Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 de maig de 2009
7 comentaris

La millor estratègia per sumar

L’Avui d’aquest diumenge publicava un article de Vicenç Relats tan simptomàtic com esperat: “De la desafecció a l’eclosió del sobiranisme“. Si ho dius una vegada potser no queda prou clar. Si ho tornes a dir, la gent ja ho té més present. Quan fa temps que t’arriba per totes bandes comença a ser una remor de fons general. I de sobte, potser un article, potser un fet (o més d’un alhora) i allò que era remor passa a ser evidència i els qui sempre havien estat escèptics finalment ho han d’admetre: és cert, anem de pet cap a la independència.

L’article ha provocat unes quantes reaccions. Molts enllaços hi apunten des de Twitter, Facebook o blocs. Moltes persones hi hem vist aquest caràcter simptomàtic i esperat. Una de les primeres reaccions ha estat la de l’Enric Canela, que ha publicat un text (una nota, en diuen) al Facebook. Des del punt de vista de l’Enric, el missatge és clau: cal sumar. Hi estic d’acord. Ara que el  sobiranisme o independentisme ha començat el punt d’inflexió, l’eclosió cap a la majoria social, ara que ja s’ha instal·lat de manera irreversible i definitiva en la centralitat política, només cal la suma per traslladar això al Parlament i traduir el suport social en acció parlamentària. Però com?

Aquesta suma la vol fer tothom, cadascú per al seu partit, tant si és un dels que ja hi havia com si és un dels nous. L’interès partidista és legítim, però formar part d’un partit dificulta la credibilitat a l’hora de demanar aquesta suma. Per tant, paradoxalment, diria que la màxima suma s’aconseguirà amb la màxima resta: creant una llista i traient-ne el màxim d’elements possibles que defineixen un partit: la ideologia, la jerarquització, els lideratges, etc.

A l’article surten un seguit de noms que tots i totes coneixem i que són les persones que aquests darrers anys han treballat en aquest sentit des d’allò que anomenem la societat civil, en un relatiu anonimat, o les persones que hi han cedit la seva imatge, la seva popularitat. Noms com Enric Canela mateix, Víctor Cucurull, Carme Forcadell, Elisenda Paluzie, Miquel Strubell, Max Cahner, Patrícia Gabancho, Carme Sansa, Antoni Badia i Margarit, Salvador Cardús, Elisenda Romeu, Mònica Sabata, etc. etc. La llista seria llarga i em limito a repetir els que cita l’article.

Quin gran reconeixement per a totes aquestes persones no seria que formessin part, si ho volguessin, d’una candidatura sense ideologia, amb l’únic objectiu d’ocupar uns escons i de forçar l’única votació parlamentària que encara té sentit? No serien parlamentaris com els altres sinó una mena d’escons buits, com escons insubmisos, però que omplirien simbòlicament amb la seva personalitat i amb un missatge unitari.

És un somni? És una quimera? O es pot fer? De moment, més de 200 persones ja hi donen suport en un grup obert al Facebook: Sumem per la Independència.

  1. En el millor dels casos per aconseguir una majoria parlamentaria que sumes per la declaracio d’independencia farien falta mes d’un milio de vots. Aix“o comptant que es mantingui a la baixa l’actual tendencia abstencionista. Si no fos aixi ens en hauriem d’anar prop dels dos milions … La major concentracio demografica es a l’area metropolitana de Bcn, encavat les de les altres grans capitals. Nomes cal donar un cop d’ull a l’IDESCAT per comprovar-ne la composicio socio-economica d’aquesta base demografica… Be, jo encara no veig per enlloc una escletxa per poder entrar amb exit en aquest entorn. Ni en el pitjors moments de la Magdalena Alvarez, cosa que els afectava molt considerablement, es van immutar. Ni el sector empresarial … que es va acollonir al minim indici de boicot als seus productes. Aixi ja podem anar fent llistes transversals que els unics que ens atravessarem serem nosatres solets!!!

  2. Després de bastants anys de que no hi hagi cap grup que treballi dedicadament per la independència al parlament, finalment s’està gestant una opció esperençadora, que no sabem exactament què serà però almenys permetrà l’independentisme al parlament: Reagrupament.  Ho permetrà sempre que no comencin a surtir nous grups marcant diferències abans de ni tant sols saber què serà exactament Reagrupament, al qual, molts hi estem precisament per no estar a cap partit polític, i si acaba sent un partit, ja ha quedat clar que només ho serà per raons logístiques i per treballar per un tema: la independència.  Tothom és lliure de fer el que cregui, però val la pena pensar-s’ho bé, abans de dividir. No em refereixo només a dividir l’independentisme, ja no vindria d’aquí. Em refereixo a dividir l’independentisme disposat a treballar únicament en aquest direcció, i amb possibilitats de triumfar. Val la pena doncs començar una suma paral·lela per dividir? No és millor sumar i confiar amb qui ja està treballant per a que l’independentisme que treballarà per la independència arribi al parlament?

  3. Jo crec molt més en aquesta manera de saber sumar: http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=3585834

    El que tu proposes és una estratègia antipolítica injustificable: un diputat ha de fer política perquè el país rutlli fins allà on sigui possible. Per fer un projecte transversal que forci els partits nacionals a definir-se (i sense aquesta demagògia antipolítica que hi poses tu), ja existeix Reagrupament. Cony, Xavier, si estàs per això, suma-t’hi; si no, almenys no emboliquis la troca.

  4. Has llegit “La dictadura de la incompetencia” de X. Roig? Els aparells
    dels partits no promouran cap canvi. Caldria “dinamitar” el mapa
    polític català i canviar el sistema electoral. La regeneració política
    no garanteix la independència però sense aquesta regeneració no fotarem
    res de profit i segur que d’independència res de res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!