Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

2 de maig de 2013
0 comentaris

LES RADIACIONS ELECTROMAGNÈTIQUES. UN DEBAT ERRAT.

Darrerament en els mitjans de comunicació catalans surten programes o debats sobre la importància de les radiacions electromagnètiques. S’entén per aquestes les radiacions que produeixen els mòbils, les antenes, els microones, els ordinadors i altres aparells electrònics. Són radiacions de longitud d’ona molt llarga. D’entrada, degut a la seva longitud d’ona tan llarga no poden interaccionar amb la matèria orgànica excepte en alguns casos concrets com és la radiació específica del forns de microones que agita les molècules d’aigua.


El punt principal que és clau per a enfocar adequadament el problema és que les radiacions electromagnètiques generades per aparells elèctrics SÓN EL MATEIX que la calor. La calor són radiacions electromagnètiques dins de les freqüències infrarroges. Per tant, la calor té una capacitat molt més gran d’interaccionar amb el cos que les radiacions electromagnètiques que vénen d’aparells elèctrics. Les emissions dels radiadors (tant si funcionen amb aigua calenta com si són elèctrics) comporten un risc potencial molt més gran, comparativament, que les radiacions electromagnètiques provinents d’aparells elèctrics. No té sentit preocupar-se de l’impacte de les radiacions electromagnètiques provinents d’aparells elèctrics en una casa i no preocupar-se de les radiacions dels radiadors.

 

Convé recordar que l’energia radiant és el resultat de la multiplicació de l’energia d’un fotó pel nombre de fotons. I que cada fotó té més energia com més petita sigui la seva longitud d’ona. La capacitat d’interaccionar un fotó amb la matèria orgànica i el nostre cos també depèn de la longitud d’ona. Es pot generar molta energia electromagnètica si s’utilitzen molts fotons, independentment del tipus de fotons.


Les radiacions electromagnètiques generades per aparells elèctrics TAMBÉ SÓN EL MATEIX que la llum. La diferència és que la llum comprèn un marge de freqüències encara més petita que la radiació infrarroja i per tant amb més capacitat d’interactuar amb les molècules orgàniques que les ones infrarroges i, no diguem, les radiacions electromagnètiques generades per aparells elèctrics. Novament, no té sentit preocupar-se de l’impacte de les radiacions electromagnètiques provinents d’aparells elèctrics en una casa i no preocupar-se de les radiacions de la llum que entra per la finestra o que ens produeixen les bombetes enceses.


Això també val pel carrer. La mesura del senyal de les antenes és trivial en el context de la il·luminació per part del Sol si el que ens preocupa és la interacció amb el cos humà. La radiació electromagnètica realment important és la de la llum provinent del Sol. En aquest sentit, un problema molt important per excés d’insolació (tant la visible com l’ultraviolada) és el melanoma, un càncer de pell que si no s’agafa a temps pot causar problemes molt greus.

 

Cal posar aquestes radiacions electromagnètiques en el seu context físic per a avaluar el problema adequadament. En aquest sentit, convé tenir present la taula següent:

 

Taula. Classificació de les ones electromagnètiques segons la seva longitud d’ona i algunes anotacions de la vida cotidiana.

 

Raigs Gamma     0.00000000001-0.000000000001 m. Exposició incrementada en els viatges en avió.

Raigs X                 0.000000001-0.00000000001 m. Aparells mèdics i televisors antics (pantalla no plana)

Llum UV               0.00000001-0.0000004 m. Molt pitjor a la muntanya que a la platja.

Llum visible         0.000004-0.0000075 m. Tant solar com elèctrica.

Llum infrarroja   0.0000075-0.001 m. Calefaccions. Forns normals.

Microones            0.001-1 m.            Telèfons mòbils. Forns de microones

Ràdio                    1-100000000 m

 

Joan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!