vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

8 de setembre de 2011
0 comentaris

Joncària Moscat Barrica 2006: mediterràniament reeixit

      “Joncària Moscat Barrica 2006”
      DO Empordà
      Vi blanc de criança
      Capmany (Alt Empordà)
      Celler: Pere Guardiola
      Anyada: 2006
      Raïm: Moscatell d’Alexandria
      Grau alcohòlic: 14,00 % vol
      Preu aproximat: 8 euros

Comentari:

Després de la recuperació de blancs monovarietals de tradició autòctona, com el xarel·lo, la garnatxa blanca, el picapoll, la pansa blanca …, cal preguntar-se si ha arribat, també, el moment per a un rellançament del raïm moscatell. En efecte, vins com el Joncària obren perspectives molt interessants pel que fa als “muscats” com a vins blancs secs.

El celler elaborador, Pere Guardiola, ha orientat la seva activitat els darrers anys vers el segment dels vins de qualitat procedents de vinyes pròpies o controlades, situades a Campmany, a les faldes de l’Albera, potenciant la millora de les tècniques enològiques i de conreu. El raïm es cultiva en terrenys de pendent suau, de caràcter al·luvial, formats per sauló, un tipus d’arena resultant de la descomposició de roques de poca resistència com granits i pissarres. Aquesta textura és especialment favorable a l’elaboració de vins blancs de qualitat, unint finor, aroma i lleugeresa.


El Joncària se sotmet a un acurat procés d’elaboració. Per tal de potenciar els aromes primaris, es realitza una premaceració en fred que inhibeix els llevats i l’inici del començament de la fermentació. D’altra banda, el most flor obtingut del raïm es fermenta a baixa temperatura (15º-16º) en bótes de roure francès Allier de tres-cents litres. Acabada la fermentació alcohòlica, s’inicia el procés de criança sobre les mares fines fins a finals de març, el vi s’embotella a l’abril, reposant al celler durant més de tres anys,

 

El raïm moscatell ha estat vinculat tradicionalment a l’elaboració de vins dolços, amb el què s’obtenen excel·lents resultats. Com a vi de taula, però, la seva incidència ha estat força menor, concebut normalment com un vi de característiques florals destinat a plats de peix i marisc. En aquest cas, el Joncària recupera el raïm moscatell (el “moscat” nostrat) per reinterpretar-lo com un vi llaminer i complex amb un caràcter cent per cent mediterrani, aconseguint una excel·lent harmonia entre fruita, fusta i aromes de criança. Un vi atípic i innovador, fàcil de beure i alhora ric en matisos.

A tot això, s’uneix una molt bona relació preu/qualitat, una prova més de que és possible trobar vins d’excel·lent qualitat a l’abast de totes les economies.

Nota de tast.
Color daurat intens amb tons verdosos, net i brillant. Aromes elegants i delicades, florals, fruites exòtiques, torrats. En boca, sec, amb cos, equilibrat i llaminer, afruitat i untuós. Final persistent.

 

Data de tast: agost 2011

 

Valoració Vins que Estimo: 9,75/10

 

Altres informacions. El web pereguardiola.com conté una informació molt interessant sobre el propi celler.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!