Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

2 de maig de 2013
0 comentaris

DRECERES EQUIVOCADES EN LA LLUITA PER LA DEFENSA DEL MEDI AMBIENT

En anglès existeix un concepte anomenat “false friends” –amics falsos- per a definir paraules angleses que s’assemblen a les d’un altre idioma però tenen un sentit molt diferent.

Darrerament hem pogut veure al cinema la pel·lícula “Tierra prometida” –Promised land- de Gus Van Sant on es descriuen els tripijocs de gent que treballa per a una gran empresa que promou l’explotació de combustibles líquids o gas natural d’esquists per a extreure recursos energètics. Aquests tripijocs comporten aconseguir que la gent firmi contractes de cessió d’ús de part dels terrenys de les seves propietats a canvi de quantitats importants de diners. El que ignoren els propietaris és que les activitats associades a l’extracció d’aquests recursos pel mètode del fracting poden comportar danys greus pels animals i el medi ambient de manera que l’explotació agrícola de les seves finques esdevingui inviable. La pel·lícula és interessant pel que fa al ritme en què es descriu el relat. Segons s’explica, les empreses que es dediquen a aquesta activitat són tan maquiavèl·liques que fins i tot contracten falsos ecologistes per a que actuïn en contra de la firma d’aquests contractes. Així, en fer-se evident la falsedat dels arguments d’aquests ecologistes la gent serà favorable a un acord amb l’empresa.

 

L’aspecte lamentable del film és que no dedica ni un sol fotograma a mostrar si l’activitat del fracting és realment nociva pel medi ambient. En quins casos s’han vist efectes de contaminació d’aigües freàtiques? En quins casos hi ha hagut contaminació de sòls? En quins casos l’ús del territori en superfície ha comportat l’aturada de les activitats de les granges? Als USA ja hi ha una gran experiència sobre aquesta activitat i lamentablement no s’explica. Si l’objectiu últim de la pel·lícula és prevenir la gent sobre aquesta activitat s’ha de dir que han errat totalment el plantejament.

 
El debat sobre el fracting ha estat en els mitjans de comunicació en les darreres setmanes. Sembla que Catalunya no té esquists adequats per a practicar aquesta activitat. Malgrat tot, als catalans i als espanyols els interessa saber quins són els problemes que comporta l’ús d’aquesta tècnica extractiva. Qualsevol drecera que no passi per una descripció objectiva i fonamentada dels problemes ambientals reals que comporta es pot qualificar de “false friend”.
 
La lluita en favor del medi ambient necessita fonamentar-se en un gran rigor científic i tècnic. La identificació acurada dels problemes és imprescindible per a poder evitar que interessos econòmics de grans grups de pressió permetin desenvolupar projectes destructius de l’equilibri ambiental. El Professor Ramon Margalef era molt estricte en demanar el màxim rigor en els estudis i projectes de defensa de la natura. Aquest plantejament és plenament vigent.

Joan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!