vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

31 d'agost de 2011
2 comentaris

Barranc dels Closos 2009: un blanc rotund

“Barranc dels Closos Blanc 2009”

Vi blanc de criança

Vinyes de coster

DOQ Priorat

Celler: Mas Igneus

Anyada: 2009

Raïm: 70% Garnatxa Blanca, 19% Macabeu, 8% Pedro Ximenez i 3% Moscatell d’Alexandria

Grau alcohòlic: 14,00 %vol

Preu aproximat: 10 euros

 

Comentari:


Mas Igneus és un celler fundat l’any 1996 per Josep Maria Albet (Albet i Noya, Penedès) i Josep Maria Pujol-Busquets (Alta Alella), dues personalitats amb una extraordinària experiència en el món de l’enologia. Compta amb unes instal·lacions de nova planta construïdes al terme de Gratallops. El celler disposa de vinyes situades a Gratallops, Poboleda i Torroja, i es nodreix també amb raïm de viticultors dels costers de Poboleda i Porrera. Les vinyes tenen certificació ecològica.

El Barranc dels Closos blanc és un producte netament prioratí, tant pel que fa al cupatge, com pel que fa al seu dificultós conreu en costers, com pel seu bouquet final. Es tracta d’un vi que, enllaçant plenament amb la tradició històrica de vins blancs del Priorat, alcohòlics i contundents, es revisa i modernitza amb els coneixements i tècniques enològiques actuals. El seu cos i potència continuen sent un dels seus principals trets definidors, però ara s’acompanyen d’una elaboració molt més elegant i harmoniosa.

A la composició del Barranc dels Closos blanc hi predomina la garnatxa blanca, amb un complement de macabeu i també de moscatell (Pedro Ximenez i Moscatell d’Alexandria). La fermentació alcohòlica es realitza en dipòsits d’acer inoxidable. El vi no realitza la fermentació malolàctica i té una criança de tres mesos en barriques de roure Allier. Finalment, s’embotella sense clarificació ni estabilització en fred.

Gastronòmicament, la rotunditat del vi combina amb plats consistents de peix (bacallà, tonyina …), arrossos a la cassola, o foie gras i pernil, entre d’altres.

La relació preu/qualitat resulta plenament justificada. La complicada orografia del terreny al Priorat, juntament amb la baixa producció de les vinyes, o el cost del procés de criança en fusta, són factors que encareixen aquests vins.

D’altra banda, i sense cap ànim de polèmica, en aquest cas ser “product of Spain” fa tendir a la baixa el preu de vi.

Nota de tast. Color groc daurat brillant. Aroma complex, fruita (meló, prèssec), confitura, plantes de bosc, notes minerals, torrats, vainilla. Boca potent amb bona acidesa i estructura, càlid, records d’ametlla torrada. Final llarg i agradable, espirituós.

Dates de tast: maig/agost 2011

Valoració del Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10

Altres informacions.
El web masigneus.com aporta informació molt interessant sobre el celler però no es troba actualitzat pel que fa als vins de les anyades més recents.

  1. La primera, descobrir el interessant bloc a la portada de VilaWeb i, la segona, la quantitat de bons vins que proposes. Ja he inclòs aquest bloc al meu lector de RSS per seguir-lo cada vegada que hi hagi novetats. Gràcies i bona feina!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!