Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 d'abril de 2006
Sense categoria
16 comentaris

És immadur votar NUL?

Entre les reaccions que ha provocat la resolució d’ERC de donar suport preferent al vot nul hi ha els qui qualifiquen això d’immadur. És immadur votar NUL? Algú que llegeixi aquest bloc seria capaç d’argumentar en què es basaria la immaduresa? De moment, la meva impressió, i ben trista, és que tenim una classe política en què alguns destaquen per la incapacitat absoluta de raonar res i es dediquen únicament a embrutar. Gosaria dir que l’opció de dipositar un vot sabent que es declararà nul a efectes de la consulta és probablement la més madura de totes, però si més no tan madura com qualsevol altra. El vot nul aplicat al cas de l’estatut recull precisament un seguit de plantejaments que les altres opcions no integren en la valoració final. El vot nul és, ja ho deia ahir, un vot de desobediència. Va més enllà que el NO perquè no solament diu que no vol aquest estatut, sinó que també rebutja el plantejament des del qual se’ns consulta. Rebutja el descrèdit en què es deixa el Parlament de Catalunya. Rebutja l’engany que és canviar el text per un altre de rebaixat i continuar el camí previst com si res. Tots els plantejaments són legítims, però no es pot dir que el vot nul sigui una opció immadura. Qui ho digui i no ho argumenti demostrarà que té més interès a insultar que no pas a debatre.

El debat que s’està vivint al nostre país és d’una gran complexitat i d’un enorme interès. Per això escrivia ahir que el referèndum és més que un referèndum i que l’opció que ho recull millor és la del vot nul. Parlant-ne avui amb un amic hem coincidit en un punt: optar pel vot nul per distingir-se del PP no és un argument. No es va a parar al vot nul per rebequeria. El recent Mail Obert de Martí Estruch recorria a la metàfora del grup nombrós que entra en un bar on hi ha un grup menys nombrós i prefereix marxar per no coincidir-hi, quan l’afirmació de la identitat porta a dir "que marxin ells, que nosaltres en som més". D’acord. Però si em convenç el vot nul no és per fugir d’aquest fals argument sinó pels plantejaments del vot nul mateix.

Els qui pensen votar SÍ segurament ho faran responent a la malintencionada pregunta de si aquest estatut és millor que el que tenim. El plantejament és molt poc consistent i es pot desactivar fàcilment. Imaginem que un comitè de treballadors convoca una assemblea per informar que cal acordar un únic augment de sou per als propers cinc anys perquè l’empresa només ho vol negociar així. Alguns treballadors pensen que cal rebutjar aquesta opció, altres diuen que cal vigilar que unes reivindicacions excessives no comportin un mal ambient a la feina. Entre uns i altres es busca una posició de consens i es comencen a fer càlculs i previsions que duren hores i que esgoten a tothom. Al final, el comitè va a veure l’empresari i en torna amb un augment d’un 1% anual i amb una clàusula que permet a l’empresari canviar d’opinió en tombar l’any. La pregunta és: un augment de l’1 % és més del que tenien els treballadors? O és una amenaça seriosa a les seves economies domèstiques si tenim en compte l’IPC dels darrers anys?

Els qui votin NO ho faran segurament responent la pregunta si volen aquest estatut tal com ha quedat. És necessari que expressin la seva indignació per les retallades. Però també cal pensar en el 19 de juny. I cal una estratègia. Dins de les opcions de rebuig, el NO sembla l’expressió més adequada per a la indignació, el "perquè no!". Qui opta pel NO aspira a obtenir un percentatge ben elevat, però sap perfectament que no superarà el SÍ. I si aquest és el raonament, aleshores no es pot retreure al vot nul una inutilitat que el NO també tindria. El 19 de juny, tant el NO com el NUL comptaran igual en la valoració en la mesura que contrastin amb el SÍ. La clau és en les expectatives que tenen els partidaris del NO i els del NUL a partir del 19 de juny. El NO pot acollir algun simpatitzant de CiU, del PSC o d’ICV que vulgui fer un toc d’atenció al seu partit sense castigar-lo excessivament. Potser aquest votant espera una reacció política, potser aspira a reorientar la política, a castigar els dirigents i a fer que reconeguin els seus errors en una mala negociació. Però difícilment tindrà més transcendència. A no ser que el NO s’organitzi amb una previsió de futur que inclogui la concreció d’un full de ruta sobiranista, a priori el viatge s’acaba el 19 de juny.

L’opció del vot NUL, en canvi, és un acte de desobediència civil que en si mateix ja implica un rebuig i que fa un pas més. Sempre depèn, és clar, del missatge del vot NUL. No hi ha cap desobediència a escriure en un paper "aneu a fer punyetes". Per això deia ahir que la proposta actual de "Som una nació" és tova i poc engrescadora si tenim en compte que qui té més possibilitats d’acostar-se al vot nul és l’independentista.

No ens hem de desesperar perquè el rebuig a l’estatut estigui dividit. Però sí que hem d’exigir un debat que vagi més enllà de titllar els altres d’immadurs. Hi ha una cosa bona en tot això, i és que augmenta la intensitat del debat polític amb la qüestió nacional com a element estructurador. Però també hi ha un risc, que és caure en l’engany que l’única cosa important és la posició d’ERC. A la blogosfera de Vilaweb els qui rebutgen l’estatut són majoria, però això també passava quan el que hi havia en joc era la constitució europea i el resultat va ser el que tots coneixem. No caiguem en el parany d’escoltar-nos únicament entre nosaltres. Convido tothom a bombardejar els mitjans amb les nostres opinions contràries a l’estatut, sigui a través del vot NUL o del NO. I no passa dia que no ho repeteixi: necessitem una altra manifestació com la del 18 de febrer.

