vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

3 de novembre de 2011
0 comentaris

Valldolina Xarel·lo 2010: exponent del terrer

“Valldolina Xarel·lo 2010”
Vi blanc jove
DO Penedès
Massís del Garraf
Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès)
5430 ampolles
Celler: Masia Can Tutusaus
Anyada: 2010
Raïm: Xarel·lo
Grau alcohòlic: 13,00 %vol
Preu aproximat: 7,50 euros
Agricultura ecològica

 

Comentari:

Les dolines són petites valls o depressions formades per la dissolució de roques calcàries que es poden trobar al Massís del Garraf. El tapís de terra situada en els seus fons, formada per argiles i residus calcaris, ofereix un sòl apte per al conreu però pobre en matèria orgànica, idoni per a vinyes poc vigoroses i raïms d’alta concentració. Les dolines són el referent d’aquest celler, viticultor i elaborador alhora.

Situat a Olesa de Bonesvalls, Masia Can Tutusaus orienta la seva producció cap al cava tot i que també elabora vins tranquils a partir de les varietats merlot (rosat i negre) i xarel·lo.

L’accidentada orografia del terreny, a cavall entre el massís del Garraf i el massís de l´Ordal, orientat més al nord, amb alçades compreses entre els 300 i 360 metres, comporta que la vinya es conreï en parcel·les petites de sòls argilocalcaris, registrant rendiments bastant pobres però d’alta concentració. Amb una pluviometria escassa i altes temperatures a l’estiu, la vinya es beneficia de la brisa del mar provinent de la costa del Garraf, situada a uns dotze quilòmetres, i que actua com a regulador tèrmic.  

A partir de 1998 s’ha optat per la pràctica de la viticultura ecològica, de manera que
la totalitat de l’explotació és controlada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), donant compliment a la normativa europea sobre productes ecològics.

 

El Valldolina xarel·lo és un vi monovarietal sense criança procedent de vinyes velles. El raïm se sotmet a una lleugera maceració prèvia, fermentant després quinze dies a baixa temperatura. El vi obtingut reposa en contacte amb les mares (sediments fins del raïm).

El resultat és un vi intens en nas, en què hi predominen les aromes de flors blanques sobre les de la fruita i amb sensació de volum i untuositat en boca. Tot i respondre a les característiques varietals clàssiques del xarel·lo, el vi rep les influències específiques del terrer i del seu microclima, entre elles, la mineralitat i la presència de notes vegetals provinents de matollar mediterrani. Un vi jove, senzill i esplèndid.

 

Nota de tast. Color groc pàl·lid amb reflexos daurats. Llàgrima densa en copa. Aromàtic en nas, fruita i flors blanques, cítrics, fonoll. Bona acidesa en boca, estructurat, sensacions amargoses i minerals, refinat.

 

Data de tast: setembre de 2011

 

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10

 

Altres informacions. El celler disposa de web propi, valldolina.com. Per a més informació sobre els vins del Garraf es pot consultar el web dogarraf.cat, present també a Facebook.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!