidir i fer amb les seves vides allò que els plagui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!