  1. Ja ho va dir ahir en Carod: guanyarà el sí. I ERC no ho posarà en perill. És això una mostra de maduresa?
    Em sembla curiosa la maniobra. No vull l’estatut, però faré el possible per no posar dificultats a la seva aprovació. Com? Amb el NUL polític.
    La direcció d’ERC ja fa temps que està compromesa amb l’estatut i ara només es tracta de reblar el clau. Qui s’hi oposa frontalment, a l’estatut, cal desactivar-lo. Per què? Doncs perquè en unes eleccions, siguin referèndum o competència partidista, es juga per guanyar. Per guanyar en termes absoluts o en termes relatius. I en aquest cas, guanyar és possible amb el NO i amb el SÍ. Per tant, si estem en contra de l’estatut i juguem al referèndum, hem de dir NO. Inflant el NUL, reduïm l’efecte guanyador del NO. O sigui, augmentem l’efecte guanyador del SÍ. I per més que diguin PSC, ICV, CiU o PP, la direcció d’ERC haurà contribuït a mantenir l’ordre. No caldrà castigar-los amb la pèrdua de paper al govern i de passada hauran ajudat a disminuir la influència de la PDD, el NUL per a independència i, sobretot, de la Campanya Diguem NO.
    Per tot això, doncs, queda clar que cal fer cas a les JERC, a les assemblees territorials i als militants d’ERC que demanen el NO.

  2. I lluïtem i fem l’Estatut de minims que ens cal, més enllà del 30 de setembre, amb el dret de decidir o d’autodeterminació.

    No és el mateix tindre la manilla a la mà, que les mans enmanillades.

    El vot madur és primer dir No. I després pensar en el que convinga o vot intel.ligent.

  3. Jo també tenia aquest dubte, i no estic d’acord amb moltes afirmacions:

    "Va més enllà que el NO perquè no solament diu que no vol aquest estatut, sinó que també rebutja el plantejament des del qual se’ns consulta"

    El nul no diu que no vol l’estatut. És el NO el que ho diu.

    "Qui opta pel NO aspira a obtenir un percentatge ben elevat, però sap perfectament que no superarà el SÍ. I si aquest és el raonament, aleshores no es pot retreure al vot nul una inutilitat que el NO també tindria. "

    Bé. Ja ho veurem si el supera o no. En qualsevol cas, és l’únic que si supera al "si", serà capaç de canviar alguna cosa.
    El nul serà com la gran manifestació. Només els qui hi van anar no l’han oblidada.

    "L’opció del vot NUL, en canvi, és un acte de desobediència civil que en si mateix ja implica un rebuig i que fa un pas més"

    Fer un pas no vol dir imaginar que es fa un pas. Quin és el pas que es fa ? Quin canvi hi ha el dia 19 ? Un no majoritari sí que fa un pas.
    Igual que un si majoritari.

    Salut i no a l’estatut.

    Albert

  4. ¿És immadur fer una campanya que tingui el no com a objectiu, vull dir per a tombar l’estatutet i que el sí no guanyi? Al meu parer, no.

    ¿És immadur deixar el no en mans del PP espanyol, perquè se l’apropiï, quan a Catalunya està reforçant el sí? I tots (ho hem vist aquests darrers mesos) van a una pel sí, sense prejudicis.

    Qui no vol l’estatutet, però el deixa guanyar: quina desobediència fa?, i a qui li fa? A Espanya, no. I tots (ho hem vist sempre) van a una pel sí, sense prejudicis.

    La consulta que tots volem (la que faran els bascos?) es farà si uns resultats electorals la fan factible. I a aquest pas, encara menys.

    Perquè no superarà el no al sí? És clar, ningú (ERC) en farà campanya i tampoc això ajudarà la participació. El problema és que ho dóna per perdut abans de jugar. Quina pena.

    El 19 de juny amb un no victoriós o prou fort, què passaria en unes properes eleccions? Què els passaria al PSC-PSOE, a CiU i a IC, que volien el sí? I a ERC, que volia el no?

    El 18F difícilment tornarà, sinó hi ha unitat contra ELS de l’estatutet i també contra l’estatutet, per anar sumant societat cap al sobiranisme.

    Ei, i quan facin, callant callant, com sempre ("sin que se note", perdó), el gran projecte faraònic de la Catalunya central (més gent, més gent, més gent, més espanyols amb dret a vot vull dir). Adéu Catalunya catalana. No ho voldria veure.

    Per altra banda, endavant Xavier.

  5. Jo crec que el vot nul no és pas immadur, sinó que em sembla una molt
    bona opció, sigui amb el lema que sigui. Es tracta de que es vegi que
    hi ha una part important de la societat que està descontenta amb
    aquesta presa de pèl. Votant no, l’únic que faríem és dissoldre’ns amb
    els espanyolistes i quedar com els radicals dels dos extrems de sempre.
    Almenys d’aquesta manera, amb un vot nul promogut no només per partits
    sinó també per associacions, quedarà clar quants som. I en el fons, si
    surt el sí no passa res, és un molt petit pas que es farà i ja està.
    Tots els sobiranistes haurien de fer una bona campanya pel
    vot nul i no començar a fer campanyes diferents per acabar amb uns
    quants nuls, uns quants en blanc i uns quants sumats als espanyolistes.

  6. Em sembla que fas aquest analisi només pensant en el futur més immediat (l’analisi dels resultats) i no pas en el futur pròxim, on el vot nul pot ajudar a parlar d’un 80% d’acceptació popular en comptes de fer-lo passar a un 60% o menys.

    Dels perdedors no se’n recorda ningú, i el nul és perdedor. El No i el Blanc, junts, poden guanyar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!