Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

16 d'octubre de 2006
Sense categoria
11 comentaris

Catalunya, un Estat per a una nació: els Països Catalans

Ha començat una campanya per a unes eleccions que tornaré a perdre. Des que exerceixo el dret de vot, el sentit d’aquest només ha coincidit amb el de la majoria en una ocasió, les darreres municipals a Alella, on ERC – La Garnatxa va ser la llista més votada. Estic acostumat a perdre eleccions, doncs, però si miro enrere veig que l’independentisme ha evolucionat molt bé els darrers anys. El 18 de desembre farà 20 anys que es va fer pública aquella crida a ERC que va desembocar en la nova etapa de l’històric partit, una nova etapa conduïda primer per Àngel Colom i posteriorment per Josep-Lluís Carod-Rovira. L’independentisme parlamentari té avui 23 representants, és la tercera força política i gaudeix d’una posició estratègica a l’hora de condicionar majories de govern. Però el sobiranisme és un moviment social que supera els partits i que té en la transversalitat el seu element estructurador i impulsor. Les dues edicions de la campanya "Jo també vull un estat propi" ho han demostrat. El moviment social és viu i continua avançant, per exemple, amb plataformes com Sobirania i Progrés, una de les darreres formes d’organització d’aquest moviment. I aquesta evolució ha de portar, tard o d’hora, la celebració d’un nou Congrés per la Sobirania que faci un estat de la qüestió i apunti quines han de ser les estratègies a seguir. Això és especialment necessari un cop aprovat el nou estatut i ho serà encara més quan les eleccions aclareixin el panorama polític per als propers quatre anys.

Una de les qüestions que caldria debatre en aquest congrés és si cal intentar arribar primer a un Estat per al Principat que permeti fer polítiques favorables a la nació o si cal intentar un plebiscit en el conjunt dels Països Catalans a risc que surti una majoria àmpliament contrària a aquest procés sobiranista. Des del meu punt de vista, i malgrat les dificultats que pugui haver-hi, cap proposta que no tingui el suport de la Unió Europea no tirarà endavant. I aquesta institució pot reconèixer una àrea cultural i lingüística que inclou la Catalunya Nord, l’Alguer, Andorra i la Franja de Ponent, però difícilment reconeixerà el conjunt d’aquests territoris i els seus habitants com una única circumscripció per a un referèndum d’autodeterminació. A més, tenint en compte la demografia i el comportament electoral, un plebiscit en el conjunt dels Països Catalans podria tenir un resultat força més negatiu que no pas si es fes únicament al Principat.

Des del meu punt de vista, el Principat és el territori on el sobiranisme té més implantació i suport social i això s’ha d’aprofitar per obrir una escletxa. Catalunya seria l’Estat des del qual es podrien fer polítiques culturals i lingüístiques que afavorissin la col·laboració amb la resta de territoris dels Països Catalans, seria un Estat que dedicaria recursos econòmics i que tindria uns mitjans superiors als actuals. Però hi ha un altre aspecte també molt important, que és de caire psicològic: un Estat Català normalitzaria el debat de l’autodeterminació i faria que milions de persones canviessin de pregunta i passessin de plantejar-se si és possible a plantejar-se si és la seva voluntat.

Si el sobiranisme es posés d’acord en aquest punt, si aquesta estratègia obtingués el suport dels agents polítics i culturals del País Valencià, de les Illes, de la Franja, d’Andorra, de la Catalunya Nord i de l’Alguer sense que fos vist com una renúncia a la formació d’uns Països Catalans independents, el moviment sobiranista guanyaria suport social i extensió. Aquest projecte de recuperació nacional, juntament amb una vinculació al progrés i el benestar de tots els ciutadans amb independència de la llengua que parlin i del seu país d’origen seria un bon tema a partir del qual centrar un Congrés per la Sobirania.

  1. Jo sóc d’aquells que a las manis crida allò de "sense valència no hi ha independència". Tanmateix, sí que penso que cal tenir clar que si alguna part del territori nacional té algun dia opcions d’esdevenir Estat no ho hem de desaprofitar de cap de les maneres. Lenin deia que, a vegades, cal fer una passa enrere per poder-ne fer després dues endavant. Ni parlar-ne: una passa cada cop i cap passa enrere és el que hem de dir nosaltres.

  2. Sr. Xavier,
    abans de decidir de quin color han de ser les parets d´una casa, cal construir-la.
    Guaiti:
    .  Ve. vota qui o què li sembla pot garantir arribar a l´independència.
    .  Jo voto qui o què em sembla pot garantir arribar a l´independència.
    . Un tercer no vota perquè no veu qui o què pugui conduir-lo a l´independència.
    A les votacions, tots tres perdem; potser si no volguéssim pintar tan de pressa i primer ens dediquéssim a fer fonaments …
    I si la casa és ferma,  no frisi, les parets ja les pintarem més endavant. I potser Ve., Sr. Xavier, guanyaria alguna cosa.

  3. He cregut correcte posar aquest títol perquè és  dels pocs que disposo.

    Una altra de les coses  que  tinc és experiència (un dels pocs valors  que s´incrementa constantment sense haver de pagar, però que no pot recomanar-se perquè cal fer molta cua i esmerçar-hi molt de temps, a vegades perdut).
    És molt possible -plausible diria el Sr Josep Pla- que no hagi sabut explicar-me; ho faré com ho feia aquell home de fa uns 20 segles (a ell li ha donat resultat); ho faré amb facècies viscudes (ell en deia paràboles però pel cas … és el mateix).
    1ª – Fa molts anys -i semblen molts més- va viure una persona al voltant de la qual va eixir una  idea més brillant . Es deia Josep Pallach.  Es va morir ell i l´idea -d´un socialisme exclusivament  català- va morir (o la van assassinar, que pel cas …).
    2ª – Fa uns trenta anys (ai las!) vaig anar a més d´una  de les manifestacions que es van fer a favor de la llibertat d´expressió. Aquestes manifestacions es van fer a conseqüència de la prohibició de l´obra de teatre "La torna", de la companyia "Els Joglars"  (cal que li recordi que el director d´aquella companyia era el Sr. Boadella ?, i que defensant una idea defensava també un home?).
    3ª – Sóc del Barça. Quan no hi siguin Laporta o  Ronaldinho (tot i reconèixer que ho fan sensacionalment bé) jo continuaré sent del Barça. Si he resistit en Nuñez i en Gaspart, ho puc resistir tot.

    Ignoro si he sabut explicar-me però, Sr. Mir, com mésva més convençut estic de que primer és l´idea. I l´idea, ara, és construir una casa, no pas pintar-la; queden més dies que llonganisses, queden anys i -tal com anem- queden generacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!