Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

27 de maig de 2013
Sense categoria
0 comentaris

ALERTA AMB LA BIOMASSA

Ara que hem arribat a una concentració de 400 ppm de CO2 a l’atmosfera, i que anem disparats cap als 500 ppm, convé fer algunes reflexions sobre certs usos d’energies renovables. I la biomassa n’és un d’ells.

Certament cremar biomassa produeix CO2, però aquest combustible s’ha format degut al creixement de les plantes. És a dir que s’ha consumit CO2 abans per a formar-lo. Així, l’ús de la biomassa no comporta un augment de CO2 a l’atmosfera en el cicle de vida d’aquest combustible. I això és positiu. A Catalunya diverses autoritats han fet esforços per estendre l’ús de la biomassa com a combustible. Novament això és positiu, però… alerta!!

La biomassa al capdavall és fusta. I la fusta és una font de contaminació atmosfèrica molt important quan es crema. És carbó de mala qualitat i per tant produeix molts més contaminants que el carbó si no es crema bé. En aquest sentit, cal recordar que una llar de foc, encara que sigui bonica, és una font de contaminants molt important. La llar que tenim a casa o a una casa de camp no contamina molt simplement perquè la quantitat de fusta que s’hi crema és petita però qualitativament representa una font de contaminació important. A llocs com per exemple el sud dels Alps italians, on la majoria de les cases utilitzen llars de foc, la contaminació ambiental és molt elevada com a conseqüència de l’acumulació de les emissions de les xemeneies de les cases. La producció de carbó vegetal és un primer intent ancestral de fabricar un combustible amb major capacitat energètica i amb més potencial contaminant que la fusta.

Els llocs adequats per a cremar biomassa sense augmentar la contaminació ambiental són instal·lacions on els processos de combustió es produeixen a alta temperatura, com per exemple les cimenteres i les centrals tèrmiques. En canvi, generalitzar l’ús de la biomassa per a sistemes de calefacció d’escoles, hospitals o altres edificis semblants és un error greu. És tornar enrere en les polítiques d’eliminació dels contaminants de l’atmosfera.

Això és particularment important a ciutats d’alta densitat de població com Barcelona. Ara que s’ha aconseguit que pràcticament totes les calderes de calefacció funcionin amb gas natural, reintroduir la biomassa és tornar al principi, a l’emissió de partícules de sutja, hidrocarburs aromàtics policíclics i altres contaminants a l’atmosfera.
 

Cal no confondre conceptes. Una cosa és que l’ús d’una font energètica suposi un augment d’emissions de CO2 a l’atmosfera i l’altra és que aquesta font contamini o no l’atmosfera. Biomassa si, però cremada com cal i on cal.

Joan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!