Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

31 d'agost de 2012
0 comentaris

Spike Lee commemora el 25è aniversari de ‘Bad’, de Michael Jackson

FOTO © Sam_Emerson Bad 25, de Spike Lee

El cineasta nord-americà Spike Lee rep avui el premi Glory to the Filmmaker 2012, de la Mostra de Venècia; guardó que vol reconèixer una personalitat que hagi marcat de manera original el cinema contemporani. Tot i que als darrers anys ha treballat molt a la TV i en documentals, entre 1986 i 1996 va crear un autèntic reguitzell de ficcions deseixides, pregonament antiracistes, que donaven protagonisme a la comunitat afroamericana del seu país: Nola Darling (1986), School Daze (1988), Do the Right Thing (1989), Febre salvatge (1991), Crooklyn (1994), Clockers (1995), Get on the Bus (1996); sense oblidar el seu monumental biopic Malcolm X (1992), ni la (molt posterior i potser última gran pel·lícula seva) L’hora 25 (2002). Com a final de festa, en la gala de lliurament del premi, Spike Lee estrenarà mundialment Bad 25, el documental que ha dedicat a Michael Jackson i tot el que envoltà el seu mític àlbum Bad, publicat ara fa 25 anys, i que compta a,mb les aparicions de Martin Scorsese, Justin Bieber, Chris Brown, Mariah Carey, Usher Raymond, Quincy Jones, Cee-Lo, Kanye West, Sheryl Crow…

El divendres arranca el cap de setmana i això engresca l’ambient als festivals de cinema, fins altes hores. És quan programen les sessions de mitjanit, com la que avui permetrà descobrir Tai-txi 0 (Tai Chi 0), biopic sobre el fundador d’aquest estil d’arts marcials, que signa l’actor i director xinès (Hong Kong) Stephen Fung.

També fora de competició, cineastes italians revisen el passat i interroguen el futur que espera a les noves generacions. Sfiorando il muro es planteja com es pot explicar a un jove d’avui en dia el que fou la dècada dels setanta al país, amb les Brigades Roges i la seva violència; mentre que Com vull que sigui el meu futur? (Come voglio che sia il mio futuro?) trasllada la pregunta-títol a tot de nois i noies italians, seguint una idea d’Ermanno Olmi.

Després de la no prou reeixida experiència de Canes, l’ídol de les adolescents Zac Efron tornarà a provar sort en un gran festival. Ara, sense l’ombra que li féu Nicole Kidman el maig, es converteix en protagonista d’ A qualsevol preu (At Any Price), drama familiar del nord-americà Ramin Bahrani, al repartiment del qual hi trobem també Dennis Quaid i Heather Graham. Projectat a la Competició, aquest film comparteix jornada amb Paradís: Fe (Paradies: Glaube | Paradise: Faith), segona part de la trilogia que l’austríac Ulrich Seidl està dedicant als falsos paradisos del nostre món occidental i que el maig va escandalitzar una part de Canes amb el títol que l’encetava: Paradís: Amor.

FOTO Dennis Quaid, a A qualsevol preu, de Ramin Bahrani

Una selecció de films que es projecten divendres 31 d’agost a la Mostra de Venècia 2012.

Competició.

A qualsevol preu (At Any Price). Direcció: Ramin BAHRANI. Producció nord-americana. Amb Zac Efron, Dennis Quaid, Kim Dickens, Heather Graham. Drama que gira al voltant d’un pagès emprenedor amb unes idees que duen problemes al si de la seva pròpia família. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Sobre el director: Ramin Bahrani (Carolina del Nord, EUA, 20.03.1975)

Paradís: Fe (Paradies: Glaube | Paradise: Faith). Direcció: Ulrich SEIDL. Producció austro-franco-alemanya. Amb Maria Hofstätter, Nabil Saleh. Segona part de la trilogia sobre els “paradisos artificials”, que va començar amb Paradís: Amor, presentada a Canes 2012: mentre la protagonista d’aquell film és de turisme sexual a Kènia, sa germana, una catòlica molt devota, esmerça les vacances en un peregrinatge marià pels carrers de la ciutat; però passa que, després d’anys d’absència, li torna en cadira de rodes el marit, un egipci musulmà. Més informació: Ulrich Seidl Film Prod (ang) | Coproduction Office (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h53. Sobre el director: Ulrich Seidl (Viena, Àustria, 24.11.1952)

Fora de Competició.

Bad 25. Direcció: Spike LEE. Producció nord-americana. Amb  Martin Scorsese, Justin Bieber, Chris Brown, Mariah Carey, Usher Raymond, Quincy Jones, Cee-Lo, Kanye West, Sheryl Crow. Documental sobre Michael Jackson i tot el que envoltà el seu àlbum Bad, publicat ara fa 25 anys. Vídeo: Fragment VO. Més informació: Michael Jackson Web (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 2h03. Sobre el director: Spike Lee (Atlanta, Geòrgia, EUA, 20.03.1957)

Sessions de Mitjanit.

Tai-txi 0 (Tai Chi 0). Direcció: Stephen FUNG. Producció xinesa. Amb Yuan Xiaochao, Angelababy, Eddie Peng, Tony Leung Ka-fai, William Feng, Shu Qi. Biopic de Yang Lu-chan, fundador de l’estil Yang del tai-txi. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h40. Sobre el director: Stephen Fung (Hong Kong, 09.08.1974)

Sessions Especials.

Com vull que sigui el meu futur? (Come voglio che sia il mio futuro?). Direcció: Maurizio ZACCARO. Producció italiana. Projecte desenvolupat per Ermanno Olmi, que compta amb els estudiants que els últims cinc anys han participat al laboratori Ipotesi Cinema Formazione, de Bolonya: un centenar d’entrevistes rodades pertot Itàlia, que es converteixen en un reflex de les expectatives, esperances, desil·lusions i temors dels joves d’avui en dia.  Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h10. Sobre el director: Maurizio Zaccaro (Milà, Llombardia, Itàlia, 08.05.1952)

Sfiorando il muro. Direcció: Silvia GIRALUCCI i Luca RICCIARDI. Producció italiana. Amb Guido Peter, Raul Franceschi, Antonio Romito, Pietro Calogero, Stefania Paternò, Silvia Giralucci. Com es pot explicar els anys setanta a un noi de vint anys d’avui en dia? Aquest documental explica el viatge d’una dona, filla d’una víctima de les Brigades Roges, a la recerca de l’esperit d’una dècada. A partir del record d’un cartell enganxat a la paret de davant de ca la seva àvia i de les pel·lícules en super 8 trobades per casa, Silvia Giralucci investiga els tres anys que la seva ciutat, Pàdua, patí una violència sense parió a la resta d’Itàlia. Més informació: DocLab (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 0h51. Sobre els directors: Sílvia Giralucci, Luca Ricciardi.

Horitzons (llargmetratges).

Wadjda. Direcció: Haifaa AL MANSOUR. Producció àrabo-germànica. Amb Waad Al-Masanif, Abdullrahman Algohani, Reem Abdullah. A Wajda, una nena de deu anys d’una barriada d’Al-Riyad, li agrada passar-s’ho bé, malgrat la societat conservadora en què ha nascut i està creixent. Participa en un concurs de recitar el Corà, talment com una gran devota, per a guanyar els diners que li calen per a comprar-se, d’amagat dels pares, la bicicleta (“un perill per a la virtut de les noies” al món àrab) amb què vol guanyar un seu amic, amb qui socialment no podria ni tan sols jugar. Vendes internacionals: The Match Factory. Més informació: Mostra de Venècia [enllaç no permanent] | Imdb (ang). Durada: 1h40. Sobre la directora: Haifaa Al Mansour, la primera directora de cinema de la història d’Aràbia Saudita, país sense indústria ni comerç de cine.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!